Ο Κουρέτας στο ΤΕΕ: Σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση, υλοποιούμε έργα, προστατεύουμε την Θεσσαλία”

Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε με απόλυτους αριθμούς ο Δημήτρης Κουρέτας, στην σημερινή εκδήλωση στον Βόλο για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα έργα τονίζοντας πως μόνο η Μαγνησία και τα Τρίκαλα απαιτούν 1 και πλέον δισ. Οπως είπε η περιφέρεια προχώρησε σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, αλλά η Κυβέρνηση δεν “τρέχει” τις χρηματοδοτήσεις . “Είναι σαν σου λέει κάποιος πήγαινε να παίξεις στο Champions League και να σου δίνει 100.000 ευρώ”, είπε. Οπως τόνισε, βαδίζουμε μαζί με το ΤΕΕ στο ζήτημα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με έμφαση στα έργα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και ταυτόχρονα  παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο χάρη στον σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και περιστατικών πυρκαγιάς, αν και φέτος εκδηλώθηκαν περισσότερες φωτιές συγκριτικά με πέρυσι (1.196 έναντι 1.147) τα στρέμματα καμένης γης ήταν κατά πολύ λιγότερα (3.353 το 2024-108.474 το 2023).

Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε ακόμη στην ετοιμότητα που επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανώλης και στη διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης, ενώ με τη χρήση της τεχνολογίας μέσω του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας ο έλεγχος υπήρξε αποτελεσματικός και σώθηκε το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας. Η ίδια μέθοδος αναφορικά με την ενσωμάτωση και χρήση των νέων τεχνολογιών αξιοποιήθηκε και με το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εξελιχθεί ομαλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.
Ο ρόλος της Περιφέρειας στα έργα 
Αναλυτικότερα, ο κ. Κουρέτας με τη χρήση πινάκων και χαρτών αναφέρθηκε στα 432 σημεία στα οποία παρενέβη η Περιφέρεια με την υλοποίηση προσωρινών έργων αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 75.704.711,26 ευρώ.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους καθαρισμούς μεγάλων ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε παρεμβάσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, για να γίνει μια σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά στον Πηνειό , απαιτούνται 200 εκατ. ευρώ.