Μια προειδοποίηση μερικών λέξεων που εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείτε το Google Chrome μπορεί να σας προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας και να αποφύγετε τους κυβερνοεγκληματίες.
Η σημασία της προειδοποίησης «Η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική»
Αν έχετε δει ένα μήνυμα σφάλματος στο Google Chrome όπως «η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» ή «η σύνδεσή σας δεν είναι ασφαλής», αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε δε διαθέτει ενημερωμένο πιστοποιητικό SSL. Αυτό το πιστοποιητικό είναι κρίσιμο για την κρυπτογράφηση των δεδομένων σας, προστατεύοντας τα από χάκερ και κυβερνοαπατεώνες.
Άλλα προγράμματα περιήγησης ενδέχεται να εμφανίζουν «η σύνδεσή σας δεν είναι ασφαλής» ή μια παρόμοια προειδοποίηση.
Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη χρήση υπολογιστή, smartphone ή tablet. Τα καλά νέα είναι ότι το σφάλμα είναι απλώς μια ειδοποίηση. «Δεν σημαίνει ότι κάποια από τις προσωπικές σας πληροφορίες έχει παραβιαστεί», είπε ο McAfee.
Τι σημαίνει ακριβώς το μήνυμα σφάλματος;
Το μήνυμα «η σύνδεσή σας δεν είναι ιδιωτική» αναφέρεται στο ότι το πρόγραμμα περιήγησής σας αδυνατεί να επαληθεύσει αν ο ιστότοπος διαθέτει ασφαλή κρυπτογράφηση. Οι ενημερωμένες συνδέσεις SSL είναι απαραίτητες για την προστασία των προσωπικών και οικονομικών δεδομένων που μεταφέρονται μέσω του ιστότοπου.
Πώς να αντιμετωπίσετε το σφάλμα
Αν είστε σίγουροι ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
- Ανανεώστε τη σελίδα: Ενδέχεται το σφάλμα να είναι προσωρινό και η ανανέωση της σελίδας να το διορθώσει.
- Κλείστε και ξανανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης: Μερικές φορές μία απλή επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησης μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Προσοχή με το δημόσιο Wi-Fi
Οι χάκερ συχνά εκμεταλλεύονται το δημόσιο Wi-Fi, καθώς τα δίκτυα αυτά συνήθως δεν είναι καλά ασφαλισμένα. Ορισμένα δημόσια δίκτυα ενδέχεται να μην υποστηρίζουν SSL, καθιστώντας τις συνδέσεις σας πιο ευάλωτες σε επιθέσεις.
Επιβεβαίωση της ασφάλειας του ιστότοπου
Πριν προχωρήσετε σε οποιοδήποτε ιστότοπο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη σωστή διεύθυνση URL. Οι κυβερνοαπατεώνες συχνά χρησιμοποιούν παραπλανητικές ή ανορθόγραφες διευθύνσεις για να παγιδεύσουν τους χρήστες.
Συμβουλές για πρόσθετη προστασία
- Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό σας: Η ενημέρωση του λογισμικού σας και του λειτουργικού σας συστήματος είναι κρίσιμη για την ασφάλεια.
- Προσοχή στη συγκατάθεση σας: Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις σφάλματος, καθώς αυτό μπορεί να εκθέσει τα δεδομένα σας σε κίνδυνο.
Αν όλες οι συμβουλές αποτύχουν και το σφάλμα παραμένει, το πρόβλημα πιθανώς προέρχεται από τον ίδιο τον ιστότοπο. Η επιλογή να «προχωρήσετε στον ιστότοπο» δεν προτείνεται, καθώς αναλαμβάνετε κινδύνους για την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων.
Πηγή: FOXreport.gr