Απόγνωση από την οικονομική κατάρρευση. Αυτή είναι η περιγραφή της κατάστασης που βιώνουν οι επαγγελματίες του Βόλου και συνολικά της Μαγνησίας, μετά τις καταστροφές τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν οι ίδιοι σήμερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, με τη συμμετοχή των βουλευτών Λάρισας και Κέρκυρας Β. Κόκκαλη και Αλ. Αυλωνίτη αντίστοιχα.
Ο κ. Κασσελάκης άκουσε τους επιχειρηματίες, όπως τον πρόεδρο ου Εμπορικού Συλλόγου κ. Οντόπουλο, να ζητούν μέτρα που εφαρμόστηκαν επί covid για να ξεπεραστεί η τεράστια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την Κάρλα στον Παγασητικό. Ζήτησαν επίσης αναστολή εργασίας εργαζομένων και άλλα μέτρα.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά τόνισε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής “το πάλεψαν” μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και περίμεναν το καλοκαίρι να δουλέψουν. Από τον Ιούλιο που άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια, το Επιμελητήριο έστειλε επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους φορείς – στον ΟΛΒ, στην Περιφέρεια και στον Δήμου Βόλου – όμως συνάντησε πλήρη αδιαφορία. “Δεν θέλουμε βοήθεια, θέλουμε δουλειά”, είπε η κ. Καναβιτσά.
Καταπέλτης ήταν και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρ. Βενέτης που δήλωσε πως όλα τα προβλήματα θάβονται κάτω από το χαλί. “Εμείς τα είχαμε πει, τα είχαμε προβλέψει όλα”, δήλωσε και τόνισε πως πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες και επιβάλλεται να γίνονται μετρήσεις συνεχόμενες σε όλο το φάσμα των στοιχείων ποιότητας του νερού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Ζαφείρης κατήγγειλε για μια ακόμη φορά την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ότι δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην περιοχή, ενώ παρουσίασε την δραματική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος με “βροχή” ακυρώσεων, όχι μόνο στις περιοχές του Παγασητικού, αλλά και του Αν. Πηλίου, αφού η δυσφήμηση επηρέασε συνολικά το Νομό Μαγνησίας. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο και κατηγόρησε τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό ότι δεν στήριξε την λειτουργία του.
Εκτός από τα οικονομικά αιτήματα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων ζητώντας την στήριξη του κ. Κασσελάκη, όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προστασία του Παγασητικού. Ο γραμματέων των αλιέων Νίκος Ζάχος τόνισε ότι ο κλάδος του αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα και χαρακτήρισε “ταφόπλακα” για τους αλιείς το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια, αφού υπάρχει πλέον τεράστια δυσπιστία στους καταναλωτές.
Η δημοτική σύμβουλος της “Συμμαχίας για τον Βόλο” κ. Φωτεινή Κοκκινάκη σημείωσε ότι ο Δήμος Βόλου δεν έκανε τίποτα για την προστασία του Παγασητικού, ενώ η δημοτική αρχή αρνήθηκε ακόμη και την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. “Στον Βόλο δυστυχώς έχει μπει, όχι τώρα με τα νεκρά ψάρια, αλλά με την καύση σκουπιδιών και την ατμοσφαιρική ρύπανση”, είπε και υπογράμμισε τον κίνδυνο της δημιουργίας μονάδας LNG.
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι το συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση είναι ότι η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα του μαραζώματος.