Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19:30μ.μ., στο «Αρχοντικό Ζαφειρίου» (Αγ. Ονούφριος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, σε συνεργασία και με την πολύτιμη υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού «ΙΩΛΚΟΣ», με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Σιάτρα και θέμα «Πνεύμα & Ύλη. Συζυγία.»
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου οργανώνει έναν κύκλο έξι (6) ομιλιών, με αντικείμενα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, υπό το γενικό τίτλο «ΙΔΕΟΔΕΙΚΤΕΣ», επιχειρώντας να φέρει σε επαφή το κοινό με πρόσωπα που ξεχωρίζουν για το πάθος και την αγάπη τους για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Τον κύκλο των εκδηλώσεων ανοίγει ο κ. Δημήτρης Θ. Σιάτρας, νομικός, ερευνητής, συγγραφέας, με ομιλία του με τίτλο «Πνεύμα & Ύλη. Συζυγία.» και στο πλαίσιο ανάπτυξης του θέματος, θα εξεταστούν τα εξής:
Η ενότητα «ΠΝΕΥΜΑ» θα περιλαμβάνει τις υποενότητες:
-Απαρχές και φιλοσοφικές σκέψεις σχετικά με το πνεύμα.
-Πνευματικές συνιστώσες και ειδικότερες δημιουργίες.
-Κίνητρο όλων των ανθρώπινων δημιουργημάτων.
Η ενότητα «ΥΛΗ» θα περιλαμβάνει τις υποενότητες:
-Σύσταση του κόσμου.
-Καθοριστικό πλαίσιο της ανθρώπινης ζωής.
-Παραδοσιακή αντίληψη της σύγχρονης φυσικής.
Η ενότητα συζυγία θα περιλαμβάνει τις ενότητες.
-Θεωρίες και αυτονόητες αποδείξεις.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας (διάρκεια 45΄) θα επακολουθήσει διάλογος με το κοινό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, θα τιμήσει τον ομιλητή κ. Δημήτρη Σιάτρα, για την ερευνητική και συγγραφική συνεισφορά του, στην ιστορία της Μαγνησίας.
Ο Δημήτριος Θ. Σιάτρας, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1935, στο Βόλο όπου έλαβε την εγκύκλια μόρφωση. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε επί 33 συνολικά έτη σε καίριες θέσεις στο Δήμο Βόλου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής του Δήμου Βόλου, έχει ερευνήσει για αρκετά χρόνια θεσμούς του δικαίου, την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης και την τοπική αυτοδιοίκηση της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Είναι επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και συγγραφέας. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας (ΔΗΚΙ) και επί 16 έτη (1986-2002) πρόεδρος του επιστημονικού ερευνητικού φορέα «Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών». Μετείχε με ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε πολλές ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια , έχει δώσει πολλές διαλέξεις, αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο , όπου έχει δημοσιεύσει πάνω από 115 δοκίμια φιλοσοφικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου .
Ενδεικτικά έργα από την συγγραφική του δραστηριότητα :
1.-«Οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα»1992. , τιμήθηκε με έπαινο από την ακαδημία Αθηνών και εισήχθη ως διδακτικό βοήθημα στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
2.-«Ελληνικά κοινοτικά Δικαστήρια κατά την Τουρκοκρατία» 1997.
3.-«Νικολαος Πανταζόπουλος και ίδιον Δίκαιον» 2000.
4.-Η φιλοσοφία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ιστορική διαδρομή στον Ελλαδικό χώρο»2006.
5.-«Ο κοινοτικός πολιτισμός της τουρκοκρατούμενης νησιώτικής Ελλάδος»2007.
6.-«Η περιπέτεια της Γυναίκας στους αιώνες»2009.
7.-«κοινωνία και Δίκαιο»2016.
8.-«Δέκα κοινωνιολογικές και πολιτικές επιστάσεις» συλλογή δοκιμίων 2001 Κ.λ.π.
Στοιχεία και απόψεις του μνημονεύονται στη βιβλιογραφία ορισμένων επιστημόνων.
Είναι παντρεμένος με την Ζωγράφο Αφροδίτη Πάσχου.