Βαριές εκφράσεις ανταλλάσουν πρώην και νυν «ένοικοι» της Κουμουνδούρου στον απόηχο του Συνεδρίου της διάσπασης της προηγούμενης εβδομάδας. Η επόμενη μέρα βρίσκει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στα «κάγκελα» με ανταλλαγές αλληλοκατηγοριών, παραιτήσεις και καταγγελίες για «σχέδια εξαΰλωσης» του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια κατάσταση «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» ο θεσμικός ρόλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να χάνεται.
Από το πρωί του Σαββάτου το «πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται» με το κόμμα να φυλλορροεί. Σε επίπεδο βουλευτών ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των αποχωρήσεων ήταν ο Πέτρος Παππάς, ενώ ακολούθησαν Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλία Χρηστίδου και έτσι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί πλέον 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ καραδοκεί στη γωνία για να αρπάξει την ευκαιρία
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ απωλέσει έναν ακόμα βουλευτή/τρια τότε το ΠΑΣΟΚ θα χριστεί αξιωματική αντιπολίτευση και θα απολαμβάνει τα προνόμια που τη συνοδεύουν:
⁃ Ισχυρή σημειολογία: θα έχει το προνόμιο να εμφανίζεται κάθε φορά πρώτο, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να τοποθετείται αμέσως μετά τον πρωθυπουργό και τον εισηγητή της πλειοψηφίας
⁃ Περισσότεροι υπάλληλοι και γραφεία: Η αξιωματική αντιπολίτευση επειδή ακριβώς έχει και περισσότερες ανάγκες από τους υπόλοιπους απολαμβάνει μεγαλύτερα γραφεία και περισσότερους υπαλλήλους στη Βουλή
⁃ Αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών: Αν αλλάξουν οι συσχετισμοί θα πρέπει να μεταβληθούν και τα μέλη στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει περισσότερους βουλευτές από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει- εξ ανακλάσεως- και στη Διάσκεψη τνω Προέδρων αλλά και τη Θεσμών και Διαφάνειας.
⁃ Δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με τη χρηματοδότηση: Η κρατική επιχορήγηση προκύπτει από τη θέση των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν και όχι από τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Το «μαρτύριο της σταγόνας» όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί αφού αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες παραιτήσεις βουλευτών.
Το κύμα παραιτήσεων από θέσεις ευθύνης
Πλην των «τεσσάρων» οι υπόλοιποι βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν πως παραιτούνται από τα όργανα και τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν.
Η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Γαβρήλος παραιτήθηκαν σήμερα, με επιστολή τους προς τον Νίκο Παππά από τα κομματικά τους καθήκοντα. Το ίδιο έκανε και ο Θάνος Μωραΐτης, αποχωρώντας από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και ο Γιάννης Σαρακιώτης από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.
Η Γιώτα Πούλου γνωστοποίησε ότι αποχωρεί τόσο από το κόμμα όσο και από τη θέση της ως συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου της ΕΠΕΚΕ και ως τομεάρχης Εσωτερικών αλλά δεν προχωρά σε (ακόμα) στην ανεξαρτητοποίησή της.
Δεκάδες παραιτήσεις στελεχών
Την παραίτηση τους υποβάλουν μέλη των Νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές.
Η αρχή έγινε με τις τρεις μεγαλύτερες του λεκανοπεδίου. Πιο συγκεκριμένα στην Νομαρχιακή Ανατολικής Αττικής παραιτήθηκαν 18 απο τα 27 μέλη του οργάνου ενώ στην A’ Αθήνας 20 από τα 31 μέλη του οργάνου. Επίσης παραιτήθηκαν 20 από τα 31 μέλη και από τη Νομαρχιακή της Δυτικής Αθήνας.
Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες μεμονωμένες παραιτήσεις στελεχών των συγκεκριμένων οργάνων που θέλησαν να αποχωρήσουν με ιδιωτικό κείμενο. Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις κι άλλες Νομαρχιακές σε όλη τη χώρα.
