Στα ύψη η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη

Πάνω από το 80% έχουν φτάσει, για πρώτη φορά, οι υποχρεωτικές επιστροφές που επιβάλλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες για την κάλυψη του προϋπολογισμού των νοσοκομειακών φαρμάκων (clawback), προκαλώντας ανησυχία τόσο για την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για την έλευση καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα.

Τα πρόσφατα σημειώματα για τις επιστροφές του πρώτου εξαμήνου του 2023 αναγκάζουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλουν έως και το 83% της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69%.

Συνολικά, το κόστος για τις εταιρείες υπολογίζεται στα 245 εκατομμύρια ευρώ.

Θορυβημένοι οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, δηλαδή ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το PhARMA Innovation Forum (PIF), επιχειρούν μέσω επαφών με την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να μειώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις, ζητώντας να προχωρήσουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τις φαρμακευτικές δαπάνες

Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μάλιστα, η φετινή τρομακτική υπέρβαση αναμένεται να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους ίδιους τους έλληνες ασθενείς, καθώς θα επιφέρει καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι πιθανότητες απόσυρσης φαρμάκων από τη χώρα.

Τι προκάλεσε την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2023
Ένα πρόβλημα που έχουν επισημάνει πολλές φορές, τόσο ο ΣΦΕΕ, όσο και το PIF, είναι το θέμα της απουσίας μηχανισμών ελέγχου για την κατανάλωση φαρμάκων και ως εκ τούτου για τη συνολική δαπάνη για το φάρμακο.

Το 2023 αποδεικνύεται ως μια από τις χειρότερες χρονιές στον τομέα αυτό, καθώς παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης, οι φαρμακευτικές δαπάνες άγγιξαν 7,1 δισεκ. ευρώ, από 6,2 δισεκ. ευρώ το 2022 και τα 5,6 δισεκ. ευρώ το 2021.

Η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε ελαφρώς από 2,7 δισεκ. ευρώ το 2022 σε 2,8 δισεκ. ευρώ το 2023, όμως αυτό δεν επαρκεί ώστε να καλύψει την ξέφρενη ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα η φαρμακοβιομηχανία να επωμίζεται τη μερίδα του λέοντος, καταβάλλοντας τελικά τεράστια ποσά για τις δαπάνες στα φάρμακα, που αγγίζουν πλέον τα 3,5 δισεκ. ευρώ το 2023.

Μόνο η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης θα λύσει το πρόβλημα
Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς επισημαίνουν ότι η λύση στο πρόβλημα αυτό δεν είναι απλώς η αναμόρφωση των clawback και rebate μηχανισμών, αλλά η αύξηση του δημόσιου προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σήμερα ανεπαρκής και δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της υγείας, όπως λένε, ιδίως όταν πρόκειται για ακριβές και καινοτόμες θεραπείες.

Η επιβολή αυστηρών μέτρων χωρίς αντίστοιχη στήριξη της βιομηχανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς.

Η συνέχιση της επιβολής του clawback σε αυτά τα επίπεδα είναι πιθανό να επηρεάσει και τη σχέση της Ελλάδας με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ενδέχεται να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους στη χώρα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr