Ιαπωνία: Την παραίτησή του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από αρχηγός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος τον Σεπτέμβριο, γνωστοποίησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, τερματίζοντας την τριετή πρωθυπουργία του. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Κισίντα είπε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή στην εσωτερική αναμέτρηση του επόμενου μήνα για την προεδρία του LDP, η οποία ουσιαστικά δίνει στον κάτοχο τη θέση του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία.

«Το πρώτο και πιο ξεκάθαρο βήμα για να δείξω ότι το LDP αλλάζει είναι να παραιτηθώ», είπε ο Κισίντα. «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές».

Η απόφαση ακολουθεί μήνες χαμηλών ποσοστών αποδοχής και ένα σκάνδαλο πολιτικής χρηματοδότησης που ανάγκασε τον Κισίντα να απολύσει τέσσερις υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου πέρυσι.

Ο 67χρονος πολιτικός ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2021 με την υπόσχεση να εγκαθιδρύσει έναν «Νέο Καπιταλισμό». Ωστόσο, τα ποσοστά αποδοχής για την κυβέρνησή του έπεσαν πολύ κάτω από το επίπεδο του 30%.

Μετά την ανακοίνωσή του, το γεν ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 146,43 ¥ ανά δολάριο, ενώ οι μετοχές ήταν μικτές. Ο δείκτης αναφοράς Topix της χώρας σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ ο Nikkei 225 με περισσότερο εξαγωγικό προσανατολισμό σημείωσε πτώση 0,2%.

Ο διάδοχος του Κισίτνα θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετά τον αείμνηστο Shinzo Abe, ο οποίος παραιτήθηκε το 2020 και ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο διάδοχος του Κισίντα θα κληθεί να ενώσει μια διστακτική κυβερνητική ομάδα

Οι υποψήφιοι στην Ιαπωνία
Αποχωρώντας από την κούρσα για την ηγεσία του LDP, ο Κισίνα ανοίγει το δρόμο σε πολλούς υποψηφίους.

Όπως γράφουν οι Financial Times, οι εικασίες μεταξύ των πολιτικών αναλυτών έχουν ήδη επικεντρωθεί στον πρώην υπουργό Εμπορίου Toshimitsu Motegi και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Taro Kono. Ο Κισίντα είπε στους δημοσιογράφους ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε ένα νέο πρόσωπο του LDP σε αυτήν την κούρσα ηγεσίας».

Το LDP δεν έχει ανακοινώσει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά άτομα κοντά στο κυβερνών κόμμα είπαν ότι είναι πιθανό να γίνουν γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός του LDP δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στην προεδρική κούρσα αν δεν έχει εξασφαλισμένη νίκη. Είναι σαν τον μεγάλο πρωταθλητή yokozunas του σούμο. Δεν κερδίζεις απλώς, αλλά χρειάζεται να κερδίζεις με χάρη», δήλωσε στο Reuters, ο Koichi Nakano, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Σοφίας.

Το δύσκολο έργο
Ο διάδοχος του Κισίντα θα κληθεί να ενώσει μια διστακτική κυβερνητική ομάδα και να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Από την πανδημία στον πληθωρισμό
Ως ο όγδοος μακροβιότερος ηγέτης της χώρας μετά τον πόλεμο, ο Κισίντα εφάρμοσε τεράστια προγράμματα στήριξης εν μέσω πανδημίας για την τόνωση της οικονομίας. Διόρισε επίσης τον Καζούο Ουέντα ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), ενός ακαδημαϊκού που είχε επιφορτιστεί να τερματίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική του προκατόχου του.

Η BOJ τον Ιούλιο απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, συμβάλλοντας στην αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς και στη βίαιη πτώση του γεν.

Η αποχώρηση του Κισίντα θα μπορούσε να σημαίνει αυστηρότερους δημοσιονομικούς και νομισματικούς όρους ανάλογα με τον υποψήφιο, σύμφωνα με τον Shoki Omori, επικεφαλής στρατηγικής στη Mizuho Securities στο Τόκιο.

«Εν ολίγοις, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ιδιαίτερα οι μετοχές, πιθανότατα θα πληγούν περισσότερο», είπε.

ot.gr