Ενέσεις αυτοπεποίθησης από Φάμελλο
Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε (Real Fm) ο Σωκράτης Φάμελλος δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαιότητα και καταγγέλλοντας «σχέδιο απαξίωσής του». Κάλεσε τους παραιτηθέντες βουλευτές αλλά και όσους παραμένουν στο κόμμα να «βρούμε δρόμους σύνθεσης για να μην κάνουμε το χατίρι στον κύριο Μητσοτάκη και στον κύριο Ανδρουλάκη».
Ο υποψήφιος πρόεδρος τόνισε πως «αυτό που έκλεισε ως συμπέρασμα την πρώτη μέρα του Συνεδρίου είναι ότι παρ’ όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και το σχέδιο για να μην γίνει το Συνέδριο με την αντισυγκέντρωση απ’ έξω και με οργανωτικά ζητήματα που είχαμε και δεν έχω πρόβλημα να τα αναγνωρίσω το 65% των συνέδρων επέλεξε να συνεχίσουμε τους τέσσερις υποψήφιος προέδρους. Άρα έκλεισε και η παράλληλη συζήτηση σχετικά με το ποιος έχει πλειοψηφία, τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ερώτηση αν ήταν «δούρειος ίππος» ο Στέφανος Κασσελάκης για αυτό το σχέδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Η τελική του λειτουργία αποδεικνύει ότι όλα όσα διημείφθησαν ήταν ένα σχέδιο απαξίωσης.
Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει εξωθεσμικός δάκτυλος που ωθεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποσκιρτήσουν ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «το σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ασκεί μία αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος λίγων καρτέλ και σ’ αυτό το σχέδιο προφανώς τον ενδιαφέρει και επιδιώκει με διάφορους τρόπους -το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ήταν ένας από αυτούς τους τρόπους- να μειώσει την δυναμική και την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι συντροφικές… «μαχαιριές»
Σε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με σκληρές εκφράσεις, προχώρησε ο Πέτρος Παππάς, ένας από τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το εν λόγω κόμμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε πολιτικό μόρφωμα και δεν ανήκει πια στο δημοκρατικό τόξο» και «θα τελειώσει τον πολιτικό του βίο μέσα στην απαξίωση», ήταν μερικά μόνο από όσα είπε ο κ. Παππάς, κάνοντας λόγο για συνέδριο νοθείας και απαξίωσης.
Θέμα παρουσίας της «μη εκλεγμένης» κόρης του Παύλου Πολάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε η πλευρά Κασσελάκη, διαρρέοντας και τα πρακτικά εκλογής συνέδρων από την ΟΜ Μοσχάτου.
Λίγο αργότερα, η Περσεφόνη Πολάκη, κόρη του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση «στις διαρροές του γραφείου του κ. Κασσελάκη». Κρίνω ότι πρέπει να απαντήσω δημόσια «στις αβάσιμες δηλώσεις και διαρροές του γραφείου του κ. Κασσελάκη ότι συμμετείχα παράτυπα στο έκτακτο Συνέδριο μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» ανέφερε αρχικά. Και περιέγραψε πως «μια μόλις ημέρα πριν το συνέδριο ενημερώθηκα ότι θα είμαι σύνεδρος σε αυτό. Όπως ενημερώθηκα, μία εκ των γυναικών που συγκέντρωσαν περισσότερους ψήφους από εμένα δεν ήταν εγγεγραμμένη στο μητρώο μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ούτε είχε ταυτοποιηθεί από τον isyriza, απαραίτητες προϋποθέσεις για να εκλεγεί κανείς σύνεδρος. Η θέση λοιπόν αυτή έπρεπε να καλυφθεί από την πρώτη γυναίκα επιλαχούσα στην ΟΜ Μοσχάτου, που ήμουν εγώ.
Νωρίς το μεσεμέρι στον ΣΥΡΙΖΑ διέψευσαν τα περί αντιδημοκρατικού αποκλεισμού συνέδρων, παραθέτοντας 11 χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρατυπιών που επιχειρήθηκαν στις εκλογές συνέδρων σε Οργανώσεις Μελών (ΟΜ).
Συμφωνία για debate
Με το πολεμικό κλίμα να βρίσκεται πλέον εκτός κόμματος, οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος συμφώνησαν στη διεξαγωγή debate. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες και η διάρκεια, ενώ απομένει να συμφωνηθεί με την ΕΡΤ η ημέρα διεξαγωγής του debate.
Πηγή: in.gr