Το φαινόμενο των fake διαγωνισμών στα social media έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, με πολυάριθμους χρήστες να πέφτουν θύματα διαδικτυακών απατεώνων που υπόσχονται δώρα όπως αυτοκίνητα, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκουν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα και να εξαπατήσουν το κοινό.
Πώς λειτουργούν οι fake διαγωνισμοί; Συνήθως δημιουργούνται ψεύτικοι λογαριασμοί που μιμούνται επώνυμες αυτοκινητοβιομηχανίες, εκθέσεις ή μέσα ενημέρωσης. Οι απατεώνες προσελκύουν ανυποψίαστους χρήστες, υποσχόμενοι μεγάλα δώρα, όπως ολοκαίνουργια αυτοκίνητα. Στην πραγματικότητα, το μόνο που ζητούν είναι like, share, την εγγραφή του χρήστη μέσω φόρμας, η οποία μπορεί να αποσπάσει προσωπικά δεδομένα ή να τους κατευθύνει σε επικίνδυνες σελίδες.
«Θύμα» αυτή τη φορά έπεσε η Volkswagen, που αυτή την περίοδο οι επιτήδειοι «τρέχουν» διαγωνισμό.- ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ.
Οι χρήστες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν ορισμένες βασικές αρχές ασφαλείας για να αποφύγουν τέτοιες παγίδες:
- Πηγή διαγωνισμού: Ελέγξτε την επίσημη σελίδα της εταιρείας ή του οργανισμού που υποτίθεται ότι διοργανώνει τον διαγωνισμό. Οι επίσημες εταιρείες, ανακοινώνουν διαγωνισμούς μόνο από τους επαληθευμένους λογαριασμούς τους.
- Απίστευτα καλές προσφορές: Όταν κάτι φαίνεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Οι πραγματικοί διαγωνισμοί συνοδεύονται από ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις.
- Προσωπικά δεδομένα: Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά στοιχεία, όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα ή τραπεζικές πληροφορίες, σε άγνωστες φόρμες.
- Αναφορές από χρήστες: Αν διαπιστώσετε ύποπτη δραστηριότητα, αναφέρετε αμέσως τον ψεύτικο διαγωνισμό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
newsauto.gr