«Γκάζι» στον e-μετασχηματισμό του Δημοσίου

Στο ποσό των 400 εκατ. εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος οι πληρωμές στις εταιρείες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), για έργα ΤΠΕ που έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν συμπληρώσει συμφωνημένα ορόσημα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που θα έχει ποτέ διαθέσει η ΚτΠ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, μεγαλύτερο ακόμα και από το άθροισμα των ετών 2019-2023, ενδεικτικό της προσπάθειας για την απορρόφηση των σημαντικών πόρων που έχουν προβλεφθεί για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Βάσει των στοιχείων που έχει εξασφαλίσει και παρουσιάζει αποκλειστικά η «Ν», από το 2019 έως σήμερα η ΚτΠ έχει πληρώσει συνολικά για έργα και κρατικές ενισχύσεις (μεταξύ άλλων για προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών για ΜμΕ, «Τουρισμός για Όλους», κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης για οπτικές ίνες) 2,328 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα για τα έργα οι πληρωμές είναι 491 εκατ. και για τις κρατικές ενισχύσεις 1,837 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τα έργα, το 2019 -και καθώς πριν (ειδικά τα 5 προηγούμενα χρόνια) υπήρξε σχεδόν πλήρης ακινησία και μηδαμινός σχεδιασμός για έργα ΤΠΕ- το ποσό που απορρόφησε η ΚτΠ ήταν μόλις 23,5 εκατ. ευρώ, το 2020 έφτασε τα 41,2 εκατ., το 2021 τα 44,4 εκατ., το 2022 τα 78,9 εκατ. και το 2023 τα 171,7 εκατ.

Φέτος, μέχρι σήμερα, έχει πληρώσει 131,1 εκατ. και -όπως προαναφέραμε- εκτιμάται ότι στο τέλος του 2024 το ποσό θα φτάσει τα 400 εκατ., καθώς τα προηγούμενα 4 χρόνια -και με δεδομένο ότι υπάρχουν οι πόροι- έχει ωριμάσει και προχωρήσει συνολικά περίπου 390 έργα.

Η ΚτΠ, ως εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διεκπεραιώνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ψηφιακά έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης (Τ.Α.), τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι και τα περισσότερα (περί τα 2 δισ. ευρώ).

Σε ένα περιβάλλον δημόσιας εταιρείας, όπως είναι η ΚτΠ, με όχι επαρκή αριθμό στελεχών και χαμηλές αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, η οποία -ούτως ή άλλως- δυσκολεύεται να εξασφαλίσει το προσωπικό που χρειάζεται, τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν πως έχουν γίνει άλματα.

Η διοίκηση της ΚτΠ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Σταύρο Ασθενίδη, εκτιμά ότι τα έργα που έχουν ήδη ανατεθεί στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Τ.Α. θα ολοκληρωθούν και θα πληρωθούν χωρίς μεγάλα προβλήματα, με δεδομένο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2026.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα διατεθεί περίπου το 80% των κονδυλίων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διατεθούν σε έργα ΚτΠ.

Η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν στην εκκίνηση του Τ.Α. οι φορείς τους οποίους αφορούν τα έργα είχαν τη δυνατότητα καλύτερου σχεδιασμού τους.

Για όποιο έργο η διαδικασία ξεκινά από δω και στο εξής η ΚτΠ θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα ανατεθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα παραδοθεί σε 18 μήνες.

Γι’ αυτό και δεν αναμένεται να προκηρυχθούν μεγάλα έργα λογισμικού, τα οποία χρειάζονται χρόνο, με ορισμένα από τα διαθέσιμα κονδύλια να δρομολογούνται για προμήθειες κυρίως υλικών υποδομής (hardware).

Σταδιακά στο μεταξύ θα αρχίσουν να ολοκληρώνονται σημαντικά έργα με αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, το Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Διαχείρισης (Gov ERP) και η τηλεϊατρική.

Δικαιοσύνη
Το πρώτο θα τεθεί σε κανονική λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, αναβαθμίζοντας ποιοτικά το έργο της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων που έχουν υποστεί εκφοβισμό (κακοποιημένες γυναίκες) και η διά ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία και να επηρεάσει τη διαδικασία διεξαγωγής της δίκης.

Επιπρόσθετα η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο, καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής.

Το εύρος της δράσης αφορά δικαστικούς φορείς (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Πολιτικά – Ποινικά και Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία και Πταισματοδικεία) και σωφρονιστικά καταστήματα.

Αντικείμενο του έργου Gov ERP αποτελεί, μεταξύ άλλων, η παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών στο πλαίσιο εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη χρήση Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Διαχείρισης και η αναβάθμιση των εφαρμογών πληροφορικής που σχετίζονται με τις διαδικασίες δημοσιονομικής πολιτικής, με την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Διαχείρισης (ΟΠΣΥΔΔ).

Επίσης με το Gov ERP, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025, θα καταστεί δυνατή η συγκέντρωση οικονομικών στοιχείων και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων από το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με σκοπό τη βελτίωση της πληροφόρησης για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, μέσω του συστήματος προϋπολογισμού επιδόσεων, της επισκόπησης δαπανών και δραστηριοτήτων, της παρακολούθησης της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, της χρηματοοικονομικής κατάστασης, καθώς και της χρηματοοικονομικής επίδοσης των φορέων, λαμβάνοντας υπόψη και όποιες άλλες εφαρμογές υπάρχουν για τον σκοπό αυτό (Μητρώο Δεσμεύσεων κ.λπ.).

Τηλεϊατρική
Το έργο της τηλεϊατρικής ολοκληρώνεται το 2025 και αφορά την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής στις 1η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συστήματος, επιπρόσθετα του υφιστάμενου και σε άμεση διασύνδεση μαζί του ως προς την προμήθεια επιπλέον περιφερειακού εξοπλισμού και υπηρεσιών.

Θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 305 νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού – Ασθενούς (ΣΤΙΑ), που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές σε όλη τη χώρα, 35 νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ) και 5 Εκπαιδευτικούς Σταθμούς Τηλεϊατρικής, που θα ενσωματώνουν λειτουργίες ΣΤΙΣ και ΣΤΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά κέντρα για τους νέους χρήστες του συστήματος και θα εγκατασταθούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.
Πηγή: naftemporiki.gr