Χωρίς τον Μπέο η συνεδρίαση της λογοδοσίας παρότι ήταν στο γραφείο του -Ένταση με φόντο την ΑΓΕΤ

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την τέταρτη λογοδοσία της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, παρότι βρισκόταν στο γραφείο του, δεν έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα της συνεδρίασης, προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Ένταση επικράτησε όταν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο Θ. Θεοδώρου ότι εσκεμμένα «θάβει» το αίτημά της να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ΑΓΕΤ. Το αίτημα υποβλήθηκε στις 3 Ιουλίου, με αφορμή την αίτηση της τσιμεντοβιομηχανίας για έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τα μέλη της «Συμμαχίας για τον Βόλο» με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παπαπέτρο, ζήτησαν την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου ο Δήμος να καταθέσει την απόφαση του σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα πριν τις 21 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης. Ωστόσο, η απάντηση της δημοτικής αρχής στο αίτημα δόθηκε την 1 η Αυγούστου, με τον κ. Θεοδώρου να υποστηρίζει ότι το αίτημα δεν υποβλήθηκε νομότυπα.

Στην σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος εγκάλεσε ξανά τον κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ότι συνολικά η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ντρέπεται για την στάση της, διότι το εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών που θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος συνδέεται άρρηκτα με την ΑΓΕΤ.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παπαπέτρος επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη αίτηση έφερε την υπογραφή 15 δημοτικών συμβούλων και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν υποχρέωση της δημοτικής αρχής να το πράξει. «Το αίτημα υποβλήθηκε απολύτως νομότυπα και με μεγάλη σαφήνεια, αλλά προφανώς δεν απασχολεί την δημοτική αρχή η αξίωση της ΑΓΕΤ να τριπλασιάσει την δυνατότητα καύσης ρυπογόνων καυσίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη», είπε ο κ. Παπαπέτρος.

Για τις χορηγίες της ΑΓΕΤ
Το θέμα των χορηγιών της ΑΓΕΤ έθεσε στην συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας» κ. Νίκος Μόσχος, τονίζοντας την ανυπαρξία των απαιτούμενων συμβάσεων. Για τις χορηγίες-δωρεές, όπως είπε, η νομοθεσία προβλέπει ότι η αποδοχή τους προς τον Δήμο πραγματοποιείται με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής. Όπως η τακτική που ακολουθείται από τον Δήμο Βόλου δεν εναρμονίζεται ούτε με τις αρχές της διαφάνειας, ούτε με τις αρχές της νομιμότητας, καθώς δεν τηρείται η ίδια διαδικασία για όλες τις περιπτώσεις.

“Ο Βόλος πίνει το χειρότερο νερό όλων των εποχών”
Ο κ. Βαξεβανόπουλος έθεσε το μείζον ζήτημα του νερού και τόνισε ότι ο Βόλος πίνει το χειρότερο νερό όλων των εποχών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ. «Εύχομαι από τις επιπτώσεις του κακής ποιότητας νερού να μην πάθει κανείς τίποτα», είπε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η ποιότητα βαίνει προς το χειρότερο, αλλά η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ δεν έκαναν τίποτα τα τελευταία 10 χρόνια. Υπήρχε ένα master plan από το 2019 το οποίο προέβλεπε συγκεκριμένες ενέργειες για την διαχείριση των πηγών, την εξεύρεση νέων πηγών νερού, έργα μακροχρόνια και βραχυχρόνιας υλοποίησης, που δεν έγινα ποτέ. Από το 2019 δεν έγινε τίποτα και σήμερα ο Δήμαρχος ζητάει βοήθεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης.
Την ώρα που ο κ. Βαξεβανόπουλος αναφερόταν στο μείζον αυτό ζήτημα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γ. Τόρης αστειευόταν με συναδέλφους του στα διπλανά έδρανα, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Αποκαταστάσεις από την πλημμύρα
Σχετικά με τις αποκαταστάσεις από την πλημμύρα του Σεπτεμβρίου 2023 και το σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, ο κ. Στέλιος Λημνιός ζήτησε να ενημερωθεί το σύνολο των ενισχύσεων που εγκρίθηκαν για τον Δήμο και το ύψος του ποσού που έχει εκταμιευτεί. Απαντώντας ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα 27.502.000 ευρώ και έχουν εκταμιευτεί τα 15 εκατ. ενώ σε ερώτηση για τον παλιό ΧΥΤΑ είπε ότι ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη από τον Δήμο και θα αποσαφηνιστεί το ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η εκεί περιοχή, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του ΟΣΕ θα ενσωματωθούν στην εργολαβία για τον Κραυσίδωνα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού κ. Ν. Ταχιάου. Παράλληλα, προωθείται η σύμβαση του Δήμου Βόλου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη όλης της περιοχής.

Παίρνοντας τον λόγο, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρ. Βενέτης κάλεσε τον κ. Σαββάκη να μην επαίρεται ότι ο Δήμος Βόλου είναι πρώτος στις αποκαταστάσεις, γιατί είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Μαγνησίας με τις μεγαλύτερες ζημιές και η Μακρινίτσα, που αποτελεί από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα με τους δρόμους.

Τα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας στη Δράκεια έθεσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Ρεντινιώτης, ο οποίος τόνισε ότι οι καλλιεργητές αδυνατούν να φτάσουν στα χωράφια τους και ζητούν να γίνει άμεσα διάνοιξει των αγροτικών δρόμων, καθώς έχει φτάσει η περίοδος της συγκομιδής. Όπως είπε, εχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής τρεις φορές το αίτημα και είναι ενήμερος ο αντιδήμαρχος περιφερειακών ενοτήτων. Μάλιστα, ζήτησαν και συνάντηση με τον δήμαρχο, αλλά ο αντιδήμαρχος τους απάντησε ότι δεν είναι απαραίτητη. Απαντώντας ο κ. Καπουρνιώτης υποστήριξε ότι μέχρι και τα τέλη Ιουλίου υπήρχε μηχάνημα στη Δράκεια για την αποκατάσταση της βατότητας των οδών που υπέδειξε η Πυροσβεστική για τις ανάγκες της πυροπροστασίας. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο του εφικτού και των δυνατοτήτων…