Διήμερες επετειακές εκδηλώσεις διοργανώνονται στα Κανάλια της Μαγνησίας με αφορμή τα 81 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού από τους Γερμανούς κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00
1) Αποκάλυψη αναμνηστικής δίγλωσσης (ελληνική – αγγλική γλώσσα) πινακίδας αναφοράς των πυρπολήσεων – δολοφονιών και συλλήψεων που συνέβησαν στο χωριό. Προσκλητήριο των ονομάτων των ομήρων. Τόπος τα νότια σκαλιά της πλατείας όπου συγκεντρώθηκαν αρχικά οι όμηροι – κρατούμενοι του χωριού.
2) Λαμπαδηφορία μνήμης και τιμής προς το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ., όπου θα λάβουν χώρα,
3) χαιρετισμοί, ομιλίες, αφηγήσεις, απαγγελίες, παρουσιάσεις, video clips των τραγουδιών μας, μαρτυρίες.
Συμμετέχουν οι: Ειρήνη Βογιατζή, Κωνσταντίνος Γκοντελάκης, Αριστέα Ευαγγελούση, Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρία Κατσαγεωργίου, Σταματία Μωραϊτη, Αθηνά Νικολίδου, Δήμητρα Ντίνα, Αριστέα Πανομμάτη και Γεώργιος Ράμπος,
Συντονίζει η Αγγελική Θάνου
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.30
Ιστορικός περίπατος με αφετηρία τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η διαδρομή διαρκεί σχεδόν μια ώρα και συναντάει τα σημεία όπου συνέβησαν τα τραγικά συμβάντα της κατοχής τα οποία θα έχουν σηματοδοτηθεί πλέον με σταθερές δίγλωσσες εγχάρακτες πινακίδες.
Με αυτοβουλία της ομάδας ‘Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας των Καναλίων” σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εγχάρακτες δίγλωσσες πινακίδες σε αλουμίνιο και μάρμαρο οι οποίες θα τοποθετηθούν σύντομα στα σημεία των τραγικών συμβάντων του πολέμου στο χωριό. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project με τίτλο “Η ιστορία μας στον τόπο της”. Στόχοι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, η απόδοση τιμής στους προγόνους. Χορηγοί σε αυτό το εγχείρημα υπήρξαν οι συγγενείς των θυμάτων της 16ης Νοεμβρίου 1943 καθώς και αρκετοί νέοι καταξιωμένοι στην επιχειρηματικότητα ή στην διοίκηση, με καταγωγή από τα Κανάλια.
Αυτοί είναι οι: Γιάννης Α. Βαϊτσης, Κωνσταντίνος Α. Κουζιώκας, Γιάννης Κουμασίτης, Όλγα Κουμασίτη, Πέπη Κουμασίτη, Ιωάννης Ντελάκος, Αιμιλία Παπαδήμου, Αντώνης Παπανικολάου, Στέφανος Πλιακώνης, Όλγα Πλιακώνη, Γεώργιος Β. Ράμπος, Κατίνα Τσιάντου.
Συνδιοργανωτές με ενεργό συμμετοχή σε αυτή την διήμερη εκδήλωση είναι:
• Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ
• ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ και
• ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.
“Όχι, στα Κανάλια της Μαγνησίας η Ιστορία δεν σιωπά. Δηλώνει παρούσα και μπαίνει στον τόπο της με σεβασμό και μνημοσύνη”, τονίζουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές και ευχαριστούν:
τον δάσκαλο της Αγγλικής Γλώσσας κ. Αργύρη Ζαφειρίδη για την μετάφραση των κειμένων, τον ζωγράφο κ. Δημήτρη Μοράρο για τα σχέδια των φωτογραφιών,
την κ. Μαρία Κατσαγεωργίου αρχιτέκτονα για τον σχεδιασμό της πρόσκλησης,
την κ. Κατερίνα Κασιμάτη μουσικό και τον κ. Μιλτιάδη Μίλτο τραγουδοποιό για την μελοποίηση και την ψηφιοποίηση του ποιήματος με τον τίτλο “Στα Κανάλια η ιστορία δεν σιωπά”. Εργάστηκαν και οι πέντε στο αντικείμενό τους χωρίς αμοιβή, εθελοντικά και με ψυχή.