Ενεργοί Πολίτες: Ζωτικής σημασίας η λειτουργία της διεπιστημονικής επιτροπής για την Κάρλα

Το θέμα λειτουργίας της διεπιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε για την λίμνη Κάρλα, επαναφέρει στην επικαιρότητα η Δημοτική Κίνηση των Ενεργών Πολιτών Βόλου, καλώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει σε διεύρυνση της σύνθεσης, προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το μικροβιακό φορτίο της Κάρλας και να εξεταστούν οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο λαός μας και κάθε λαός έχει κοντή μνήμη και ξεχνά πολύ γρήγορα. Ποιός και ποιά μιλάει πλέον για τα προβλήματα της Κάρλας; Το ξεχάσαμε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εισακούοντας την πρόταση των Ενεργών Πολιτών Βόλου αποφάσισε ορθώς να οργανώσει διεπιστημονική ομάδα για την κατάθεση προτάσεων για να μην έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης Κάρλας.
Στην πρώτη συνάντηση αυτής της επιστημονικής ομάδας στις 24-9-2024 παρά τις ατέρμονες συζητήσεις επί γνωστών θεμάτων οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου πρότειναν τις εξής επιστημονικές θεματικές:

• Υδρογεωλογικό-τεκτονικό καθεστώς ευρύτερης περιοχής
• Ποιοτικά-ποσοτικά χαρακτηριστικά επιφανειακών και υπογείων υδάτων
• Πολιτική διαχείρισης, υδρο-οικονομία
• Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και βιοτικοί δείκτες
• Χαρακτηριστικά καλλιεργειών και εδαφών

Δυστυχώς στη συνάντηση είχαν κληθεί μόνο εκπρόσωποι από το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ευπρόσδεκτοι/ες είναι όλοι/ες, αλλά προτεραιότητα θεωρούμε ότι πρέπει να δείξει αυτή η επιτροπή στους επιστήμονες που έχουν ξοδέψει χρόνο, κόπο και χρήμα για να μελετήσουν τη λίμνη και όχι επιστήμονες χωρίς ούτε μία δημοσίευση για την Κάρλα, αλλά με πολλές εμφανίσεις στις οθόνες της τηλεόρασης.
Ως Ενεργοί Πολίτες αυτής της πόλης γνωρίζουμε ότι για τα θέματα της υδρο-οικονομίας υπάρχει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, το οποίο δεν κλήθηκε ποτέ. Επίσης, υπάρχουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που έχουν ασχοληθεί με το μικροβιακό φορτίο της Κάρλας και επίσης ήταν απόντες και απούσες. Αυτές οι προτάσεις μας γίνονται μετά από μία πληκτρολόγηση στην ακαδημαϊκή πλατφόρμα Google Search με τις απλές λέξεις «lake Karla» και το αντίστοιχο αντικείμενο. Τι ακριβώς είναι δύσκολο για την Περιφέρεια; Η πληκτρολόγηση ή η αποστολή email;

Θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη λειτουργία αυτής της διεπιστημονικής επιτροπής και καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συνεχίσει αυτήν την αξιέπαινη κίνηση σύγκλησης διεπιστημονικής επιτροπής για την Κάρλα. Ευχόμαστε βέβαια να μη δούμε πάλι να επιβεβαιώνεται το ρητό «αν δεν θες να γίνει κάτι στην Ελλάδα, φτιάξε μία επιτροπή».