Μηνιγγίτιδα Β: Σε ποια παιδιά θα χορηγείται δωρεάν το εμβόλιο στην Ελλάδα

Σε βρέφη και παιδιά έως 18 μηνών θα χορηγείται τελείως δωρεάν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β’ στην Ελλάδα.

Την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έλαβε το εμβόλιο Bexsero για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β για τη δωρεάν χορήγησή του, η οποία ανταποκρίθηκε στο επίμονο και μακροχρόνιο αίτημα παιδιάτρων και παιδιατρικών ενώσεων. Μετά την έγκριση που έλαβε, το Bexsero θα χορηγείται πλέον δωρεάν σε παιδιά κάτω των 18 μηνών.

Ωστόσο, παραμένει το αίτημα για την κάλυψη του κόστους του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι γονείς θα πρέπει να επιβαρυνθούν το κόστος και το ποσό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 250 ευρώ περίπου, για όλες τις δόσεις που απαιτούνται ανά ηλικιακή ομάδα.

«Το εμβόλιο Bexsero, που αφορά τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Ελληνική Πολιτεία, να συνταγογραφείται και να δίδεται δωρεάν για τα παιδιά που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον 2ο μήνα ζωής και θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να γίνουν 18 μηνών», ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media, ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, προσθέτοντας:

«Αυτό έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κενό στην ανισότητα πρόσβασης για το εμβόλιο αυτό, όσον αφορά το υψηλό του κόστος και να δώσει την δυνατότητα πλέον να εμβολιαστούν και να προστατευτούν από το φοβερό αυτό νόσημα, όλα τα Ελληνόπουλα που θα γενιούνται στην χώρα μας. Δυστυχώς για τους γονείς που έχουν παιδιά μεγαλύτερα των 18 μηνών θα πρέπει αν δεν το έχουν κάνει να το πληρώσουν από την τσέπη τους».

Μηνιγγίτιδα Β: Πόσα εμβόλια απαιτούνται

Διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο θεωρείται σημαντικό από τους παιδιάτρους, όμως, επειδή ο αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β είναι πολύ μικρός κάθε χρόνο στην Ελλάδα, δεν αποζημιωνόταν έως σήμερα.

Για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στα 10 άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία και 1 στα 5 που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

Πηγή: Ιωάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr