Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας- ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και την ΕΚΠΟΛ, παρουσιάζει το πολυβραβευμένο κλιματικό ντοκιμαντέρ «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», του Άγγελου Ράλλη, με 14 βραβεία και συμμετοχή σε πάνω από 40 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Μία ταινία – εμπειρία που συνδυάζει την κλιματική κρίση με μία αδιανόητη ιστορία ενηλικίωσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024, ώρα 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με καλεσμένους τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Άγγελο Ράλλη και την παραγωγό Maria del Mar Rodriguez. Θα χαιρετίσει η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου.
Είσοδος ελεύθερη, χωρίς αριθμημένες θέσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η ιστορία
Με φόντο τα υπό εξαφάνιση νησιά κατά μήκος του επικίνδυνα φουσκωμένου ποταμού Βραχμαπούτρα στο Μπαγκλαντές, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει το γενναίο αγώνα της 12χρονης Αφρίν, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που πολιορκείται από τις ανελέητες δυνάμεις της φύσης. Όταν το σπίτι της βουλιάζει από τις πλημμύρες, η Αφρίν εκτοπίζεται με τη σχεδία της στη Ντάκα, μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή. Εκεί θα αναζητήσει τον πατέρα της ανάμεσα σε αμέτρητους κλιματικούς πρόσφυγες, και θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι ενηλικίωσης. Αυτή η αποστολή φέρνει τελικά την Αφρίν αντιμέτωπη με την αναπόφευκτη πολυπλοκότητα του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων ορφανών αναγκάζοντάς την να αποδεχτεί απότομα την ενηλικίωσή της. Αναγκασμένη να μεγαλώσει γρήγορα, η Αφρίν πρέπει να αντιμετωπίσει τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται.
Σκηνοθετικό Σημείωμα Συντελεστών
Γυρισμένο σε διάστημα πέντε ετών, από την άγρια ομορφιά των νησίδων του Βραχμαπούτρα που εξαφανίζονται μέχρι την Ντάκα, την πιο υπερπληθή και μολυσμένη πόλη του κόσμου, «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας» είναι η ιστορία ενηλικίωσης ενός 12χρονου ορφανού κοριτσιού με φόντο την κλιματική κρίση.
Έχοντας ζήσει αρκετούς μήνες τα τελευταία πέντε χρόνια στο απόκοσμο νησάκι της Αφρίν, βασίζομαι στις εμπειρίες μου, στην παρατήρηση, στην εθνογραφική έρευνα και στον αυτοσχεδιασμό της Αφρίν, για να δημιουργήσουμε μαζί αυτή τη συνεργατική – συνεταιριστική ταινία. Κατά την διάρκεια κάθε μουσώνα χιλιάδες μικροσκοπικά νησάκια που είναι διασκορπισμένα κατά μήκος του Βραχμαπούτρα μετακινούνται, πλημμυρίζουν για μήνες ενώ κάποια εξαφανίζονται. Εκατομμύρια ανθρώπων προσπαθούν να προσαρμοστούν, μετακινούνται από το ένα νησάκι στο άλλο ή εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των όλο και πιο έντονων καιρικών φαινομένων και καταστροφών. Ενώ οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προετοιμαστούν για την επερχόμενη καταστροφή, η Αφρίν έψαχνε για τιμαλφή κατά μήκος του ποταμού. Τα σκουπίδια και τα αντικείμενα που οι άνθρωποι πετάνε στο ποτάμι είναι «θησαυρός» για την Αφρίν. Παρά τη ζοφερή της κατάσταση, βρίσκει την ικανότητα
να ονειρεύεται και να γελάει. O αγώνας της Αφρίν ενάντια στις πλημμύρες αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά και νέους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Όταν ξεκινά το ριψοκίνδυνο ταξίδι σε όλη τη χώρα, η Αφρίν είναι επίσης ένα από τα πολλά εκτοπισμένα παιδιά και πρόσφυγες εξαιτίας του κλιματικής κρίσης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΑΛΛΗΣ (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ)
Ο Άγγελος Ράλλης σπούδασε κινηματογράφο, κοινωνιολογία και φωτογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης στο θέατρο και την τηλεόραση της ΕΡΤ και ως φωτογράφος για τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Eaglepress στο Ηνωμένο Βασίλειο, Reporters στο Βέλγιο και για την εφημερίδα το Έθνος. Για σχεδόν δυο δεκαετίες εργάστηκε σε θέματα μετανάστευσης και επικαιρότητας με διαφορετικές κοινότητες. Η εικαστική και καλλιτεχνική του προσέγγιση, με τον τρόπο παρατήρησης, έχει επιρροές απο το θέατρο και το δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Ο Ράλλης είναι ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και διευθυντής φωτογραφίας των βραβευμένων ταινιών Ένας Τόπος για Όλους (2015) και Πού Eίσαι Σινγκάλ; (2017) που έπαιξαν στο IDFA, στο Hot Docs και στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα της Θεσσαλονίκης κερδίζοντας την ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής, προβλήθηκαν συνολικά σε πάνω από 80 φεστιβάλ, με απολογισμό 14 βραβεία και 23 υποψηφιότητες. Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας, μια παραγωγή της Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας, είναι η τρίτη του ταινία και έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια και κριτικές διεθνώς. Η ταινία που απέσπασε το βραβείο WWF στο
διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (2023), το Gryphoon Αward καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Giffoni της Ιταλίας και άλλα 10 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ επικεντρώνεται στους κλιματικούς πρόσφυγες και την κλιματική κρίση.
MARIA DEL MAR RODRIGUEZ (παραγωγός, creative producer)
Η Maria del Mar Rodriguez Yebra συνίδρυσε την AR Productions το 2014 και είναι υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές. Πρόσφατες συμπαραγωγές περιλαμβάνουν συνεργάτες όπως οι ZDF-ARTE, CNC, GFC, ΕΡΤ, Eurimages και Media. Η Maria del Mar συμμετέχει σε αγορές συμπαραγωγής όπως TorinoFilmLab, CineMart, Berlinale και Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε ως παραγωγός και Creative Producer στην ταινία Ένας Τόπος για Όλους (2015) και ως εκτελέστρια παραγωγής, καλλιτεχνική διευθύντρια και μοντέζ στην ταινία Που Eίσαι Σινγκάλ; (2017). Πριν ενταχθεί στην AR Productions, η Maria del Mar εργάστηκε ως επιστήμονας στη Νανοτεχνολογία και ως ερευνήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Κίνα και την Ελλάδα. Ένθερμη ερευνήτρια, οι ταινίες της εστιάζουν στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ένοπλων συγκρούσεων στις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και σε κάθε πτυχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
• 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Υποψηφιότητα για το Χρυσό Αλέξανδρο και Βραβείο WWF Ελλάς
• 53rd Giffoni Film Festival – Best Documentary Award και ACEA Sustainability Award
• MDOC – Melgaço International Documentary Film Festival – International Competition – Jean Loup Passek Award – Best International Feature Length Film
• 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας – 1ο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας
• 24th Mediteran Film Festival – Best Camera Award και Grand Prix Jury Special Mention
• 27th Jihlava International Film Festival – Winner Best Film Testimony 2023
• Filem’On – International Film Festival for Young Audiences – CIFEJ Award
• 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest – Βραβείο Σκηνοθεσίας.
Οι προβολές του CineDoc Βόλου πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου- Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Μουσείων.