Γυναίκες Ρομά από το Αλιβέρι μίλησαν ανοιχτά για την βία και τις ρατσιστικές συμπεριφορές

Γυναίκες Ρομά από το Αλιβέρι ενημερώθηκαν αλλά και μίλησαν για την ενδοοικογενειακή βία, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Παραρτήματος Ρομά Αλιβερίου με το Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του δήμου Βόλου, που αποφάσισαν να ανοίξουν τη συζήτηση για τα θέματα βίας μέσα στον οικισμό ξεκινώντας από τις γυναίκες.

Γυναίκες διαφόρων ηλικιών άκουσαν με προσοχή την Υπαστυνόμο Β κ. Δήμητρα Δημοπούλου να εξηγεί τί συνιστά βία μέσα στην οικογένεια, ποιές μορφές βίας συναντάμε καθημερινά, με ποιό τρόπο μπορεί η γυναίκα να προστατευτεί και πώς ο νόμος λειτουργεί σε σχέση με τον κακοποιητή.

Η κ.Φιλίτσα Κουλούμπαρδου, ψυχολόγος του Ξενώνα, εξήγησε τον τρόπο που λειτουργούν τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι ξενώνες ανά την Ελλάδα και πώς προστατεύουν όχι μόνο τις γυναίκες που καταφεύγουν σε αυτά αλλά και τα παιδιά τους.

Τέλος, η κ. Αλεξάνδρα Τσαλμίδη, κοινωνιολόγος της δομής, μίλησε για τα βήματα προετοιμασίας των γυναικών κατά τη παραμονή τους στον ξενώνα, έτσι ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Οι γυναίκες έκαναν αρκετές ερωτήσεις και η συζήτηση είχε πολύ ενδιαφέρον μιας και θίχτηκαν από τις ίδιες και προβλήματα ρατσιστικής συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν πολλές φορές και από τις ίδιες τις υπηρεσίες.

Η δράση αυτή είχε πολύ ενδιαφέρον για τις γυναίκες μιας και πολλές φορές βιώνουν τρόπους συμπεριφοράς μέσα στον οικισμό που ενέχουν βία και που γίνονται αποδεκτοί από τη κοινότητα.

Επόμενα βήματα ως προς το θέμα αυτό είναι μία συνάντηση με εφήβους του οικισμού καθώς και ένα φυλλάδιο για τη βία στα ελληνικά και στη Ρομανί.

Όλη αυτή η προσπάθεια συντονίζεται καθημερινά από τα στελέχη του Παραρτήματος με τη συνεργασία μέχρι στιγμής όλων να είναι εξαιρετική.

Το παράρτημα Ρομά Αλιβερίου αποτελεί το 2ο υποέργο της Πράξης με αρ. ΟΠΣ 6003249 Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βόλου και χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027-2020. Η Πράξη εντάσσεται στο πρόγραμμα “Θεσσαλία 2021-’27”