Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου ξεκίνησε και φέτος μια εμπλουτισμένη σειρά από πάγια μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπόνησε και υλοποιεί σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου, μαζί με αυτά που έχουν επίκαιρο χαρακτήρα, όπως το τρέχον, με τίτλο «έτσι πολεμήσαμε».
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα «έτσι πολεμήσαμε», είναι αφιερωμένο στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμα σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του μαχητή του Έπους της Αλβανίας και παράλληλα μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913-1968) ζωντανεύουν, προσφέροντας ένα μάθημα ιστορίας και ιστορίας της τέχνης, μια διαφορετική σκοπιά, με βασικό σκοπό να δουν και να προσεγγίσουν οι μαθητές τον Πόλεμο του 1940.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου – Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου, προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό τους επίπεδο και σκοπό έχει να τους ευαισθητοποιήσει με αυτή την πτυχή της ελληνικής ιστορίας, διαμέσου της τέχνης της ζωγραφικής. γνωρίζοντας τον ζωγράφο Α. Αλεξανδράκη, τον «Όμηρο» του Έπους του ’40, όπως είναι γνωστός. Τα έργα του έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, κυρίως, από την ανατύπωσή τους σε αφίσες που χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά σε πάμπολλες σχολικές γιορτές αλλά και από τη δημοσίευσή τους μεταπολεμικά σε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα, απεικονίζοντας με ευαισθησία τον απελπισμένο αγώνα, το θάρρος, την αντοχή, τη σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ’ όλα την αγάπη για την πατρίδα και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Την απεικόνιση όσων είδε και έζησε ο μαχητής-ζωγράφος στα βουνά της Αλβανίας, με μια αμεσότητα και μια δύναμη που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό καθηλώνει τα παιδιά, που εντυπωσιασμένα παρακολουθούν το πρόγραμμα και συμμετέχουν με μεγάλη προσοχή στις δράσεις που έχουν ως παιδαγωγικό στόχο να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, τον πόλεμο, τη ζωή και το θάνατο, που αυτές επέφεραν.
Άλλος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τη συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στον Πόλεμο του 1940 με την περίθαλψη οικογενειών των στρατευμένων και παροχή πρώτων ειδών φροντίδας στα παιδιά και ορφανά αλλά και με τη συμμετοχή μελών του ως αδελφές εθελόντριες και βεβαίως στο συντονισμό αποστολών ρουχισμού και περιλαιμίων για τον ελληνικό στρατό. Συνεισφορά που συνεχίστηκε στην περίοδο την Κατοχής αλλά και αργότερα, Τελικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν με τις αξίες της εθνικής επετείου και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αποκτώντας μία ακόμα εκπαιδευτική εμπειρία. Η επιτυχία του προγράμματος αυτού αντανακλάται στη μεγάλη του απήχηση στα σχολεία της περιοχής μας που συμπλήρωσαν τις διαθέσιμες ημέρες από τις πρώτες κιόλας μέρες της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι υπόλοιπα τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι:
«Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια»», πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πέρυσι στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με δράσεις ιστορικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, συνδεδεμένο και με την τοπική μας ηρωίδα, Μαργαρίτα Μπασδέκη, που έδρασε στη θρυλική μάχη του Σαρακηνού στη Μακρινίτσα (1878).
«Δες την τροφή με άλλο μάτι!». Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, που σκοπεύει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την τροφή ιδωμένη από μία άλλη οπτική γωνία. Η τροφή μέσω εικαστικής αναζήτησης προσεγγίζεται από τα παιδιά με έναν τρόπο διαφορετικό, ενθουσιώδη, βιωματικό και ευχάριστο.
«Ο δάσκαλός μου/ η δασκάλα μου κι εγώ». Πρόκειται επίσης για ένα νέο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο κυρίως στη βάση της ψυχολογίας και της επικοινωνίας. Σκοπός του είναι να ενδυναμώσει τη σχέση μεταξύ μαθητή/τριας – δασκάλου/ας με έναν τρόπο πρωτότυπο και βιωματικό. Και τα δυο αυτά νέα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ενισχυτικά διδασκαλίας και διδακτικής προσέγγισης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα, όπως και τα υπόλοιπα με επίκαιρο χαρακτήρα (Χριστουγέννων, Αποκριάς, Πάσχα) υλοποιούνται στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Αχιλλοπούλου με Κύπρου) και στις ώρες: 09.00 -10.30 και 11.00-12.30.
Επίσης συνεχίζονται και τα υπόλοιπα προγράμματα « Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας», «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου», «Μουσεία: ένας κόσμος για εξερεύνηση!», «Εκπαιδευτικοί περίπατοι: γλυπτά με φόντο τη θάλασσα» και «Κλώθοντας…και υφαίνοντας», αφιερωμένο στην πανάρχαια τέχνη της υφαντικής, μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης.
Τα Ε.Π. υλοποιούνται από τη μουσειοπαιδαγωγό Αποστολία Αρμπελιά, είναι σχεδιασμένα με τις αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής και απευθύνονται και στις δυο σχολικές μονάδες, με εξαίρεση το «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», που απευθύνεται στην πέμπτη και έκτη τάξη του Δημοτικού και στις τάξεις του Γυμνασίου.
Τέλος, συνεχίζεται και φέτος το Εργαστήριο Παραμυθιού για μικρούς μαθητές με υπεύθυνη οργάνωσης του εργαστηρίου την Μάρω Αισώπου. Για κλείσιμο προγράμματος και για πληροφορίες στο γραφείο του Λ.Ε.Β (Κοραή 79) καθημερινά, τηλ. 2421305753 – 6945852406, στις ώρες: 11:30-14:00.