Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χόρτου συνεχίζεται τον Οκτώβριο με δύο ξεχωριστές συναντήσεις. Το χορωδιακό σύνολο El GreChor από την Βασιλεία της Ελβετίας με μαέστρο τον Τάσο Τατάρογλου συναντά τη Χορτωδία και τον Νίκο Αδρασκέλα για μία εβδομάδα προβών που θα οδηγήσει στη τελική συναυλία το Σάββατο 5 Αυγούστου, στις 20:00, στην αίθουσα Γιώργος Χατζηνίκος. Την επόμενη ημέρα το μεσημέρι στις 12:00 τρεις Έλληνες μουσικοί που έχουν σπουδάσει την τέχνη του ιαπωνικού αυλού Σακουχάτσι συναντιούνται στην ίδια αίθουσα για ένα μοναδικό ρειστάλ που θα ακολουθηθεί και από εργαστήριο για τους ενδιαφερόμενους μουσικούς. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα για το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας- Ελλάδας»
Η Χορτωδία συναντά την El GreChor
Η El GreChor είναι μια διεθνής μικτή χορωδία στο συνοριακό τρίγωνο Βασιλείας – Γαλλίας – Γερμανίας και δραστηριοποιείται από το 2016 και σήμερα, ενώ αριθμεί περισσότερα από 30 μέλη. Διευθυντής και ιδρυτικό μέλος της είναι ο μουσικός Τάσος Τατάρογλου (*1985). Τα μέλη της χορωδίας ενώνουν η χαρά και το πάθος για την ελληνική μουσική, τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Το ρεπερτόριο της ζει από την ανάμειξη παραδοσιακού και σύγχρονου στοιχείου της ελληνικής παράδοσης. Τα τραγούδια μας μιλούν για την αγάπη, τη χαρά και τη λύπη, την αναχώρησην και την περιπέτεια, τη λαχτάρα και της μνήμη. Συναρπαστικοί χορωδιακοί ήχοι που ανάγονται σε μια πλούσια κληρονομιά επιρροών από τη Δύση και την Ανατολή, από την παράδοση και το παρόν.
Ο Τάσος Τατάρογλου είναι μουσικός, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής, διευθυντής χορωδίας και ερευνητής, γεννημένος το 1985 στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στη Βασιλεία από το 2013. Σπούδασε κλασική τρομπέτα, ανώτερα θεωρητικά, σύγχρονο τραγούδι, μουσικολογία και παιδαγωγικά στην Ελλάδα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Ελεύθερο Αυτοσχεδιασμό με τους Fred Frith & Alfred Zimmerlin, καθώς επίσης και σπουδές διεύθυνσης χορωδίας με τον Martin Wettges στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας. Σπουδάζει σακουχάτσι (ιαπωνικός ευθύαυλος) από το 2016. Έχει περιοδεύσει με σχήματα όπως η Insub Meta Orchestra σε όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία και έχει γράψει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, ενώ έχει διδάξει στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Βασιλείας τις σειρές μαθημάτων «Ρεμπέτικο, το ελληνικό Μπλούζ;» και «Μουσική και Λόγος: Ελληνική μελοποιημένη ποίηση». Μεταξύ άλλων έχει επιμεληθεί την μεταγραφή και έκδοση ιαπωνικών κομματιών σε σύγχρονη δυτική σημειογραφία, ενώ έχει ηχογραφήσει πέντε προσωπικά άλμπουμ και πολυάριθμες συνεργασίες στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.
Η χορΤωδία (όπως ονομάστηκε το χορωδιακό σύνολο μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Χόρτο το καλοκαίρι του 2012) απαρτίζεται από κατοίκους της περιοχής του Νοτίου Πηλίου. Πρόκειται για μια ερασιτεχνική χορωδία, κράμα εθνικοτήτων, ανθρώπων με όρεξη και αγάπη για το τραγούδι, που μοιράζονται την χαρά της μουσικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με την προτροπή και την στήριξη του Ιδρύματος Αγγελίνη-Χατζηνίκου, το αγκάλιασμα του δραστήριου Αναπτυξιακού Συλλόγου Χόρτου, την ένθερμη συμμετοχή του Συλλόγου οι Φιλοι των Καλντεριμιών και με την καθοδήγηση του μαέστρου και πιανίστα Νίκου Αδρασκέλα, η χορΤωδία προσμετρά ήδη πολλές δυναμικές εμφανίσεις στη μέχρι τώρα πορεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σάββατο 5 Αυγούστου, 20:00
Αίθουσα Γιώργος Χατζηνίκος, Χόρτο Ν. Πηλίου
Είσοδος ελεύθερη