Η Ένωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας και οι εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΚΔΟΤΙΚΗ παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «Κύπρος 1974-2024 – Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή». Ένα βιβλίο- κιβωτός μνήμης που στόχο έχει να αποτίσει φόρο τιμής στην τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 18.30, στη Στέγη Μελών και Φίλων της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας (Κοραή 87, Βόλος).
Για τον συλλογικό τόμο θα μιλήσουν οι Αδάμος Α. Μουζουρής, Φιλόλογος – Ιστορικός & Πρόεδρος Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, Χρήστος Κόλλιας, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, συγγραφέας ο οποίος υπογράφει την επιμέλεια της ανθολογίας. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.
Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα τριάντα διακεκριμένων Κυπρίων και Ελλήνων συγγραφέων. Στις σελίδες του ο αναγνώστης ταξιδεύει νοερά στην Κύπρο εκείνων των ημερών, συναισθάνεται τον πόνο του ξεριζωμού, κατανοεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, βιώνει τον σπαραγμό της απώλειας μα και τη λυτρωτική δύναμη της ελπίδας, που μεταμορφώνει τον πόνο και την απελπισία σε κατάφαση της ζωής.
Οι συγγραφείς του συλλογικού τόμου με οδηγούς τη μνήμη μα και τη φαντασία αποκαλύπτουν την ανείπωτη τραγωδία που συντελέστηκε στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη και καθιστούν επίκαιρο το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, χωρίς πάθη και μίσος…
Η έκδοση «Κύπρος 1974-2024 – Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή» τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και της παγκόσμιας οργάνωσης AHEPA.
Στον συλλογικό τόμο συμμετέχουν αλφαβητικά οι συγγραφείς: Μαρία Αβρααμίδου, Βίβιαν Αβρααμίδου – Πλούμπη, Μάριος Αγαθοκλέους, Έρικα Αθανασίου, Πάμπης Αναγιωτός, Χρήστος Αργυρού, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Αλεξάνδρα Γαλανού, Βασίλης Γκουρογιάννης, Χρίστος Ζάνος, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Έλενα Ιωαννίδου, Κώστας Κατσώνης, Κώστας Λυμπουρής, Ανδρέας Μαλόρης, Γιώργος Μολέσκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Έλλη Παιονίδου, Κώστας Πατίνιος, Μαρία Πυλιώτου, Γιώργος Πύργαρης, Λιάνα Σακελλίου, Αιμίλιος Σολωμού, Κώστας Στοφόρος, Ανδρέας Συμεού, Λίτσα Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Νένα Φιλούση, Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρίστος Χατζήπαπας…
«Φίλοι του άλλου πολέμου, / σ’ αυτή την έρημη συννεφιασμένη ακρογιαλιά / σας συλλογίζομαι καθώς γυρίζει η μέρα— / Εκείνοι που έπεσαν πολεμώντας κι εκείνοι που έπεσαν χρόνια μετά τη μάχη˙ / εκείνοι που είδαν την αυγή μέσ’ απ’ την πάχνη του θανάτου / ή, μες στην άγρια μοναξιά κάτω από τ’ άστρα, / νιώσανε πάνω τους μαβιά μεγάλα / τα μάτια της ολόκληρης καταστροφής˙/ κι ακόμη εκείνοι που προσεύχουνταν / όταν το φλογισμένο ατσάλι πριόνιζε τα καράβια: / «Κύριε, βόηθα να θυμόμαστε / πώς έγινε τούτο το φονικό˙/ την αρπαγή το δόλο την ιδιοτέλεια, / το στέγνωμα της αγάπης˙/ Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε…».
Σαλαμίνα, Κύπρος, Νοέμβρης 1953
[Γιώργος Σεφέρης, Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄, «Σαλαμίνα της Κύπρος».