«Συναγερμός» έχει σημάνει στις τάξεις της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία, καθώς αύριο Πέμπτη συζητείται και μπαίνει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Με το άρθρο 6 του εν λόγω νομοσχεδίου καταργούνται ο ΦΟΔΣΑ Λάρισας και ο ΦΟΔΣΑ Μαγνησίας, και οδηγούνται προσωπικό και λειτουργίες στον ΠΑΔΥΘ Α.Ε. που αφορά Τρίκαλα και Καρδίτσα, και το νέο αυτό εγχείρημα με τον ίδιο ΑΦΜ θα αλλάξει ονομασία σε ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας Α.Ε.
Κάτι τέτοιο είχε επισημανθεί από τον δήμαρχο Λαρισαίων πριν από έναν μήνα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας. Τότε ο κ. Μαμάκος είχε πει πως αυτό έγινε με τη μορφή «αντιγραφής και επικόλλησης», καθώς εντόπισε πως στο εν λόγω νομοσχέδιο, παρά τη σημαντικότητά του, έχουν απλά επικολληθεί προτάσεις από τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία και μάλιστα, χωρίς να υπάρξει η συζήτηση και επί της ουσίας διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους.
Χθες οργανώθηκε συγκέντρωση δημάρχων, αντιδημάρχων Νομού Λάρισας και στελεχών του ΦΟΔΣΑ, αλλά και εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό να ενημερωθούν οι βουλευτές του Νομού Λάρισας για το θέμα και να ενεργήσουν ανάλογα. Αυτό που ζητήθηκε είναι να εξαιρεθεί η περιοχή της Θεσσαλίας από αυτό ή να καταργηθούν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου που μιλούν για συγχωνεύσεις. Η ίδια συζήτηση γίνεται και σε άλλα μέρη της χώρας, όμως εκεί που φαίνεται να οδηγούμαστε σε κατά τρόπον τινά εξαίρεση είναι στο Ηράκλειο, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη. Αρχικά ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος εξήγησε μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο. Αρχικά είπε πως με την αλλαγή του ΦΟΔΣΑ Λάρισας σε ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας θα έχουμε νέα μορφή. Από ΝΠΔΔ θα πάμε σε Α.Ε., κάτι που σημαίνει και ύπαρξη ΦΠΑ στο 24% και μια νέα τιμολογιακή πολιτική. Ανέφερε πως θα υπάρχει μεγάλο θέμα με το προσωπικό, ενώ ερωτηματικό παραμένει και η σύνθεση της διοίκησής του. Στάθηκε στο ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ενώ ούτε η ΚΕΔΕ δε ρωτήθηκε, η οποία, μάλιστα, εξέφρασε και την αντίθεσή της στα σχέδια αυτά. Δεν μπορεί, ανέφερε, να γνωρίζει τι θα γίνει με όσα αποτελούν περιουσία του Δήμου και οδηγούνται στα χέρια μιας Α.Ε., ενώ υπογράμμισε πως η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.
Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος αναρωτήθηκε ποιο είναι το πρόβλημα του ΦΟΔΣΑ της Λάρισας και συμπλήρωσε πως δεν έχει καταλάβει ακόμη γιατί γίνεται αυτή η συνένωση. Εξέφρασε ακόμα την απορία γιατί υπάρχει τέτοια βιασύνη και ποιο είναι το τόσο επείγον. Είπε, μάλιστα, πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν υπάρχουν «πράσινα σημεία».
Εκ μέρους του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο κ. Ζήσης Αργυρόπουλος κατέθεσε την άποψή του για το θέμα, καταλήγοντας πως όλα όσα σχεδιάζουν, οδηγούν στις σκέψεις για την ιδιωτικοποίηση, ακόμη και σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο τομέα. Το θέμα, σημείωσε, μυρίζει αυθαιρεσία, κάνοντας λόγο για πολιτικές αδυναμίες και καμία σοβαρή αιτιολόγηση γύρω από την απόφαση.
Ο κ. Γιώργος Κυραμάς, ο προϊστάμενος του ΦΟΔΣΑ Λάρισας, εξέφρασε την άποψη πως αυτό που πάει να συμβεί πηγαίνει ενάντια στον νόμο.
Από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ Μαγνησίας, ο κ. Λεμονής είπε, μεταξύ άλλων, πως όλα αυτά γίνονται πρόχειρα και πως υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Εκτός από το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά θέματα για να λυθούν, αναρωτήθηκε ποιο θα είναι το κοινό καλό για το οποίο γίνονται αυτές οι ενέργειες.
