Intrum: Ο μεγαλύτερος «εισπράκτορας» δανείων της Ευρώπης χρωστάει $4,69 δισ 

Ολοταχώς στη χρεοκοπία οδεύει ο μεγαλύτερος servicer στην Ευρώπη, Intrum με έδρα την Στοκχόλμη, ο οποίος ανακοίνωσε την Παρασκευή 18/10 πως υποβάλει αίτηση για πτώχευση στις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της.

Η Intrum διαθέτει και στην Ελλάδα εταιρεία μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς την Intrum Hellas, η οποία αναμένεται να επηρεαστεί από τα απόνερα της παραπάνω εξέλιξης. Ηδη όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Intrum Hellas δεν ανανεώνει συμβάσεις εργαζομένων της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας «η Intrum AB ( «Intrum» και μαζί με τις θυγατρικές της, ο «Όμιλος ») είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει λάβει σήμερα προπαρασκευαστικά βήματα για την υλοποίηση της Συναλλαγής Ανακεφαλαιοποίησης, όπως περιγράφηκε προηγουμένως στα δελτία τύπου που εκδόθηκαν στις 11 Ιουλίου 2024, 30 Ιουλίου 2024, 15 Αυγούστου 2024, 16 Αυγούστου 2024, 30 Αυγούστου 2024 και 18 Σεπτεμβρίου 2024 (μαζί οι « Ανακοινώσεις »).»

Η Συναλλαγή Ανακεφαλαιοποίησης θα βελτιώσει και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή της Intrum και η εφαρμογή της έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις επιχειρηματικές σχέσεις, τις λειτουργίες, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους του Ομίλου.

Ως το επόμενο προπαρασκευαστικό βήμα προς την υλοποίηση, η Intrum άρχισε σήμερα να ζητά ψήφους πιστωτών για ένα προσυσκευασμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης του Κεφαλαίου 11 (το « Σχέδιο »).

Ο Όμιλος σκοπεύει να υποβάλει εθελοντική αίτηση για αναδιοργάνωση σύμφωνα με το Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Περιφέρεια του Τέξας για να ζητήσει την έγκριση του Σχεδίου. Η έγκριση του Σχεδίου αναμένεται επί του παρόντος μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους. Εκτός από το Κεφάλαιο 11, η Intrum σκοπεύει να ολοκληρώσει μια αναδιοργάνωση της σουηδικής εταιρείας έως το 1ο τρίμηνο του 2025, για να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της διαδικασίας του Κεφαλαίου 11 θα έχουν ίση ισχύ στη Σουηδία.

Η Συναλλαγή Ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ κατά το 1ο τρίμηνο του 2025, μετά την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων.

Ο όμιλος Intrum διεθνώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας καθώς αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλότερων επιτοκίων, προκαλώντας κύμα αθετήσεων δανείων, με τις ανησυχίες να αυξάνονται σχετικά με το καθαρό χρέος του servicer ύψους 49,4 δισ. σουηδικών κορώνων ή 4,69 δισ. δολαρίων στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνει το Reuters σε δημοσίευμα του.

Η Intrum είχε κερδίσει την υποστήριξη για την αναδιάρθρωση του χρέους από το 73% των ομολογιούχων της, ποσοστό αρκετό για τη διαδικασία του αμερικανικού κεφαλαίου 11, αλλά μικρότερο από το 75% που απαιτείται για να πληροί τις προϋποθέσεις για μια απλούστερη διαδικασία σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο ή το όριο του 90% για μια πλήρως εθελοντική διαδικασία.

Η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων συναίνεσης θα απλοποιούσε την εφαρμογή και θα μείωνε το κόστος, δήλωσε τον Ιούλιο ο διευθύνων σύμβουλος Αντρές Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι το 90% θα ήταν το βέλτιστο, με τα δύο τρίτα να αποτελούν την ελάχιστη απαίτηση.

Η κίνηση της Intrum έρχεται σε μια περίοδο που ο κλάδος είσπραξης χρεών στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μειώνει τον όγκο των διαθέσιμων εργασιών για αυτές τις εταιρείες.
Πηγή: financialreport.gr