Του Γιάννη Τζουνη
Γραμματέα της ΠΟΕ- ΟΤΑ
Είδα σήμερα σε πρωινή εκπομπή του OPEN τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, να μιλά. Μίλησε επί παντός επιστητού χωρίς αντίλογο ως ειδήμων πλέον… Ενοχλήθηκα αλήθεια είναι. Όχι μόνο για ατά που είπε. Τα περίμενα. Περισσότερο για τον τρόπο που μας παράρουν απόψεις πρότυπα και αμάσητη τροφή!
Έψαξα λίγο και έγραψα… όχι τόσο την δική μου άποψη… ακόμη και εάν δυσκολέυομαι να την κρύψω νομίζω…
Μεταξύ άλλων… εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση γενικά μιλώντας εξ ονόματι όλων των Ελλήνων και της Ελλάδας για το πόσο αναγκαία είναι η αντιπολίτευση για την διακυβέρνηση του Τόπου για την ορθή διαχείριση της εξουσίας και τελικά το καλό της χώρας και των Ελλήνων.
Παραθέτω άρθρο της εφημερίδας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ που μιλά για ξυλοδαρμό μέλους της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόλου και την παρουσία μπράβων – φουσκωτών στα Δημοτικά Συμβούλια.
https://www.efsyn.gr/…/428975_o-mpeos-apeilei-thyma…
Καλές οι νουθεσίες για… την Αντιπολίτευση αλλά η φωνή της όποιας Αντιπολίτευσης αλλά και των ομάδων πολιτών στο Δήμο Βόλου, έχει επίσης την ίδια αξία ελεύθερης έκφρασης και σεβασμού.
Αναρωτήθηκε χωρίς αντίλογο ο κ. Μπέος ποιος είναι ο κ. Γερουλάνος και τί δουλειά έχει κάνει…
Έψαξα λίγο στην Βικιπαίδεια και παραθέτω μόνο τί γράφει…
«Φοίτησε στο ελληνικό κολλέγιο του Λονδίνου. Σπούδασε ιστορία στο Κολλέγιο Ουίλιαμς (πτυχίο 1988) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT (πτυχίο 1994).
Εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην Photoelectron Corporation θυγατρική της Thermo Electron Corporation (1989-1992) και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays και με την επιστροφή του στην Ελλάδα (1994) ανέλαβε τη θέση του οικονομικού διευθυντή της οικογενειακής επιχείρησης ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά και επόπτευσε την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε ως σύμβουλος στην Egon Zehnder International.»
Παρατήρησα επίσης πως δεν έχει καμιά υπόθεση εμπλοκής με τη Ελληνική Δικαιοσύνη!
Έψαξα λίγο στην Βικιπαίδεια και για τον κ. Μπέο και παραθέτω μόνο τί γράφει…
«Ο Μπέος έζησε στις ΗΠΑ, όπου υποστηρίζεται ότι απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει. Στις ΗΠΑ αρχικά εργάστηκε ως σωματοφύλακας, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 συνεχίζοντας τις ίδιες επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεργαζόμενος με σημαντικούς τραγουδιστές του λαϊκού ρεπερτορίου. Παράλληλα διοργάνωνε συναυλίες Ελλήνων τραγουδιστών σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.
Ενασχόληση με τον αθλητισμό
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται με τα διοικητικά της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου διατελώντας, το 1996, γενικός αρχηγός της.[8] Το 1999 ανέλαβε τη διαχείριση της ομάδας και το 2002, εκμεταλλευόμενος σχετικό νόμο, την μετανόμασε σε «Νέο Πανιώνιο» διαγράφοντας τα χρέη της και τοποθέτησε ως πρόεδρο της ΠΑΕ τον τραγουδιστή Λευτέρη Πανταζή.
Την ίδια εποχή οι μετοχές της ομάδας μεταβιβάστηκαν από τον Δήμο Νέας Σμύρνης στον Πανταζή. Υποστηρίζεται όμως ότι ο ουσιαστικός έλεγχος της ομάδας ασκείτο από τον ίδιο τον Μπέο.Παράλληλα ήρθε σε σύγκρουση με τους αδελφούς Θωμά και Βίκτωρα Μητρόπουλο,[10] καθώς και με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, πρόεδρο τότε του ερασιτέχνη Πανιωνίου και μετέπειτα πρόεδρο της ΠΑΕ. Το 2006 ανέλαβε για τελευταία φορά την προεδρία, αποχώρησε όμως λίγο αργότερα λόγω της αντιπαράθεσής του με τους οργανωμένους φιλάθλους, τη θύρα των οποίων είχε διατάξει να κλείσει για ένα διάστημα. Αργότερα ενεπλάκη για μικρό χρονικό διάστημα στη διοίκηση του Ηρακλή, ασχολούμενος με τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας.[12] Κατόπιν επιχείρησε να αναμειχθεί με τα διοικητικά της Νίκης Βόλου προωθώντας τη συγχώνευση των δύο τοπικών ομάδων χωρίς επιτυχία,[11] με αποτέλεσμα να στραφεί στον Ολυμπιακό Βόλου, τον οποίο και απέκτησε το 2008. Τον επόμενο χρόνο ανέβηκε στην Α΄ Εθνική καταφέρνοντας να αγωνιστεί και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.»
