Ένας χρόνος μετά την καταστροφή – Οι πληγές ανοιχτές και τα ερωτήματα αναπάντητα (video)

Η 5η Σεπτεμβρίου του 2023 είναι χαραγμένη στις μνήμες όλων, όχι μόνο των κατοίκων της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της χώρας. Ημέρα, που συντελέστηκε η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων χρόνων και συνεχίστηκε με την εκδήλωση του φαινόμενου Elias. Το αποτύπωμα της κακοκαιρίας Daniel θα εξακολουθεί να είναι δραματικό για πολλά χρόνια ακόμη, και όσο τα έργα δεν θα δρομολογούνται για την ασφάλεια στις υποδομές, στα αντιπλημμυρικά και την αντιμετώπιση της ξηρασίας.

Παλιά Βόλου Πλημμύρες / Βίλυ Σαμαλτάνη / gegonotanews

Στις 5 Σεπτεμβρίου, σαν σήμερα, η Ζαγορά δέχθηκε 759.6 χιλιοστά βροχής – 55 φορές περισσότερο από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα – ενώ η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 761.9 χιλιοστά. Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, ξεχείλισε και κατέστρεψε τα πάντα στο διάβα του- μέχρι και μια πτέρυγα του Γηροκομείου – ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία, δέντρα.

Παλιά Βόλου Πλημμύρες / Βίλυ Σαμαλτάνη / gegonotanews

Οι κάτοικοι στον Βόλο, τη Πήλιο και τα παρακάρλια χωριά έδωσαν άνιση μέσα στις λάσπες με νεκρά ζώα, σωρούς σκουπιδιών και μολυσμένα ύδατα.

Παλιά Βόλου Πλημμύρες / Βίλυ Σαμαλτάνη / gegonotanews

Τα ακραία φαινόμενα του Daniel χτύπησαν ανελέητα υποδομές, τον πρωτογενή τομέα, ο Βόλος και το Πήλιο βούλιαξαν κάτω από τόνους λάσπης, ζωές χάθηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν και οι πληγέντες δίνουν ακόμα πραγματική μάχη για να σηκωθούν ξανά μέσα από τις λάσπες. Χιλιάδες κάτοικοι στην Μαγνησία έμειναν για μέρες χωρίς νερό, μέρες που δοκιμάστηκε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στις ουρές για ένα μπουκάλι.

Οι λάσπες έκαναν μήνες να καθαριστούν από τους δρόμους και αποκαταστάσεις έργων δεν υπάρχουν σε Βόλο και Πήλιο, με εξαίρεση μια μικρή γέφυρα δωρεά του Ομίλου Μυτιληναίου στην Άλλη Μεριά. Όλα τα επείγοντα έργα όπως η γέφυρα στα Καλά Νερά έχουν αποκατασταθεί προσωρινά από την περιφέρεια, με εντολή της Κυβέρνησης που δεν προχωρά τις αποκαταστάσεις. Ο Βόλος δεν έχει σιδηρόδρομο, στο λιμάνι δεν μπορούν να προσεγγίσουν με ασφάλεια κρουαζιερόπλοια από τις φερτές ύλες που δεν έχουν καθαριστεί, κανένα αντιπλημμυρικό έργο σε όλο τον Νομό δεν έχει κατασκευαστεί.

Στις γειτονιές οι πολίτες μόνοι τους βρήκαν το κουράγιο να προχωρήσουν και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ενώ οι εικόνες της καταστροφής σε πολλά σημεία μένουν εκεί για να θυμίζουν πως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Τα gegonota.news καταγράφουν και σήμερα εικόνες από τον Βόλο αλλά και απόψεις πολιτών όπως ο Δημήτρης Κανελλής που έχουν υποστεί καταστροφές από τις πλημμύρες. Παλιά, Αλυκές, Αγία Παρασκευή, Μακρινίτσα, Νεάπολη, δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το ισχυρό αποτύπωμα των καταστροφών.

Εικόνες Βίντεο: Βίλυ Σαμαλτάνη

 

Η επιβαρυμένη κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο, καθώς ο κρατικός μηχανισμός υπολειτουργεί, οι αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμα δοθεί ενώ υποσχέσεις και εξαγγελίες έχουν μείνει στο κενό. Τα έργα δεν έχουν προχωρήσει και από την τεράστια κρίση η μόνη «κερδισμένη» είναι η Ολλανδική Εταιρεία που πληρώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για την μελέτη ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.


Οι κακοκαιρίες «Δανιήλ» και «Ηλίας» επιβεβαίωσαν ότι η Θεσσαλία μπήκε σε έναν νέο κύκλο με κύριο γνώρισμα την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που υπονομεύουν τις τρέχουσες και μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης Οι καταστροφές στη φυτική παραγωγή, οι απώλειες χιλιάδων ζώων, το πλήγμα στη βιοποικιλότητα, η υποβάθμιση των εδαφών και οι ζημιές σε ιδιωτικές και συλλογικές υποδομές όπως οδικά δίκτυα, αρδευτικά συστήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός και παραγωγικές εγκαταστάσεις, δεν έχουν αποκατασταθεί.

Ο τουρισμός υπέστη τεράστιο πλήγμα και τα αποτελέσματα της κρίσης εκδηλώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο στον Παγασητικό.