Την Τρίτη ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος- Σε ποιες περιοχές της Μαγνησίας απαγορεύεται

Οι κυνηγοί μετρούν αντίστροφα τον χρόνο και από την προσεχή Τρίτη 20 Αυγούστου ξεχύνονται στα βουνά, καθώς ξεκινά η κυνηγετική περίοδο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Για τον νομό Μαγνησίας από τη διεύθυνση Δασών εκδόθηκε ειδική εγκύκλιο με τις απαγορευμένες περιοχές, λόγω των περυσινών πυρκαγιών, για τις οποίες ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του με ανάρτηση στα social media ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου.

Σύμφωνα με τον χάρτη που αναρτήθηκε η απαγόρευση της θήρας ισχύει για τις περιοχές Αερινού- Περίβλεπτου- Αγ. Γεωργίου Φερών- Β’ ΒΙΠΕ Δήμου Ρήγα Φεραίου, στις περιοχές Σέσκλου, Διμηνίου και Μελισσατίκων.

Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν «έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους στις αγροτικές και δασικές περιοχές, αποφεύγοντας ενέργειες και δραστηριότητες, που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά. Δηλαδή να αποφεύγουν παντελώς το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και την αποφυγή ρίψης αναμμένων αποτσίγαρων και σπίρτων, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την έκρηξη και επέκταση των πυρκαγιών».

Υπενθυμίζεται ότι «απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς στις δασικές και αγροτικές περιοχές και ότι η ενέργεια αυτή συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι 50.000,00 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες ψησταριές των εκδρομικών χώρων του τμήματος Δασών για την ετοιμασία φαγητού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, στην υπουργική απόφαση για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα η υποχρεωτική δήλωση αφορά τα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα. Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

Τέλος, η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.