Του Πασχάλη Δήμου
Στις 19 Αυγούστου 1924, με την έγκριση του Πρωτοδικείου Βόλου, ιδρύθηκε η ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ, ως «Γυμναστικός Σύλλογος Προσφύγων» αποτελώντας έναν από τους παλαιότερους αθλητικούς συλλόγους του Νομού Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας. Σκοπός ίδρυσης του συλλόγου ήταν “η διάδοσις και επέκτασις της γυμναστικής, εις πάσας τας κοινωνικάς τάξεις των προσφύγων”. Ως έμβλημά της επιλέχθηκε το άγαλμα της Νίκης, του αρχαίου γλύπτη Παιωνίου και χρώματά της το κυανό και το λευκό, τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Μαυρίκιος Πανάς.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική ημερομηνία το Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής, οι οργανωμένοι φίλαθλοι αλλά και μεμονωμένα φορείς και προσωπικότητες οργάνωσαν εκδηλώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν στη διάρκεια του έτους. Καλό θα ήταν σε όλο αυτό να υπάρχει ένας συντονισμός όλων των φορέων με την παρουσία των τοπικών-περιφερειακών αρχών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς η «αιώνια αγαπημένη» ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ δεν είναι υπόθεση μόνο των φίλων της αλλά και όλης της κοινωνίας καθώς αποτελεί την πρώτη ομάδα της περιοχής που έκανε την υπέρβαση με την άνοδό της στην Α’ Εθνική στην δεκαετία του’60.
Παράλληλα μέσα από αυτές τις δράσεις δεν θα πρέπει να μείνουμε σε μια απλή καταγραφή της ιστορίας της ομάδας, αλλά να παρουσιαστεί ένα διαδραστικό ημερολόγιο που θα διατρέχει τους σημαντικούς σταθμούς της σε συνάρτηση με τις ιστορικές εξελίξεις και τις κοινωνικές διαστάσεις. Πρέπει λοιπόν να διαφανούν τα 100 χρόνια ιστορίας, προσφοράς στην κοινωνία τον αθλητισμό την παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Όλοι μας λοιπόν να έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και τον τόπο, για την «ομάδα – ιδέα» που βγήκε «μέσα από τα σπλάχνα της προσφυγιάς…»
Για τη μεγάλη πορεία της ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ, ως αθλητικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικο-οικονομικού φαινομένου έχουν γίνει αναφορές, γράφτηκαν βιβλία, λευκώματα κ.ά.. Φιλοδοξία μου είναι με μελέτη μου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παρουσιαστεί σε συνέδριο μέσα στο 2025 να προχωρήσω σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση αξιοποιώντας την πραγματικά πλούσια διαθέσιμη βιβλιογραφία, της έρευνας και των επιστημονικών δημοσιεύσεων που σχετίζονται με την ίδρυση, την πορεία και τη σημερινή εικόνα της ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ.
Με αυτή την ανασκόπηση ελπίζω να συμβάλω στη δημιουργία ενός πλαισίου για την έρευνα, στη διαμόρφωση των ερευνητικών στόχων, στην ανάπτυξη ερευνητικών ερωτημάτων και στο σχεδιασμό της ερευνητικής μεθοδολογίας.
Πηγές μου θα είναι βιβλία, άρθρα σε περιοδικά, πρακτικά Συνεδρίων, διπλωματικές εργασίες, διατριβές και διαδικτυακές βάσεις δεδομένων για τις οποίες θα υπάρχει σύντομη περίληψη του περιεχομένου κάθε πηγής και της χρησιμότητάς της για το θέμα.
Το συγκεκριμένο υλικό πέραν της παρουσίασης σε συνέδριο θα εκδοθεί σε τόμο με στόχο την αξιοποίηση της πλούσιας βιβλιογραφίας αλλά και τη συμβολή στη συλλογική μνήμη της πόλης καθώς βασικοί θεσμοί της ανταγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει στο πεδίο των πολιτικών της μνήμης. Μέσα λοιπόν από αυτές τις δράσεις, η μνήμη θα παραμείνει ζωντανή και μαζί της η προσφυγική ταυτότητα με όλους εμάς που έχουμε ενηλικιωθεί τα τελευταία 100 χρόνια στην «Κλούβα», στο Πανθεσσαλικό, στη Νεάπολη κι όπου αλλού κλήθηκε να αγωνιστεί η ομάδα της καρδιάς μας.