Η περιοδική έκθεση για τις Τρικεριώτισσες και τις φορεσιές τους, πραγματοποιείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου από 11.12.2024 έως 21.03.2025, στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 ετών από την ίδρυση του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τη στήριξη των τριών Συλλόγων του Τρικερίου, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρικερίου, του Συλλόγου «Εν Τρικερίω» και του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλου-Γεροπλίνας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Νάντια Μαχά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η Αντιγόνη Ιωάννου, υποψήφια διδακτόρισσα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η έκθεση έχει ως στόχο την ανάδειξη της θηλυκής εμπειρίας στο πλαίσιο μιας παραδοσιακής κοινότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις πολλαπλές παραλλαγές του κυρίαρχου ενδυματολογικού τύπου των «Τρικεριώτικων». Η χρήση της προφορικής μαρτυρίας σε συνομιλία με τα αντικείμενα που εκτίθενται, συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη διαλόγων, μέσω της έκφρασης συναισθημάτων, λέξεων κομβικής σημασίας, κάποτε όμως, και «ηχηρών» σιωπών, με σκοπό την ενεργοποίηση της συλλογικής και ατομικής μνήμης και την απόκτηση βιωματικής εμπειρίας. Τα «Τρικεριώτικα» διατηρούν τη δραστική τους ικανότητα έως και τις μέρες μας. Τα «χορεύουν» στο Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, τα αναπαράγουν με σύγχρονα υφάσματα για την κάλυψη των ενδυματολογικών αναγκών των χορευτικών συλλόγων. Αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με το παρελθόν, και το όχημα για τη συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων στο παρόν και στο μέλλον.
Η έκθεση αρθρώνεται σε επτά ενότητες, στις οποίες ολοκληρωμένα ενδυματολογικά σύνολα και μεμονωμένα ενδύματα, ενταγμένα στο ευρύτερο ιστορικό, οικονομικό και
κοινωνικό πλαίσιο δημιουργίας τους, αφηγούνται τη δυναμική της εξέλιξής τους στο πέρασμα των χρόνων, και αποκαλύπτουν μέσω της ποικιλίας των υφασμάτων, των χρωμάτων και των σχεδίων, τεχνικές κατασκευής, τεχνογνωσία, αισθητικές αντιλήψεις, και έμφυλες συμπεριφορές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα έως και τις αρχές του 21ου.