Υπερήφανος για την διαχείριση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel στις υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Πρύτανης Χαρ. Μπιλλίνης, παρά το γεγονός ότι για περισσότερο από έναν χρόνο η Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή και πολλά κτίρια αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρές ζημιές.
Όπως ανακοίνωσε, πριν 10 ημέρες παραδόθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και το κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 2,6 εκατ. ευρώ, καθώς έχει καταστραφεί ο ηλεκτρομηχανικος εξοπλισμός που βρισκόταν στο υπόγειο. Το κονδύλι εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και αφορά μόνο το κτήριο, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη λειτουργούν διαδικτυακά.
Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Κλαψόπουλος, επισήμανε ότι αυτά που γράφονται στα Μέσα Ενημέρωσης είναι ανακριβή και άδικα. Το πρόβλημα των φοιτητών, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το κόστος μεταφοράς βιβλίων από τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άλλων πόλεων τα οποία ζητούσαν. Ωστόσο, αυτό το κόστος, όπως ανέφερε ο κ. Κλαψόπουλος, θα το καλύψει το Πανεπιστήμιο, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να βρεθεί αίθουσα για την προσωρινή στέγαση της βιβλιοθήκης, έως ότου ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης.
«Η βιβλιοθήκη σαν οργανισμός λειτουργεί, δεν λειτουργεί το συγκεκριμένο κτήριο», είπε ο κ. Κλαψόπουλος και εξήγησε ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να δανειστούν βιβλία δια ζώσης, αλλά έχουν πρόσβαση ψηφιακά, ωστόσο δεν είναι όλα τα βιβλία ψηφιοποιημένα, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε πολλά τμήματα. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι έχουν διασπαστεί σε άλλες βιβλιοθήκες στον Βόλο, όπως στη Γεωπονική Σχολή και στο Οικονομικό Τμήμα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλλίνη, σε μια εβδομάδα αναμένεται να επανέλθει το ρεύμα στο κτίριο της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στον Βόλο. Εξηγώντας τους λόγους καθυστέρησης, είπε ότι για να αποκατασταθεί η ρευματοδότηση, έστω και με εργοταξιακή παροχή, έπρεπε να γίνουν ορισμένες ενέργειες ώστε να μην θα διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνέψει κανείς. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι ενέργειες αυτές έχουν πλέον ολοκληρωθεί και την επόμενη εβδομάδα το κτήριο της βιβλιοθήκης θα τροφοδοτηθεί με ασφαλές εργοταξιακό ρεύμα.
Ο κ. Μπιλλίνης επισήμανε την κακή συντήρηση των υποδομών τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε ότι με τον Daniel, τα δεδομένα χειροτέρεψαν. Στους περισσότερους ηλεκτρικούς πίνακες, όπως είπε, δεν υπήρχαν καν ρελέ ασφαλείας και δαπανήθηκαν 113 χιλιάδες ευρώ για να τοποθετηθούν. Το κόστος της καθαριότητας μετά τις πλημμύρες ανήλθε σε 71.000 ευρώ και οι οικοδομικές επισκευές κόστισαν 256 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης, δόθηκαν 211 χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση του υποσταθμού στο κτίριο Παπαστράτου, καθώς βρισκόταν στο 3ο υπόγειο, κάτω από το ύψος της θάλασσας. Όπως είπε, υπήρχαν αντλίες που δεν λειτούργησαν γιατί έπεσε το ρεύμα και έτσι πλημμύρισε ο σταθμός.
Στο αμφιθέατρο Κορδάτος, όπου είχαν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης πριν τον Daniel, σημειώθηκαν επίσης σοβαρές ζημιές επειδή το φρεάτιο του Δήμου πλημμύρισε και καθώς το φρέατιο του Πανεπιστημίου βρίσκεται από κάτω του, όλα τα λήμματα μπήκαν μέσα στο αμφιθέατρο. Σήμερα, οι εργασίες συνεχίζονται και εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ στη συνέχεια θα επισκευαστεί και η αίθουσα «Σαράτση».
