Οι συνέπειες της ακρίβειας, που καθηλώνουν τους έλληνες σπίτι τους ή δεν τους επιτρέπουν να ξοδέψουν στις διακοπές τους , είναι η αιτία που η Σκόπελος και η Αλόννησος δεν περνούν για το 2024 τον πήχη. Τα δυο νησιά που κατά κύριο λόγο βασίζονται στους Ελληνες, αντιμετώπισαν δύο «μέτριους» μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και σύμφωνα με τα στοιχεία, θα είναι ασφυκτικά γεμάτα τον Αύγουστο. Οι πληρότητες όμως δεν θα ανταποκρίνονται στους τζίρους καθώς οι Ελληνες, αλλά και οι ξένοι τουρίστες λόγω του αυξημένου κόστους ζωής κάνουν περικοπές από παντού, ενώ τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επηρέασαν καθοριστικά την επισκεψιμότητα. Η Αλόννησος αντιμετώπισε ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό του αποκλεισμού της από το Μαντούδι, ενώ και η Σκιάθος που αποτελεί διαχρονικά μια ξεχωριστή περίπτωση θα κάνει ταμείο τον Σεπτέμβρη με αυξημένες πληρότητες και άνοδο στπ 7%, αλλά με χαμηλούς συγκριτικά τζίρους.
Ο προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του υπουργείου Τουρισμού κ. Νικόλαος Σαρούκος, έχει απόλυτη εικόνα για τα δεδομένα που ισχύουν σε κάθε περιοχή του Νομού και εκτιμά ότι μεσοσταθμικά η χρονιά θα κλείσει με πτώση που θα αγγίζει το 20%. Στο Πήλιο ειδικά η πτώση θα αγγίζει το 25%.
Για το Πήλιο μεσοσταθμικά η πτώση θα αγγίζει το 25%
«Τα νησιά, θα τα σώσει ο Αύγουστος με την τουριστική κίνηση να είναι τα ανώτερα υψηλά επίπεδα, αλλά οι τζίροι θα κινηθούν χαμηλά. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που δεν ξοδεύουν, αλλά και οι ξένοι. Είναι μια χρονιά περίεργη και όλος ο Νομός βρίσκεται σε «χωματόδρομο», αλλά δεν είναι μόνο η Μαγνησία.
Όλη η χερσαία ακτογραμμή από Μαγνησία μέχρι Πιερία αντιμετωπίζει τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Η αγοραστική δύναμη των τουριστών παίζει σημαντικό ρόλο και όλοι ξέρουμε πως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.
Στο «ταμείο» του Σεπτεμβρίου εκτιμώ ότι θα καταγραφεί πτώση 25% για το Πήλιο γιατί ο πόλεμος της φήμης που προκάλεσαν οι καταστροφές δεν μπόπερεσε να κερδηθεί και θα ηταν αδύνατον. Θα ήμασταν βέβαια όλοι ευτυχισμένοι εάν η πτώση κυμαίνονταν στο 10% με 15%. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές όπως ο Πλατανιάς που η πτώση στην κίνηση είναι στο 45% και ακόμα και η Μηλίνα θα παρουσιάσει ποσοστά μεγάλης πτώσης. Στο γενικό σύνολο όμως θα κυμανθούμε στο 25% για το Πήλιο. Η περιοχή είναι τραυματισμένη και το 2023 είναι χρονιά επαναφοράς . Οι εικόνες από τις καταστροφές είναι αποτυπωμένες στην συνείδηση του κόσμου.
Ακόμα και όταν πρόσφατα «έσκασε» η υπόθεση με την σαλμονέλα στον Ρήγα Φεραίο υπήρξε ένα μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις. Ο επισκέπτης δεν ενδιαφέρεται για την γεωγραφία και ακούει πως στην Μαγνησία υπάρχει πρόβλημα με σαλμονέλα στο νερό και ακυρώνει. Δεν είναι υποχρεωμένος να ξερει πως ο κάμπος απέχει χιλιόμετρα από το Πήλιο. Ο κόσμος έχει επιφυλάξεις, θέλει ασφάλεια. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε κανέναν γι΄αυτό», δήλωσε ο κ. Σαρούκος.
Έφυγαν από Πήλιο , επέλεξαν Πελοπόννησο
Όσοι αποφάσισαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους στο Πήλιο γιατί τους απέτρεψαν οι επιπτώσεις των καταστροφών , επέλεξαν Πελοπόννησο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Η εκτροπή του ενδιαφέροντος όλων όσοι ακύρωσαν για Πήλιο, έγινε προς Πελοπόννησο. Αυτό σημαίνει πως οι οικογένειες δεν ακύρωσαν τις διακοπές τους γιατί δεν είχαν χρήματα να ταξιδέψουν ή έπαψε το ενδιαφέρον τους για διακοπές. Αυτό σημαίνει πως αυτό το κοινό μπορούμε να το ξανακερδίσουμε με προσπάθεια, με έργα σε υποδομές, με προβολή. Δεν μπορούμε να επενδύουμε μόνο στη λήθη των εικόνων της καταστροφής. Επιμένω πως το 2024 είναι έτος επαναφοράς και επιμένω πως αφορά όλο την χερσαία ακτογραμμή» κατέληξε.