Τεχνητή νοημοσύνη: Το μανιφέστο των πολυεθνικών για τα εμπόδια στην τεχνολογία

Καθώς τα ηγετικά στελέχη των εταιρειών τεχνολογίας «διαπληκτίζονται» με τις κατά τόπους ρυθμιστικές Αρχές για τους κανονισμούς που θα διέπουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε επίπεδο ανάπτυξης και χρήσης, τα νομικά τμήματα υπογραμμίζουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους που θα μπορούσε να θέσει το συνονθύλευμα των κανόνων σε αρχικό στάδιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, Ντέμης Χασάμπης, ο συνιδρυτής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν , ακόμη και ο Ίλον Μασκ έχουν ζητήσει διαφορετικούς βαθμούς προστατευτικών ρυθμίσεων καθώς πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την τεχνητή νοημοσύνη να είναι λειτουργική.

Γιατί Apple και Meta δεν πωλούν ΑΙ στην Ευρώπη
Ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας είπαν στο Business Insider ότι μια ανεξέλεγκτη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια «σκοτεινή εποχή», καθώς το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα αντιγράφεται από μοντέλα, αποθαρρύνοντας το πρωτότυπο έργο και η παραπληροφόρηση δημιουργείται και διανέμεται εύκολα.

Καθώς οι ηγέτες της τεχνολογίας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καταλαβαίνουν πώς θα μοιάζουν πραγματικά αυτά τα μέτρα ασφαλείας, περισσότερες εταιρείες του Fortune 500 υπογραμμίζουν τους πιθανούς επιχειρηματικούς κινδύνους των κανονισμών.

Μια ανάλυση από την Arize AI, μια startup που βοηθά τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν προβλήματα συστημάτων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, διαπίστωσε ότι 137 από τις εταιρείες του Fortune 500 – ή περίπου το 27% των εταιρειών του Fortune 500 – αναγνώρισαν τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης ως κίνδυνο για την επιχείρησή τους σε ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλονται στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission), από την 1η Μαΐου.

Ο αριθμός των εταιρειών του Fortune 500 που κατέταξαν την τεχνητή νοημοσύνη ως παράγοντα κινδύνου αυξήθηκε σχεδόν κατά 500% μεταξύ 2022 και 2024, σύμφωνα με τα δεδομένα της Arize.

Σε αυτές τις ετήσιες εκθέσεις, οι εταιρείες ανέφεραν το κόστος που θα μπορούσε να προκύψει από τη συμμόρφωση με τους νέους νόμους, τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την παραβίασή τους ή κανόνες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως αποσαφηνίζει ο Business Insider, οι εταιρείες δεν λένε απαραίτητα ότι αντιτίθενται στους νόμους της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, η ανησυχία είναι ότι δεν είναι σαφές πώς θα μοιάζουν αυτοί οι νόμοι, πώς θα επιβάλλονται και εάν αυτοί οι κανόνες θα είναι συνεπείς σε όλο τον κόσμο. Το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια, για παράδειγμα, μόλις ψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη σε κρατικό επίπεδο — αλλά δεν είναι σαφές εάν ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ θα το υπογράψει σε νόμο ή εάν θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες.

«Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από ένα εξελισσόμενο ρυθμιστικό τοπίο παρουσιάζει ξεκάθαρα πραγματικούς κινδύνους και κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τα πάντα, από τη μείωση της απάτης με πιστωτικές κάρτες έως τη βελτίωση της φροντίδας ασθενών ή των κλήσεων εξυπηρέτησης πελατών», δήλωσε στο Business Insider ο Τζέισον Λοπατέκι, διευθύνων σύμβουλος της Arize AI.

«Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση των νομοθετών και των βοηθών τους που θα πρέπει να κατανοήσουν ακριβώς τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή», καταλήγει.

Ρύθμιση και επιβράδυνση των επιχειρήσεων
Οι εταιρείες προειδοποιούν τους επενδυτές στις ετήσιες εκθέσεις τους για τη μακρά λίστα πιθανώ κινδύνων, από τα πολύ συγκεκριμένα – όπως ένα ακόμη κύμα Covid19 – μέχρι πιο γενικούς κινδύνους, όπως οι πιθανότητες επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ή η κακοκαιρία. Πλέον, οι κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα αγνώστων απειλών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους παρακολούθησης των νέων κανόνων.

Η Meta Platforms, για παράδειγμα, ανέφερε την τεχνητή νοημοσύνη 11 φορές στην ετήσια έκθεσή της για το 2022 και 39 φορές το 2023. Η εταιρεία αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 στους κινδύνους των δικών της πρωτοβουλιών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, αναφέρει ο Business Insider. Ο τεχνολογικός κολοσσός είπε ότι «δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν όλοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η ρύθμιση θα επηρεάσει την εταιρεία.

Η Motorola Solutions ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι η συμμόρφωση με τους κανονισμούς τεχνητής νοημοσύνης «μπορεί να είναι επαχθής και δαπανηρή και μπορεί να είναι ασυνεπής από δικαιοδοσία σε δικαιοδοσία, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος συμμόρφωσης και τον κίνδυνο ευθύνης».

«Δεν είναι επίσης σαφές πώς ισχύουν ή θα εφαρμοστούν οι υφιστάμενοι και μελλοντικοί νόμοι και κανονισμοί που διέπουν ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα προϊόντα με δυνατότητα AI, τα βιομετρικά στοιχεία και άλλα αναλυτικά στοιχεία βίντεο σε σχέση με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πουλάμε», ανέφερε η εταιρεία.

Η NetApp, μια εταιρεία υποδομής δεδομένων, δήλωσε στην ετήσια έκθεσή της ότι στοχεύει να «χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνα», αλλά ότι μπορεί να «αποτύχει στον εντοπισμό ή την επίλυση προβλημάτων πριν προκύψουν». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο κανονισμός που επιβραδύνει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι κακός για την επιχείρησή της.

«Στο βαθμό που η ρύθμιση καθυστερεί ή εμποδίζει ουσιαστικά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, η ζήτηση για τα προϊόντα μας ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις προβλέψεις μας», τονίζει η εταιρεία.

Ο Τζορτζ Κούριαν, διευθύνων σύμβουλος της NetApp, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι ενθαρρύνει τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. «Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό αυτορρύθμισης της βιομηχανίας και των καταναλωτών, καθώς και επίσημη ρύθμιση», είπε ο Κούριαν. «Εάν η ρύθμιση επικεντρώνεται στην παροχή δυνατότητας της σίγουρης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να είναι ευλογία», κατέληξε.
Πηγή: ot.gr