Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος εξερευνά τα 2 βαθύτερα σπήλαια της χώρας στα Λευκά Όρη

Με πρωτοβουλία των Σπηλαιολογικών Συλλόγων της Ελλάδος, πραγματοποιείται εβδομάδα εξερεύνησης των δυο βαθύτερων σπηλαίων της χώρας, τον Γουργούθακα και το Λιοντάρι, στα Λευκά Όρη, των Χανίων. Τα βασικά σημεία της αποστολής είναι τα τρία σπήλαια που βρίσκονται στα Όρη.

Ο Γουργούθακας και το Λιοντάρι, τα δυο βαθύτερα σπήλαια, έχουν βάθος πάνω από 1000 μέτρα, για την ακρίβεια 1.100 μέτρα.

Την παρούσα εβδομάδα, 30 σπηλαιολόγοι διαμένουν μέσα σε ένα σπήλαιο μερικά εκατοντάδες μέτρα από το σημείο μελέτης προκειμένου να πραγματοποιήσουν την έρευνα τους.

“Στα Λευκά Όρη της Κρήτης βαλθήκαμε να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε το βαθύτερο καρστικό σύστημα των Βαλκανίων. Το μέλλον θα δείξει τι μας επιφυλάσσει η Κρητική γη”, δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Καθηγητής και ακτιβιστής Μάρκος Βαξεβανόπουλος,

Προχωρούν οι έρευνες
Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους που πραγματοποιούν την αποστολή η εξερεύνηση στον Γουργούθακα έχει φτάσει τα 850 μέτρα βάθος.

Στα 650 μέτρα έχουν κατασκηνώσει εδώ και κάποιες ώρες 5 σπηλαιολόγοι, εκ των οποίων οι 3 είναι Έλληνες, όπου έχει εντοπιστεί ένα υπόγειο υδάτινο σύστημα που αποτελείται από καταρράκτες. Εκεί θα διαμείνουν μέχρι την Παρασκευή.

Στα 830 μέτρα βάθους εντοπίστηκε από τους επιστήμονες ένας ακόμη καταρράκτης, που πλέον αποκαλούν “Μαρσέλ”, με τους ίδιους τώρα να προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή του νερού και στις 2 περιπτώσεις.

Όπως αναφέρουν και οι σπηλαιολόγοι που βρίσκονται στο σημείο “είναι μοναδικό συναίσθημα να βρισκόμαστε σε αυτό το βάθος των σπηλαίων, πατάμε σε μέρη που δεν έχει ξαναπατήσει άνθρωπος. Είναι όπως η πρώτη πατημασιά πάνω στο φεγγάρι, δεν έχει πατήσει άνθρωπος”. Όπως επισημαίνει ο κος Βαξεβανόπουλος είναι ίσως η πρώτη φορά παγκοσμίως που έχει εγκατασταθεί τηλέφωνο και σύνδεση στο διαδίκτυο στα – 700 μέτρα, με ταχύτητα έως και 24mbps!

Μια επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 ώρες για την κατάβαση των 800 μέτρων , και 5-6 για την ανάβαση με τα ειδικά σχοινιά.

Η χρηματοδότηση προέρχεται πλέον από τον Δήμο Αποκορώνου, ενώ έχει ανακοινώσει πως θα συνδράμει και η Περιφέρεια Κρήτης. Σημαντική είναι όμως και η συμμετοχή των εθελοντών.