Εν συνεχεία, η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη αρχικά χαρακτήρισε το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό, σημειώνοντας πως η ίδια είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό στις 24 Σεπτεμβρίου. Από τη στιγμή, δηλαδή, που έγινε γνωστό το θέμα. Χαρακτήρισε την απόφαση για συνένωση βιαστική και έκανε λόγο για καθολική και οριζόντια αντίδραση. Συμπλήρωσε πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια αποψίλωσης αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε πως αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, γιατί το κεντρικό κράτος δε θέλησε να διαβουλευτεί με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά προχώρησε σε τέτοιες fast track διαδικασίες. Ακόμα, είπε πως αυτό που θα συνεχίσουμε να ζητάμε είναι την απόσυρση του εν λόγω άρθρου του νομοσχεδίου, καθώς στάθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Κατέληξε λέγοντας ότι με όλα αυτά απαξιώνονται οι Δήμοι. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λάρισας (πρώην Σπαρτιάτες) κ. Κωνσταντίνος Φλώρος σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν θέματα συνταγματικότητας στην απόφαση. Ο βουλευτής Λάρισας της Νίκης κ. Ρούντος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στάθηκε στην έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο είναι θέμα δημοκρατίας. Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν και πολλά νομικά κενά σε μια τέτοια απόφαση. Εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου εξήγησε πως όλα αυτά τα είχε εξηγήσει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έλεγε πως υπάρχει και ο ιδιωτικός χώρος. Σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου είναι κάθετα αντίθετη με τέτοιου είδους πρακτικές και αποφάσεις. Μίλησε ακόμη και για τη φιλοσοφία κέρδους και κόστους που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Αναλυτικός για όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες ήταν ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας. Αρχικά ανέφερε πως καταγράφεται μια ευθεία επίθεση από το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση με αυτόν τον τρόπο. Συμπλήρωσε, ακόμη, πως η αποκέντρωση οδηγείται πολλά βήματα προς τα πίσω και πως δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη έτσι. Εξήγησε πως φαίνεται πως τα πράγματα δυσκολεύουν. Αρχικά με το Πρόγραμμα «Απόλλων», εν συνεχεία με την πορεία των ΔΕΥΑ και τώρα με τους ΦΟΔΣΑ και τα απορρίμματα. «Αν μας έλεγαν πριν λίγα χρόνια πως θα γίνει κάτι τέτοιο, θα το καταλαβαίναμε με τόσα θέματα που υπήρχαν στον ΦΟΔΣΑ. Τώρα, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος συνένωσης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως κανένας από την κυβέρνηση δεν τα έχει αξιολογήσει όλα αυτά.
Ακόμα, σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά νομικά ζητήματα με αυτήν την απόφαση. Είπε πως αυτήν τη στιγμή ο ΦΟΔΣΑ διαχειρίζεται 100.000 τόνους απορριμμάτων και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πει κάποιος ότι δεν πάει καλά η όλη προσπάθεια με τέτοιους αριθμούς και τόσο επιστημονικό προσωπικό. «Λέμε όχι σε μια τόσο επιδερμική προσέγγιση. Λέμε ναι στη διαβούλευση» κατέληξε.
Ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη» κ. Ζαούτσος, αφού σημείωσε πως λείπουν βουλευτές της ΝΔ από τη συζήτηση, τόνισε πως οι βουλευτές του νομού πρέπει αρχικά να ζητήσουν διόρθωση και αν δε γίνει αυτό, να ζητήσουν την απόσυρσή του, αλλιώς να το καταψηφίσουν. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας δεσμεύτηκε πως θα έρθει σε επαφή με το ανάλογο Υπουργείο για να μεταφέρει τα αιτήματα.
ΠΑΔΥΘ: ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ
Εν τω μεταξύ, την εκ νέου σφοδρή και ομόφωνη αντίθεσή τους στον σχεδιασμό για ενοποίηση των τριών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Θεσσαλίας σε έναν εξέφρασαν οι δήμαρχοι των 10 Δήμων της Δυτικής Θεσσαλίας.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση -με πλήρη απαρτία, διά ζώσης ή διαδικτυακώς- των μελών του Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ) χθες στο Gisemihub – κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της e-trikala A.E.
Ομόφωνα οι Δυτικοθεσσαλοί δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
Οι δήμαρχοι ζητούν και προτείνουν να παραμείνει ως έχει ο φορέας της Δυτικής Θεσσαλίας, συνεχίζοντας να ασκεί το έργο:
– της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ που βρίσκεται κοντά στα Τρίκαλα,
– της ανακύκλωσης με το εργοστάσιο (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται κοντά στο Αρτεσιανό και, βεβαίως,
– τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΔΥΘ εξυπηρετεί περίπου 250.000 κατοίκους από 10 Δήμους, ενώ ήδη υλοποιεί έργο αναβάθμισης του ΧΥΤΑ, μέσω της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Η επόμενη κίνηση των Δυτικοθεσσαλών δημάρχων είναι η αποστολή -άμεσα- επιστολής στους υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές όλης της Θεσσαλίας. Σε αυτήν θα περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι λόγοι (χωροταξικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί κ.ά.) που οδηγούν τους αιρετούς στην έκφραση αυτής της ομόφωνης αντίθεσης. Σε περίπτωση, δε, που το νομοσχέδιο εγκριθεί, θα υπάρξει συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των κινήσεων των εκπροσώπων των Δυτικοθεσσαλών πολιτών.