Τριαντόπουλος σε επιχειρηματίες τουρισμού της Μαγνησίας: Σας δώσαμε 15 εκατ. ευρώ

Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας στο Βόλο, όπου – κατά την τοποθέτησή του ανέλυσε τη στήριξη των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο της περιοχής μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία το φθινόπωρο του 2023. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιλαμβάνει μέτρα ενισχύσεων τόσο για τις άμεσες απώλειες από τις πλημμύρες, όσο και από τις έμμεσες απώλειες λόγω των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν. Έτσι, αρχικά το βασικό μέτρο είναι η επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, το οποίο συνοδεύτηκε από το ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων για τις απώλειες στον κύκλο εργασιών τους κατά την περίοδο του 2023 που ακολούθησε τις πλημμύρες και από την υλοποίηση του Thessaly Pass για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, όπως ανέλυσε ο Υφυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση, το σύνολο των πόρων που έχουν ήδη καταβληθεί μέσα από τους τρεις διαύλους ενίσχυσης του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις της Μαγνησίας που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού – δηλαδή στους κλάδους των καταλυμάτων, των τουριστικών επιχειρήσεων, της εστίασης, των μεταφορών, κλπ – έχει ξεπεράσει τα 15,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των καταλυμάτων, των τουριστικών επιχειρήσεων, της εστίασης και των μεταφορών έχουν καταβληθεί επιχορηγήσεις από την κρατική αρωγή συνολικού ύψους 8,1 εκατ. ευρώ, είτε ως πρώτη αρωγή, είτε – κυρίως – ως επαυξημένη προκαταβολή 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Επίσης, σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας στους παραπάνω κλάδους που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα έχουν καταβληθεί επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 5,2 εκατ. ευρώ μέσα από τα τρία υποσχήματα για τις απώλειες στον κύκλο εργασιών των εν λόγω επιχειρήσεων, μέσα από την πλατφόρμα ‘my business support’. Τέλος, πόροι ύψους 2,2 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στο πρόγραμμα της άυλης ψηφιακής κάρτας Thessaly Pass για τις περιοχές της Μαγνησίας, συνιστώντας κίνητρο για τους κατόχους να επισκεφθούν τις περιοχές της Μαγνησίας που εντάσσονται στην περίμετρο του Pass. Οι περιοχές αυτές είναι οι περιοχές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Βόλου που είναι στο Πήλιο (Αγριά, Μακρινίτσα, Πορταριά, κα).

Ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, με αφορμή τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, υπογράμμισε πως «με τους ανθρώπους του τουρισμού στη Μαγνησία έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερα στενή συνεργασία, κυρίως για να ξεπερνούμε τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις. Όπως η κρίση της πανδημίας, κατά την οποία συνεργαστήκαμε με αποτέλεσμα σε όλα σχεδόν τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Αυτό και κάναμε από την πρώτη στιγμή και μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Μαγνησία, δρομολογώντας αναστολές – που έχουν φτάσει πλέον τους δεκαέξι μήνες – και ενεργοποιώντας το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, στο οποίο εντάχθηκαν και μέτρα για τις έμμεσες απώλειες, αλλά και την κινητροδότηση των επισκεπτών. Μαζί, λοιπόν, με την επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες, ενεργοποιήθηκε το ειδικό σχήμα ενίσχυσης για τις απώλειες στον κύκλο εργασιών και το Thessaly Pass. Μέχρι τώρα οι πόροι που έχουν διατεθεί από την κρατική αρωγή για τις επιχειρήσεις στη Μαγνησία που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, όπου το ήμισυ αυτών αφορά καταλύματα και ξενοδοχεία. Η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο, παράλληλα με την ολοκλήρωση των μέτρων που υλοποιούνται, εστιάζοντας σε παρεμβάσεις και δράσεις για την τόνωση και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και δραστηριότητας στη Μαγνησία τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας πίσω τις δύσκολες καταστάσεις και την εικόνα της προηγούμενης περιόδου».