Aναστολή δόμησης σε ολόκληρη τη ζώνη της Kαλντέρας στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά θα επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα αλλά και την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων καθώς και πισινών. Παράλληλα, δίνεται διετής προθεσμία σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Καλντέρα (από ξενοδοχεία έως καταστήματα εστίασης) να εκπονήσουν μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ η τοπική πολεοδομία εντέλλεται έως το τέλος του 2024 να ελέγξει όλες τις οικοδομικές άδειες στη ζώνη αυτή.
Αιτία για την πρωτοβουλία αυτή είναι η δραματική επιβάρυνση της Καλντέρας μέσω της –νόμιμης ή αυθαίρετης– δόμησης και ιδίως από τις πισίνες.
Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που έθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση.
Και αφορά την ευρύτερη ζώνη της Καλντέρας, όπως ορίζεται από το διάταγμα προστασίας του νησιού (1990, τροποποιήθηκε το 2012) στην οποία:
• Αναστέλλεται έως το τέλος του 2025 (ή έως την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδίου του νησιού, αν αυτό συμβεί νωρίτερα) η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή υδάτινων στοιχείων (σ.σ. κάτω από τον χαρακτηρισμό «υδάτινο στοιχείο» τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά δημιουργούνται παρανόμως πισίνες και τζακούζι).
Η ρύθμιση ισχύει για ολόκληρη τη ζώνη της Kαλντέρας και τη Θηρασιά – Η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα, αλλά και την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων, καθώς και πισίνες.
• Σε όλα τα κτίσματα με χρήση τουρισμού-αναψυχής (λ.χ. ξενοδοχεία) ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ) θα πρέπει εντός διετίας να εκπονηθούν μελέτες στατικής επάρκειας από τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
• Εως το τέλος της χρονιάς (31.12.2024) η Υπηρεσία Δόμησης Θήρας θα πρέπει να ελέγξει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η επέμβαση αυτή κρίνεται αναγκαία όχι μόνο λόγω των περιστατικών κατολισθήσεων (που είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν) αλλά γιατί υπάρχει φόβος ιδίως για το ζήτημα της επιβάρυνσης των πρανών από το βάρος που έχουν οι πισίνες.
«Φέτος, μετά την κατολίσθηση τον Απρίλιο και κατόπιν μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις της διακυβερνητικής επιτροπής ειδικά για τη Σαντορίνη και όπως ήταν επόμενο εξετάστηκε και το θέμα της ευστάθειας των πρανών της Καλντέρας», εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.
«Ενα από τα ζητήματα που θέσαμε είναι ότι η Καλντέρα έχει σταδιακά γεμίσει με κτίρια που έχουν υψηλό δείκτη τρωτότητας. Και αυτό για δύο λόγους: επειδή… έγιναν νύχτα, δηλαδή αυθαίρετα, και κατασκευάστηκαν σε εδάφη με υψηλή τρωτότητα. Να σημειώσουμε ότι στην Καλντέρα, λόγω των κλίσεων (45-60 μοιρών) οι σεισμικές δράσεις έχουμε υπολογίσει ότι αυξάνονται έως 170%. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο η Καλντέρα συνεχίζει να χτίζεται ολοένα και πιο χαμηλά, καταπατώντας το δημόσιο κτήμα. Την κατάσταση επιβαρύνουν πάρα πολύ οι πισίνες, καθεμία από τις οποίες προσθέτει τόνους πίεσης στο χείλος της Καλντέρας. Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα κτίσματα».
kathimerini.gr