Ούτε ευρώ στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Μαγνησίας για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου

Σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα σημειώνονται στην καταβολή των ενισχύσεων του Υπομέτρου 5.2, που προορίζεται για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικά φαινόμενα στον κτηνοτροφικό τομέα της Μαγνησίας. Παρά τις μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και τις καταστροφές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι, πολλοί εξ αυτών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα λόγω αυστηρών όρων ένταξης, όπως η απαίτηση προκαταβολής χρημάτων για την αγορά νέων ζώων. Την ίδια στιγμή, όσοι κατάφεραν να υποβάλουν αιτήσεις, δεν έχουν ακόμη λάβει τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, με αποτέλεσμα οι περιοχές να παραμένουν χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη.

«Το Υπομέτρο 5.2 για αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα τέθηκε σε εφαρμογή με σχετική προκήρυξη τον περασμένο Απρίλιο για τους πληγέντες κτηνοτρόφους της Μαγνησίας. Ο κακός σχεδιασμός όμως του Προγράμματος, οι ασάφειες, αλλά και η απαίτηση οι κτηνοτρόφοι να προκαταβάλουν το ποσό για την αγορά των ζώων που έχασαν, κάνουν το μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο. Όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση, δεν έχουν δει ένα και πλέον χρόνο μετά τις καταστροφές ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις», αναφέρει ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σε ερώτηση που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής, ο κ. Μεϊκόπουλος κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει για ποιο λόγο παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων του Υπομέτρου αλλά και να παρέμβει προκειμένου οι όροι καταβολής και η όλη διαδικασία να καταστεί φιλικότερη στους δικαιούχους και να διευκολύνει την υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες του περσινού έτους κατέστρεψαν το 70% – 80% του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων του Νομού. Περιοχές με σταθερή κτηνοτροφική δραστηριότητα απώλεσαν πάνω από 2.500 ζώα και την ακόλουθη παραγωγή. Οι ζημίες στις κτηνοτροφικές υποδομές έφτασαν τα εκατομμύρια ευρώ. Το αρμόδιο Υπουργείο «άνοιξε» την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Υπομέτρο τον Απρίλιο και έδωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής ως 31/07/2024. Ωστόσο, ελάχιστες νέες αιτήσεις κατατέθηκαν, κυρίως εξαιτίας της απαίτησης να προκαταβάλουν οι κτηνοτρόφοι το ποσό για την αγορά των ζώων που έχασαν. Να προσκομίσουν, δηλαδή, προεξοφλημένα τιμολόγια αγοράς.

«Το ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφική δραστηριότητα της Μαγνησίας έχει μείνει δυστυχώς αναπάντητο από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα. Η αναποτελεσματικότητα στην εκπόνηση των μέτρων ενίσχυσης, οι δυσανάλογοι όροι που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές είναι ενδεικτικά της ολιγωρίας της Κυβέρνησης και της ανικανότητάς της να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων», αναφέρει ο Μεϊκόπουλος.