Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι οποίες θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα περιέγραψαν οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του οικισμού Αϊβαλιώτικα στα gegonota.news. Αποσαθρωμένοι χαλικόδρομοι, επικίνδυνες υποχωρήσεις του εδάφους κάτω από την άσφαλτο, ατμόσφαιρα γεμάτη σκόνη και κατεστραμμένα σπίτια από τις περυσινές θεομηνίες τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμα καμία αποζημίωση, είναι η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής που έχει ξεχαστεί από την Δημοτική Αρχή και την πολιτεία.
Οι κάτοικοι του οικισμού έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βόλου προκειμένου να αναφέρουν τα προβλήματα στο επικίνδυνο πλέον οδικό δίκτυο της περιοχής, ωστόσο οι προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς. Όταν κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τον Δήμο, περίπου επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, το μόνο που κατάφεραν ήταν να τους γνωστοποιηθεί πως η δημοτική Αρχή αναμένει χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στα Αϊβαλιώτικα, σύμφωνα με τους κατοίκους.
Έναν χρόνο μετά τις δύο πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, το οδικό δίκτυο στον μισό οικισμό παραμένει διαλυμένο και σε ορισμένα σημεία, επικίνδυνο. Τα Αϊβαλιώτικα είναι γεμάτα σκόνη από το κακήν – κακώς τοποθετημένο χαλίκι στους δρόμους, με αποτέλεσμα τα παιδάκια της περιοχής να μην μπορούν εδώ και πολλούς μήνες να βγουν ούτε για παιχνίδι. Μάλιστα, το ζήτημα της σκόνης έρχεται τώρα να διογκωθεί, καθώς εκεί βρίσκεται και το 35ο Νηπιαγωγείο Βόλου, το κουδούνι του οποίου θα ηχήσει ξανά την ερχόμενη Τετάρτη και τα παιδιά θα περνούν καθημερινά ένα μεγάλο κομμάτι της μέρας τους εκεί, μέσα στην σκόνη και στην άμμο.
Οι κάτοικοι του οικισμού ανέφεραν στα gegonota.news πως, κάθε φορά που ξεκινά έστω και μικρής έντασης βροχή, τρομοκρατούνται και μένουν σε επιφυλακή έως το πρωί, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που το νερό απειλήσει για άλλη μία φορά τις περιουσίες τους.
Το νερό, μη έχοντας άλλο τρόπο διαφυγής, κατεβαίνει ορμητικά τους κατηφορικούς δρόμους και χτυπά πάνω στους τοίχους των σπιτιών, πριν φθάσει στην κεντρική οδών Αθηνών, όπου είναι τα πλησιέστερα φρεάτια. Αν και, πολλές φορές, ακόμα και αυτά είναι πλημμυρισμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «λίμνες» επί της οδού και να αποκόπτεται ο οικισμός από τον υπόλοιπο Βόλο.
Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι τα διαλυμένα ρολόγια της ΔΕΗ έξω από τα σπίτια τους, τα οποία είτε έχουν εντελώς καταστραφεί, είτε χαθεί κάτω από όγκους χώματος και φερτών υλικών, εδώ και πολλούς μήνες. Τα κλιμάκια της αρμόδιας υπηρεσίας, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν έχουν τρόπο να υπολογίσουν την κατανάλωση νερού του κάθε σπιτιού και όπως αναφέρουν, μάλλον χρεώνουν το κάθε νοικοκυριό… «στην τύχη».
Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, στο σπίτι του οποίου είχε φθάσει το νερό σε ύψος άνω του ενός μέτρου και σαράντα εκατοστών στον Daniel, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση δεν κάλυψαν ούτε το ένα τέταρτο των ζημιών που υπέστησαν σε κήπους, εγκαταστάσεις, έπιπλα και συσκευές, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση σχετικά με το αν θα λάβουν κάποιο άλλο ποσό χρημάτων ή αν τα ελάχιστα χρήματα που πήραν, ήταν τα μόνα που δικαιούνται.
Δείτε φωτογραφίες:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