Επενεξέταση της συνεργασίας με το πανεπιστήμιο «Κομφούκιος»
Για το Ινστιτούτο «Κομφούκιος», ο κ. Μπιλλίνης ανέφερε ότι παρέλαβε δύο συμβάσεις, μια με το κεντρικό πανεπιστήμιο «Κομφούκιος» και μια με το πανεπιστήμιο CUFE, που είχαν 5ετη διάρκεια.
Το κεντρικό συμφωνητικό δεν αναιρέθηκε, ωστόσο αξιοποιήθηκε η πρόβλεψη που υπήρχε στο συμβόλαιο για επανεξέταση της συνεργασίας και στόχος είναι να υπάρξει νέα συμφωνία με την κινεζική πρεσβεία, για συνεργασία είτε με το ίδιο είτε με άλλο πανεπιστήμιο, ώστε να επιτευχθεί βελτίωση των όρων όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενημέρωσε την κινεζική πρεσβεία ότι αναστέλλει για έναν χρόνο την συνεργασία προκειμένου να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για συμφωνία με πιο ευνοϊκούς όρους. «Αυτοί που είχαν οφέλη από αυτή τη συμφωνία ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα», είπε ο κ. Μπιλλίνης αφήνοντας αιχμές εναντίον των πανεπιστημιακών που πρωτοστάτησαν στην λειτουργία του Ινστιτούτου.
Το ύψος της συνεργασίας είχε συμφωνηθεί στα 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και πλέον επανεξετάζεται το κόστος. Ο κ. Μπιλλίνης είπε ότι κάλεσε τον κ. Γ. Πετράκο να ενημερώσει το συμβούλιο ποια ήταν τα οφέλη από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Κομφούκιος» και αφού αυτό ενημερώθηκε, έλαβε την απόφαση να επαναδιαπραγματευεί και να διερευνηθεί η προοπτική συνεργασίας με κάποιο άλλο πανεπιστήμιο της Κίνας.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η αποκατάσταση της Κίτρινης Αποθήκης
Σύμφωνα με τον κύριο Μπιλλίνη, η αποκατάσταση της Κίτρινης Αποθήκης βρίσκεται πλέον στα χέρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας είχε κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, ωστόσο έκτοτε η προγραμματική σύμβαση του έργου δεν έχει αναιρεθεί, όπως και το ποσό των 10,5 εκ. Ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας. Ο Πρύτανης ανέφερε ότι Πανεπιστήμιο αναμένει ενημέρωση από την Περιφέρεια για νέο ανάδοχο του έργου, ωστόσο έκλεισε τονίζοντας ότι υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη ότι θα πράξει τα πρέποντα.
Προειδοποίηση για προσφυγή στην Δικαιοσύνη
Ο κ. Μπιλλίνης υποστήριξε ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα βρίσκεται μετά από χρόνια σε τροχιά προόδου, καθώς απέκτησε εξωστρέφεια και κύρος που του έλειψαν στο παρελθόν, προωθήθηκε συστηματικά η διεθνοποίηση και η σύνδεση με την έρευνα και την αγορά εργασίας.
«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τελείως το πανεπιστήμιο», είπε και εξέφρασε την ενόχλησή του για την κριτική που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα, ως Πρύτανης αλλά και προσωπικά, γιατί επλήγη το κύρος του Πανεπιστημίου και εκφράστηκαν συκοφαντίες εις βάρος του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2024 εξασφαλίστηκαν 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή τετραπλάσια κονδύλια από τα προηγούμενα χρόνια, και αξιοποιήθηκαν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν οι διδάσκοντες και εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις για την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών.
Τέλος, είπε ότι επιτεύχθηκε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία ΣΔΥΤ και σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για τα έργα στην Βαμβακουργία και στην Λαμία.