Τεστ καρκίνου του παχέος εντέρου: Πώς λένε οι φαρμακοποιοί, τι ζητάνε οι πελάτες

Κάθε αρχή και δύσκολη ή τέλος πάντων χρειάζεται κάποιος χρόνος για να μπορέσει να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποδίδοντας καρπούς η νέα προληπτική δράση του Υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι φαρμακοποιοί.

Ήδη από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα μηνύματα στους συνολικά 2.8 εκατομμύρια δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν ελέγχου για τον συγκεκριμένο καρκίνο, μηνύματα, με αποτέλεσμα πολλοί περάσουν το κατώφλι ενός φαρμακείου προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.

Το DailyPharmaNews επικοινωνώντας με φαρμακοποιούς από διαφορετικά σημεία της χώρας κατέγραψε μία πρώτη εικόνα, για τις αντιδράσεις του κόσμου.

Η φαρμακοποιός από τον Πειραιά, ένα μεγάλο αστικό κέντρο, κ. Ιωάννα Βραχλιώτη ανέφερε ότι ήδη παρατηρείται μία κινητικότητα από πλευράς του κόσμου. «Έρχονται, μας ρωτάνε τι και πως και πότε θα ξεκινήσουμε».

Παρόλο που όπως είπε το φαρμακείο της ακόμη δεν έχει πάρει το πράσινο φως συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενημερώνει τους πολίτες που θέλουν να μάθουν πράγματα σχετικά με το τεστ. «Εμείς δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη, περιμένουμε ως φαρμακείο να υπάρξει επιβεβαίωση της σύμβασης για να ανοίξουμε την σχετική πλατφόρμα και να περνάμε κανονικά τα τεστ. Ωστόσο ήδη άνθρωποι έρχονται στο φαρμακείο και μας ρωτούν σχετικά με το μήνυμα που έχουν λάβει στο κινητό τους. Βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τον κόσμο».

Οι ερωτήσεις που έχει δεχτεί η κ. Βραχλιώτη αφορά το «τι είναι αυτό το τεστ, πως θα το κάνουμε, εάν είναι σίγουρα αξιόπιστο, τι δείχνει το τεστ ως τεστ, πότε θα πρέπει να πάνε στον γαστρεντερολόγο κτλ»

Το θέμα του χρόνου είναι κάτι που έχει στο μυαλό του ο κάθε φαρμακοποιός. Ωστόσο για την κ. Βραχλιώτη, μία νέα σε ηλικία φαρμακοποιό η πρόκληση μίας νέας υπηρεσίας που αναδεικνύει το ρόλο του φαρμακοποιού φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. «Σίγουρα θα είναι κάτι επιπλέον που θα πρέπει να κάνουμε όπως κάποτε ξεκινήσαμε και κάναμε τη δωρεάν διάθεση των self tests αλλά εμένα προσωπικά αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί το φαρμακείο λαμβάνει μία επιπλέον υπηρεσία, αναγνωρίζεται ακόμη περισσότερο φαρμακοποιός και του δίνεται η αξία που του πρέπει ως επαγγελματία υγείας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Είναι κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει φαρμακευτική φροντίδα με υπηρεσίες όπως αυτή για τη διακοπή του καπνίσματος ή την παχυσαρκία».

Αν και η πρόκληση είναι μεγάλη υπάρχουν μικρά φαρμακεία με έναν φαρμακοποιό που δύσκολα, από άποψη χρόνου, μπορεί να τα βγάλει πέρα, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα όπως οι ελλείψεις φαρμάκων που απορροφούν πολύ χρόνο στην καθημερινότητά του. Δεν είναι μόνο να παρέχεις μία υπηρεσία, είναι και να την παρέχεις σωστά.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για ένα θέμα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου με τη συζήτηση για την επίλυση αποριών και προβληματισμών απαιτεί χρόνο. «Είναι πολύ δύσκολο. Ενδεχομένως μία καλή λύση θα ήταν να υποστηρίζονται προγράμματα από το κράτος ενίσχυσης των φαρμακείων εκεί ειδικά που ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε τέτοιου είδους εκστρατείες, να παρέχεται για παράδειγμα ένας υπάλληλος και να καλύπτεται η αμοιβή του από το κράτος. Είναι κάτι που μου έρχεται εμένα στο μυαλό αυτή τη στιγμή, Θυμάμαι πως όταν δίναμε τα self tests ένα άτομο είχε ασχοληθεί με αυτό, το πως θα γίνεται η διάθεση. Γνωρίζω ότι άλλοι συνάδελφοι πήραν επιπλέον προσωπικό για να καλύψουν αυτήν την ανάγκη».

Μία εντελώς διαφορετική εικόνα προκύπτει από τον κ. Αποστόλη Κωτούλα, νέο φαρμακοποιό επίσης ο οποίος όμως έχει το φαρμακείο του σε ένα σημείο της περιφέρειας, σε ένα χωριό της Λάρισας, στα Δελέρια στον Τύρναβο.

