Ένα φλέγον θέμα που απασχολεί εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και στο Νομό Μαγνησίας, για περισσότερο από 15 χρόνια, πρόκειται να ρυθμιστεί με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει γενναίες διατάξεις.
Αναλυτικότερα, χθες στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, διαβεβαίωσε τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, ότι στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ ή σε άλλο σχετικό νομοσχέδιο, θα προταθεί προς ψήφιση διάταξη νόμου η οποία θα απαλείφει τόκους και επιβαρύνσεις, καθώς τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν δοθεί ως άτοκα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα προβλέπεται μεγάλος αριθμός δόσεων για την εξόφληση του κεφαλαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Mπουκώρος είχε ασχοληθεί έντονα με το θέμα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους εκάστοτε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών εκδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις, ενώ είχε θέσει το ζήτημα και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας, κτηνοτρόφοι και αγρότες που είχαν λάβει άτοκα δάνεια επί παραδείγματι 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκες επιβαρύνσεις καθώς το 2010 με ευθύνη της τότε κυβέρνησης, άλλαξαν μονομερώς οι συγκεκριμένες δανειακές συμβάσεις, ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κόκκινων δανείων που πρόκειται να ρυθμιστούν.
«Είναι μια πραγματική ανάσα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους συνεταιρισμούς υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χρήστος Μπουκώρος.
Διαχρονικά, ο βουλευτής Μαγνησίας ασκούσε πίεση στα οικονομικά επιτελεία της Κυβέρνησης, για την λύση του εξαιρετικά σημαντικού προβλήματος με τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, που για δεκαετίες ταλαιπωρεί τον αγροτικό τομέα, ενώ είχε επανειλημμένες συναντήσεις με αγρότες, εκπροσώπους αγροτών και συνεταιρισμούς που αναγκάζονταν σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Χρήστου Σταϊκούρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είχαν γίνει διεξοδικές συζητήσεις για να προκύψει συμφωνία με τον ειδικό εκκαθαριστή, την PQH, που τότε δεν ευοδώθηκαν, καθώς το θεσμικό πλαίσιο του ειδικού εκκαθαριστή περιόριζε τη δυνατότητα βιώσιμων λύσεων.
Με την νέα δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει, διαγραφή τόκων, απομείωση δανείου, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ή αναχρηματοδότηση δανείου, αλλά και μερική ή ολική διαγραφή αυτού, στόχος όλων μας είναι να βγει αυτή η θηλιά των κόκκινων αγροτικών δανείων από λαιμό χιλιάδων παραγωγών.
Τα αγροτικά κόκκινα δάνεια αφορούν εκατοντάδες άτομα στη Μαγνησία, κρατούν δέσμιους συνολικά 21.000 αγρότες και 750 συνεταιρισμούς ανά την επικράτεια, ενώ το ύψος των εν λόγω ρυθμιζόμενων οφειλών αγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ενιαίου ειδικού εκκαθαριστή, την PQH, προήλθαν στην πλειονότητά τους από την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος και θα αποτελέσουν τη βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση του αγροτικού χρέους που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
«Αγωνίζομαι και θα αγωνίζομαι ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, που καθημερινά στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, την ελληνική περιφέρεια και παράγουν πλούτο για τη Χώρα, επιτέλους, να ξεφορτωθούν υπέρογκα βάρη και υπερβολικές χρεώσεις. Με την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης επιδιώκουμε να προκύψει δίκαιη και βιώσιμη λύση, για την οριστική αποπληρωμή οφειλών των αγροτών κλείνοντας εκκρεμότητες του παρελθόντος, για ακόμη ένα παραγωγικό κλάδο της Χώρας» τόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος.