Εφορία: Έρχεται νέο κύμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών – Όλες οι λεπτομέρειες

Μέχρι το τέλος του έτους η Εφορία θα βγάλει σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς 33 ακίνητα λόγω των μεγάλων οφειλών που έχουν οι ιδιοκτήτες τους προς το Δημόσιο. Όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες, στη λίστα με τους νέους πλειστηριασμούς που ξεκινούν από την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πάσης φύσεως ακίνητα από μεζονέτες και οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια, βιομηχανικές μονάδες, αποθήκες και πάρκινγκ με τιμές πρώτης προσφοράς που κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος, την έκταση και την περιοχή του ακινήτου από 2.000 ευρώ έως και 5,6 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα ακίνητα που πλειστηριάζονται κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 (Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου) ξεχωρίζουν:

Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση σε έκταση 25,4 στρεμμάτων στον Νομό Βοιωτίας. Ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου 2024 με τιμή πρώτης προσφοράς στα 5,6 εκατ. ευρώ.
Οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί με οικία 374,20 τ.μ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου 2024 με τιμή πρώτης προσφοράς: 1,43 εκατ. ευρώ.
Μεζονέτα 800 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία. Βγαίνει στο σφυρί στις 23 Οκτωβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 780.000 ευρώ.
Οικόπεδο με οικοδομή. Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία του οποίου ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 3.975.000 ευρώ. Το κτίσμα είναι 780,9 τ.μ. και υπάρχουν δύο υπόγεια πάρκινγκ 23 θέσεων.
Οικόπεδο με πολυκατοικία στον συνοικισμό προσφυγικών Καλογρέζας. Αποτελείται από δύο ορόφους 119,27 τ.μ. έκαστος και 209 τ.μ. υπόγειο. και ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 570.000 ευρώ.
Οι ανοιχτοί λογαριασμοί των φορολογουμένων προς την Εφορία
Παράλληλα η Εφορία στέλνει μήνυμα προς τους κακοπληρωτές πως θα ληφθούν τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) . Ο στόχος είναι να μπει φρένο στον επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης των απλήρωτων φόρων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως συνολικά 3.829.531 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία και από αυτούς σε 1.536.443 φορολογούμενους ( ή αλλιώς το 72,33%) έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ 2.124.324 τελούν υπό αυτό τον κίνδυνο. Σημειώνεται δε πως άνω των 107 δισ. ευρώ είναι τα συνολικά «φέσια» προς το Δημόσιο και από το ποσό το πραγματικό χρέος υπολογίζεται σε περίπου 81 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αναφέρει πως ο προϊστάμενος της αρμόδιας εφορίας μπορεί να λάβει τα παρακάτω μέτρα:

Κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
Κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των προαναφερθέντων, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη εις βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
Διευκρινίζεται πως πριν γίνει η λήψη αναγκαστικών μέτρων θα πρέπει πρώτα η φορολογική διοίκηση να κοινοποιήσει την ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Επισημαίνεται ότι από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.

Εάν όμως ο πολίτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση, τότε ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Ωστόσο με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.

Όσον αφορά στις καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Το μέτρο εφαρμόζεται εφόσον υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Σε περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνον ο λογαριασμός αυτός.

Επίσης επισημαίνεται πως η Εφορία δεν μπορεί να κατασχέσει αντικείμενα και περιουσιακά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του οφειλέτη, όπως αναφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία.

enikonomia.gr