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει ολόκληρη αναφορά για τις δικαστικές εμπλοκές του κ. Μπέου με την δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο…
Δικαστικά ζητήματα
Η πρώτη αναφορά του ονόματος του Μπέου σε στημένα παιχνίδια έγινε σε αυτό του Πανιωνίου με την Ντιναμό Τιφλίδας, παιχνίδι που έχει χαρακτηριστεί ως στημένο από την UEFA. Παρ’όλα αυτά δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή του σε παράνομη ενέργεια.
Στις 22 Μαΐου 2011 συνελήφθη με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε αγώνες, κατηγορία για την οποία προφυλακίστηκε στo σωφρονιστικό κατάστημα Ναυπλίου στις 28 Ιουνίου. Στις 14 Ιουνίου 2012 αποφυλακίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την επιβολή περιοριστικών όρων όπως απαγόρευση εξόδου από την χώρα, καταβολή εγγύησης ύψους 300.000 ευρώ και απαγόρευση οποιασδήποτε ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Για την υπόθεση αυτή η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τού επέβαλε ποινή ισόβιας απαγόρευσης με το ποδόσφαιρο,[22] η οποία διατηρήθηκε και με απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου της ΕΠΟ ύστερα από έφεση του Μπέου.Το 2015 παραπέμθηκε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της εκβίασης, της δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και του παράνομου στοιχηματισμού. Το Τριμελές Εφετείο τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία-δωροληψία, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα στους αγώνες σε δύο αγώνες και για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση. Κατά της απόφασης άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο και τον αθώωσε για όλες τις κατηγορίες.[24]
Εισαγγελική παρέμβαση διατάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν και ο Μπέος σημείωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Βόλο ότι οι αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων για την κοπή των δέντρων στον Κραυσίδωνα λύνονται με χαστούκια.
Τον Φεβρουάριο του 2024, κατηγορήθηκε για ρατσιστική επίθεση κατά του ποδοσφαιριστή της ομάδας της Κηφισιάς,[Ανδρέα Τετέι. Ο ποδοσφαιριστής, λίγες ημέρες αργότερα, κατέθεσε στη ΓΑΔΑ για τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε, κατόπιν αυτεπάγγελτων ενεργειών του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας. Στις 14 Φεβρουαρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Μπέου.»
Επίσης στην Βικιπαίδεια για Μπέο… μεταφέρω αυτούσια τα παρακάτω…
«Κριτική… Ως αθλητικός παράγοντας έχει έλθει σε αντιπαράθεση με άλλους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου,[8] όπως με τον επί σειρά ετών πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση,[11] τον Μάκη Ψωμιάδη[29] και τον Αλέξη Κούγια, τον οποίο χτύπησε στο πρόσωπο τον Σεπτέμβριο του 2005 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών.
Τον Ιανουάριο του 2005 βρέθηκε στο επίκεντρο συγκρούσεων εντός του αγωνιστικού χώρου στη Νέα Σμύρνη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, προκάλεσε με χειρονομίες και υβριστικά συνθήματα τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και το 2017 σε αγώνα του Ολυμπιακού Βόλου, λόγω πανό του Αχιλλέα Μπέου που προώθησε τη συγχώνευση των δύο ομάδων του Βόλου.
Σε δύο διαφορετικές υποθέσεις χειροδίκησε κατά δύο διαφορετικών οδηγών το 2016 και 2022, ενώ εντός του Δημαρχείου Βόλου του 2021 απείλησε δύο ηλικιωμένους, λέγοντας ότι θα τους κάνει «μαύρους στο ξύλο».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον δήμο Βόλου, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για αψιμαχίες και χειροδικίες σε κατοίκους της πόλης, ειδικά κατά τη διάρκεια των πλημμύρων του Σεπτεμβρίου του 2023, που έπληξαν τον Βόλο.Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πράξεις του απάντησε «Τι να κάνουμε να γίνουμε λουλούδες;».
Έχει κατηγορηθεί για ομοφοβικά σχόλια κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκειδικά κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του τον Οκτώβριο του 2023 στο Βόλο μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.»
