Στην Πορτογαλία με το Erasmus μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

Στην Πορτογαλία ταξίδεψε το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus στο οποίο συμμετέχουν σχολεία της Πολωνίας, Πορτογαλίας, Τουρκίας και Ελλάδας, και στόχος του οποίου είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, με συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν βιώσιμα δουλεύοντας σε θεωρητικό, παιδαγωγικό και πρακτικό επίπεδο σε βασικές ενότητες όπως: νερό, ενέργεια, απορρίμματα, σχολική αυλή, κ.ά

Η κινητικότητα περιλάμβανε την μετακίνηση τεσσάρων μαθητών της Β’ Γυμνασίου (Πολυχρόνου Αντώνιος, Μουστέλης Μάξιμος, Κοντογιάννης Μιλιτιάδης, Βεργούλιας Στέφανος) και δύο συνοδών καθηγητών (Χατζηκυριάκου Νίκη φυσικός – διευθύντρια, Λουμπάκη Σταυρούλα φιλόλογο) αρχικά στην πόλη της Λισαβόνας και γνωριμία με την ιστορία και τα αξιοθέατά της πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκε ταξίδι στην πόλη Alter Do Chao της περιοχής Altenejo, μια περιοχή η οποία φημίζεται για την κτηνοτροφία και την εκτροφή και εκπαίδευση αλόγων ιππασίας, για τα αγροτικά της προϊόντα, όπως το σιτάρι, το φελλό, το ελαιόλαδο και το κρασί. Στην περιοχή εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια καινοτόμες δράσεις στην καλλιέργεια και τη διαχείριση του νερού και απορριμμάτων και στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι καθηγητές και οι μαθητές των τεσσάρων χωρών ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και αποκόμισαν πληροφορίες για το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας και του τρόπου λειτουργίας του σχολείου. Οι μαθητές καθημερινά χωρίζονταν σε ομάδες και παρακολουθούσαν το σχολικό πρόγραμμα, όπως αγγλικά συνδυαστικά με ισπανικά και πορτογαλικά. Στο μάθημα της ιστορίας φιλοτέχνησαν γαρύφαλλα, σύμβολο της επανάστασης για την επικράτηση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία το 1974. Συμμετείχαν σε αθλητικές εκδηλώσεις, όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας τους. Στο εργαστήριο χημείας ασχολήθηκαν με την εμφιάλωση ελαιόλαδου με διάφορα βότανα και ενημέρωση για την σημασία του ελαιόλαδου στην διατροφή μας. Επίσης, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος, οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα ερευνών στη χώρα τους σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι εξωσχολικές ξεναγήσεις και δραστηριότητες, όπως η ξενάγηση στο κέντρο της πόλης.

Τα παιδιά του προγράμματος φιλοξενήθηκαν από τοπικές οικογένειες με ιδιαίτερη φροντίδα. Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική και ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα του προγράμματος με την επιστροφή στη Λισαβόνα και την επίσκεψη στο Christo Rei (Ο Χριστός ο Βασιλιάς) στην περιοχή Αλμάντα με θέα στην πόλη της Λισαβόνας. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο σεισμού, όπου μαθητές και καθηγητές έζησαν την εμπειρία του σεισμού της Λισαβόνας το 1755, ο οποίος κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη.

Τέλος, η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην περιοχή Belem και στα αξιοθέατα της, μια ήρεμη περιοχή στον ποταμό Τάγο, γνωστή για τα εστιατόρια θαλασσινών και τις κατοικίες που είναι διακοσμημένες με πολύχρωμα πλακάκια. Ανάμεσα στις πράσινες εκτάσεις με γρασίδι υπάρχουν ιστορικά αξιοθέατα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτιλιακό παρελθόν της Πορτογαλίας, όπως ο Πύργος Μπελέμ του 16ου αιώνα και το Μνημείο των Ανακαλύψεων σε σχήμα ιστιοφόρου.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο με τον ερχομό όλων των αποστολών στην πόλη και την φιλοξενία τους από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου.