Η Γερμανία γίνεται, έστω και με αργούς ρυθμούς, λιγότερο «εξαρτημένη» με την Κίνα, εκτιμά το Politico.
Ένα χρόνο αφότου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέγραψε την απόφαση της G7 για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, το Βερολίνο αντιδρά σταδιακά στις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο.
Από την προσφορά σε μεγάλο βαθμό ρητορικής διαφωνίας με τους πανευρωπαϊκούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έως τη σύλληψη Γερμανών πολιτών με την υποψία κατασκοπείας για το κινεζικό κράτος, η Γερμανία προσπαθεί να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στο Πεκίνο: ότι η επιχειρηματική ακμή της εποχής της Άνγκελα Μέρκελ έχει τελειώσει και ο στρατηγικός ανταγωνισμός είναι εδώ για να μείνει.
Παραπατά η αυτοκινητοβιομηχανία
Ίσως οι μεγαλύτερες αλλαγές λαμβάνουν χώρα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Όχι όμως μόνο εκεί. Η ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας φοβάται ότι θα μπορούσε να καταλήξει να συμπιεστεί από την τεράστια κινεζική αγορά.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Σολτς θα πρέπει να αποφασίσει εάν δύο πολεμικά πλοία που βρίσκονται επί του παρόντος σε αποστολή στον Ινδο-Ειρηνικό θα πλεύσουν μέσω του στενού της Ταϊβάν, μια κίνηση που θα εξοργίσει την Κίνα. Η Γερμανία δεν θα ήταν η πρώτη δυτική δύναμη που θα το έκανε αυτό – πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Καναδά έχουν όλα πλεύσει μέσω των Στενών – αλλά για το Βερολίνο, αυτή θα είναι η πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες που έχει κάνει μια τέτοια ανάπτυξη.
Η Γερμανία έχει επίσης εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιαπωνία, τον στενότερο σύμμαχο της Δύσης στην Ανατολική Ασία. Ο αρχηγός της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας ήταν στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα για να ηγηθεί μιας εκπαιδευτικής άσκησης με Ιάπωνες ομολόγους του, οι οποίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κινεζο-ρωσική παρουσία στην περιοχή.
Οι δασμοί
Τόσο η Volkswagen όσο και η BMW έχουν δει τις πωλήσεις τους να μειώνονται στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά τους. Περίπου το 97% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα της AlixPartners στην Κίνα δήλωσε ότι το επόμενο όχημά τους θα είναι ηλεκτρικό.
Οι πωλήσεις της VW στην Κίνα μειώθηκαν κατά 19% το δεύτερο τρίμηνο από έτος σε έτος στα 651.500 οχήματα, ενώ η BMW σημείωσε πτώση 5%.
Όχι μόνο οι Κινέζοι καταναλωτές πηγαίνουν all-in στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά η καταναλωτική τους δύναμη είναι επίσης ασθενέστερη από πριν. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο Jörg Wuttke, εταίρος της DGA Group, μιας παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας και πρώην επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα. «Αυτό είναι που ανησυχεί όλους».
Ωστόσο, ως η πιο προσοδοφόρα αγορά της, η Κίνα παραμένει ένα κρίσιμο συστατικό της κατώτατης γραμμής των Ευρωπαίων πρωταθλητών και των στρατηγικών μετάβασης των EV.
“Πρέπει να βρίσκονται στην Κίνα για να καλύψουν τη διαφορά με τους οπαδούς τους στα ηλεκτρικά οχήματα”, δήλωσε ο Wuttke.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιτάχθηκε σθεναρά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, φοβούμενη ότι το Πεκίνο αργά ή γρήγορα θα ανταποδώσει ακόμη περισσότερο «μειώνοντας» το μερίδιο αγοράς τους.
Πηγή: ot.gr