Μεξικό: Τους 150 έφτασαν οι φόνοι μέσα σε έναν μήνα από συγκρουση συμμοριών

Πέντε πτώματα εντοπίστηκαν προχθές Πέμπτη αργά το βράδυ στην πόλη Κουλιακάν, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι αρχές στην πολιτεία Σιναλόα, όπου η εσωτερική σύγκρουση στο ομώνυμο καρτέλ έχει πλέον απολογισμό τουλάχιστον 150 νεκρούς μέσα σ’ έναν μήνα (φωτογραφία, επάνω, από entreveredas.com.mx). Τα πτώματα βρέθηκαν με γυμνούς τους κορμούς λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε λεωφόρο της Κουλιακάν, εξήγησε η πολιτειακή γραμματεία (σ.σ. το υπουργείο) Ασφαλείας στη Σιναλόα.

Η εσωτερική σύγκρουση στο ομώνυμο καρτέλ, από τις ισχυρότερες συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών στο Μεξικό και στον κόσμο ολόκληρο, ξέσπασε την 9η Σεπτεμβρίου.

Στην Κουλιακάν και στα περίχωρά της έχουν καταγραφεί έκτοτε κάπου 150 δολοφονίες, σύμφωνα με τους αριθμούς της τοπικής εισαγγελίας. Στη σύγκρουση εμπλέκονται και μέλη της δημοτικής αστυνομίας της Κουλιακάν, παραδέχθηκε ο κυβερνήτης στην πολιτεία Σιναλόα.

Το όργιο βίας αποδίδεται στη διένεξη από τη μια των «τσαπίτος», των γιων του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, κι από την άλλη των πιστών του Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, συνιδρυτή του καρτέλ Σιναλόα .

Ο «Τσάπο», την εποχή που μεσουρανούσε ο δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν 1 στο Μεξικό, εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο, στις νότιες ΗΠΑ.

Ο «Μάγιο», 76 ετών, συνελήφθη την 25η Ιουλίου, στις νότιες ΗΠΑ, όπου προσγειώθηκε το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο είχε επιβιβαστεί μαζί μ’ έναν από τους γιους του Τσάπο. Ο βετεράνος της παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος κατηγορεί τον νεαρό Γκουσμάν πως τον απήγαγε και τον παρέδωσε στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ
Ο τέως πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, επέρριψε στην Ουάσιγκτον μέρος της ευθύνης για τη σειρά φόνων στη Σιναλόα, λόγω της απόφασής της να κινηθεί μονομερώς για να συλλάβει τον κ. Σαμπάδα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό, ο Κεν Σαλασάρ, απέρριψε την κατηγορία.

Η νέα μεξικανή πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ, που ορκίστηκε αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη το σχέδιό της για την αποκατάσταση της ασφάλειας σε εθνική κλίμακα.

Από τα τέλη του 2006, όταν άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στο Μεξικό, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 450.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 100.000 έχουν εξαφανιστεί, κατά επίσημα δεδομένα.