«Με ρωτούν εάν υπάρχουν τα τεστ αλλά δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πιο πολύ ασχολούνται και τους απασχολεί το θέμα των ιώσεων, η γρίπη, ο κορονοϊός. Ίσως επειδή δεν έχει ενημερωθεί και σωστά ο κόσμος γι’ αυτό το θέμα, με συστηματικό τρόπο. Εγώ τους ενημερώνω ότι υπάρχει αυτό το δωρεάν τεστ αλλά δεν βλέπω κινητικότητα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Δύο – τρεις άνθρωποι ρώτησαν τώρα που ξεκίνησε η αποστολή των μηνυμάτων, πιο νέοι σε ηλικία, γύρω στα 50 – 55. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον τι είναι αυτό το τεστ, πως γίνεται κτλ Τους έδωσα κάποιες πληροφορίες αλλά μέχρι εκεί. Έχουν στο μυαλό τους ότι θα πάνε να κάνουν κάποια στιγμή το τεστ σ’ ένα μικροβιολογικό εργαστήρι, Δεν έχουν τις γνώσεις και την ευχέρεια να το κάνουν μόνοι τους ή δεν σκέφτονται να πάνε στο φαρμακείο. Τώρα αρχίζουν να το μαθαίνουν, τουλάχιστον εδώ στην περιοχή, στη μικρή κοινωνία μας των περίπου 250-300 κατοίκων».

Ο κ. Κωτούλας προσπαθεί να ενημερώνει ωστόσο πιστεύει ότι η όλη εκστρατεία θα πρέπει να προβληθεί και από την πολιτεία είτε με ενημερωτικά φυλλάδια είτε με διαφήμιση στα ΜΜΕ.

Ο κ. Δημήτρης Τσαγκάρης, φαρμακοποιός που διατηρεί το μόνο φαρμακείο στην Κάσο ανέφερε ότι ο κόσμος αρχίζει να ρωτάει. Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι δεν είναι όσο θα ήθελε ενημερωμένος κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος το νησί λόγω τουριστικής περιόδου είχε υπερδιπλάσιο πληθυσμό και ο χρόνος του ήταν ασφυκτικά γεμάτος προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες του φαρμακείου του. «Το καλοκαίρι γινόταν ένας χαμός. Ο φόρτος εργασίας, οι καθημερινές υποχρεώσεις ήταν ασφυκτικά πολλές. Δεν πρόλαβα καν να ασχοληθώ. Ο άνθρωπος που θα έρθει να κάνει διακοπές δύσκολα θα ρωτήσει για το τεστ του καρκίνου. Περιμένουμε περισσότερο τους ντόπιους που το καλοκαίρι, όταν γίνεται ένας χαμός δεν θα ρωτήσουν κι αυτοί γι’ αυτό το θέμα. Έρχονται, παίρνουν τα πράγματα που θέλουν μέσα σ’ ένα συνωστισμό και φεύγουν. Τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι σιγά σιγά θα αρχίσουμε την εκπαίδευση. Δεν έχω δηλώσει καν το φαρμακείο στο πρόγραμμα. Δεν ξέρω εάν τώρα μπορώ, αφού δεν είχα δηλώσει συμμετοχή νωρίτερα».

Μαθαίνοντας ότι αυτή η δυνατότητα συμμετοχής εξακολουθεί να υφίσταται δήλωσε θετικός να συμμετέχει, κάτι πολύ σημαντικό για ένα νησί με 900- 1000 κατοίκους το χειμώνα. «Πιστεύω ότι με αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης θα ενισχυθεί κι ο ρόλος των φαρμακοποιών ο οποίος με τα χρόνια περιορίστηκε στα να εκτελεί συνταγές. Τώρα θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε περισσότερο με τον κόσμο για κάποια ζητήματα σοβαρά όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας, αύριο-μεθαύριο όταν θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από κάποια περισσότερα τεστ, Θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Άλλωστε εδώ ο κόσμος είναι ως επί το πλείστον μεγαλύτερος σε ηλικία οπότε ταιριάζει απόλυτα με το πληθυσμό στόχο του προγράμματος».

Χρειάζεται ωστόσο, όπως λέει μεγαλύτερη και συστηματικότερη ενημέρωση. Εκτός του ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερης ηλικίας δεν υπάρχει η ενημέρωση που θα έπρεπε. Και από τις τηλεοράσεις θέλουμε να υπάρχει προβολή και από γιατρούς και από κάποιο κλιμάκιο στο οποίο θα συμμετείχαμε κι εμείς ως φαρμακοποιοί για την ενημέρωση του κόσμου. Οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νησιού περνούν βεβαίως μέσα από το φαρμακείο, ειδικά τώρα για τον εμβολιασμό για τη γρίπη –κάνουμε τουλάχιστον 500 με 600 κάθε χρόνο- αλλά κάθε επιπλέον ενίσχυση αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα βοηθήσει ».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου το ενημερωτικό sms θα έχει αποσταλεί σε όλους τους δικαιούχους, ωστόσο οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να προμηθεύσουν πελάτες τους που το δικαιούνται από τη στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα γι’ αυτούς ανεξάρτητα αν έχουν λάβει το sms ή όχι.
Πηγή: dailypharmanews.gr