Συνολικά λοιπόν συγκρίνοντας σύμφωνα με την φράση του ίδιου του κ. Μπέου … «Ποιος είναι αυτός και τί έχει κάνει, που έχει δουλέψει;» ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα…
Μίλησε για την εκπαίδευση σήμερα και την μεταπολεμική Ελλάδα, μίλησε για τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις. Ούτε 15 παιδιά θέλει στην τάξη, ούτε 40. Όπως είναι σήμερα, 30… καλά είναι! Στα ιδιωτικά που πληρώνουν οι λεφτάδες (και καλά κάνουν) εκεί ας εφαρμοστούν τα σωστά παιδαγωγικά πρότυπα! Εκεί λεφτά υπάρχουν! Στο δημόσιο σχολείο δεν πειράζει… δεν χρειάζεται να μάθουν γράμματα και να σπουδάσουν και όλοι. Άλλωστε αύριο ποιος θα κάνει το σωματοφύλακα και τον ποδοσφαιρικό παράγοντα;
Είπε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται με τις… διαμαρτυρίες. Ασχολίαστο… Αυτός θα μιλά και τα παιδιά θα ακούνε μόνο!
Συμπεραίνοντας.. και κλείνοντας την παρέμβαση για την δημόσια παιδεία, απαξιώνοντας τα όσα διεκδικούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είπε τελικά πως… «η κοινωνία ήταν καλύτερη τότε από τώρα!!!»
Ξεχνά πως η τότε καλή κοινωνία είναι αυτή που διαμόρφωσε αυτό που ζουν τα παιδιά τώρα!!! Αυτός και η γενιά του συνέβαλε για το κάθε είδους σημερινό πρόβλημα που ως «δάσκαλος» μας κουνά το δάχτυλο τώρα. Θα τρελαθώ!!!
Μίλησε και για το συνδικαλισμό… κακό πράγμα… είπε ο σοφός βιοπαλαιστής που ότι κέρδισε το κέρδισε μόνος του και για την πάρτυ του!
Είναι εμφανές πως ο κ. Μπέος δυσανασχετεί με κάθε είδους συλλογική διαμαρτυρία ή διεκδίκηση. Άλλωστε η δική του εικόνα χρόνια τώρα του σωματώδη τσαμπουκά, που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να δείρει και να βρίσει δεν συνάδει με συλλογικές δράσεις και αντιδράσεις, με οργανωμένες διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις. Γιατί απλά έχει μάθει να αντιμετωπίζει τους άλλους με αυτό τον τρόπο. Είναι φυσιολογικό για αυτόν να αντιδρά σε παιδιά που διαμαρτύρονται, σε συνδικαλιστές, σε κινήματα πολιτών, στις αντιπολιτεύσεις κάθε είδους. Προτιμά την σιωπή για να ακούγεται η δική του βροντερή τσαμπουκαλίστικη φωνή! Η δική του και των ομοίων του!
Αποκορύφωμα δε της νοοτροπίας του και όσων των μιμούνται είναι τα όσα είπε για το δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτούσιο και αυτό:
«Ο δήμαρχος Βόλου και ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Βόλος, Αχιλλέας Μπέος με μια αιχμηρή ανάρτηση στα social media, αναφέρθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη.
Αναλυτικά όσα έγραψε:
«H πατρίδα θρηνεί δεκάδες παιδιά μας. Ο πόνος, η οδύνη σκεπάζουν τα πάντα. Επιτέλους σταματήστε κάποιοι με δηλώσεις, ανακοινώσεις, περιφερόμενοι από κανάλι σε κανάλι να επιδίδεστε σε κομματική προπαγάνδα. Είναι η χειρότερη μορφή ασέβειας, πραγματική ύβρις, σε αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα, αλλά και στις οικογένειές τους που βιώνουν αυτόν τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας.
Αλήθεια εσείς οι πολιτικοί απατεώνες, που λειτουργείτε με αυτόν τον αισχρό τρόπο, πιστεύετε ότι έτσι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να καπηλευθείτε τον πόνο αυτών των ανθρώπων, την οδύνη μιας ολόκληρης κοινωνίας για να αποσπάσετε μερικές ψήφους; Οι ώρες αυτές είναι για να πενθήσουμε. Είναι ώρες ευθύνης και περισυλλογής. Και για να το πω απλά και λαϊκά, στην γλώσσα που όλοι μας μιλούμε: Βγάλτε τον σκασμό! Επιτέλους λίγη ευαισθησία. Λίγη ντροπή! Τίποτα άλλο…».
Ακόμη και για αυτό το ανείπωτο γεγονός, που όλοι έπρεπε να μιλήσουν, όλοι έπρεπε να φωνάξουν, όλοι έπρεπε να ουρλιάξουν και περισσότερο από όλους οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν, οι οποίοι μέρα τη μέρα φιμώνονται συστηματικά… μένουμε να ακούμε τον Μπέο στην τηλεόραση χωρίς κανένα αντίλογο!
Αυτοί είμαστε…