Στις εκδηλώσεις τιμής του Πολυτεχνείου ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις εκδηλώσεις τιμής του Πολυτεχνείου θα μετέχει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κατάθεση στεφάνου στις 11:00πμ στο Ηρώο Βόλου προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, συμμετοχή στις κατά τόπους πορείες που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνεται στη Θόλο στις 6:00μμ.

Σε ανακοίνωση ο Σύλλογος αναφέρει:

Σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, οι φοιτητές εξεγέρθηκαν ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών. Εξεγέρθηκαν ενάντια σε ένα σύστημα καταπίεσης, διώξεων και λογοκρισίας που κρατούσε εγκλωβισμένη την κοινωνία και τις παραγωγικές της δυνάμεις, ωθώντας τα πιο υγιή στοιχεία της είτε στην αφάνεια είτε στη φυγή από τη χώρα. Απέναντι σε ένα μέλλον που, όσο και αν προσπαθούσε η δικτατορία να το ντύσει με φτηνές απομιμήσεις ενός ένδοξου παρελθόντος, εξέπεμπε μαρασμό, απόγνωση και απελπισία, η νεολαία ήρθε να σπάσει τα τείχη του τέλματος, φωνάζοντας: «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Εκείνη τη στιγμή, οι ψευδαισθήσεις που οδηγούσαν στην αδράνεια ή τον συμβιβασμό διαλύθηκαν, καθιστώντας την πορεία της δικτατορίας προς το τέλος της προδιαγεγραμμένη. Δυστυχώς, στενόμυαλοι εκπρόσωποί της έμελλαν να χρησιμοποιήσουν για νεκροκρέβατό της την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως τα ανελεύθερα καθεστώτα, στην παρακμή τους, γίνονται επικίνδυνα και εθνικά επιζήμια.
Το σήμερα δεν είναι δυστυχώς όπως το οραματίστηκαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου και για αυτό η συνεχής διεκδίκηση για δημοκρατία, ψωμί, παιδεία και ελευθερία είναι απόλυτα επίκαιρη. Η διεθνής συγκυρία με τη ρητορική του μίσους να αυξάνεται σε Ευρώπη και Αμερική και με δύο αδιέξοδους πολέμους στη γειτονιά μας δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Στη χώρα μας η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ακρίβεια έχει φέρει σε αδιέξοδο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σε αυτά προστίθεται η καταφανώς αντισυνταγματική επιλογή της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα περιορίσουν την κοινωνική κινητικότητα και θα ευνοήσουν μόνο κάποιους λίγους επενδυτές. Ο δε αντιδημοκρατικός και συγκεντρωτικός νόμος Κεραμέως με την εγκατάσταση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση σε σχέση με το δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που ανέδειξε τα ιδρύματά μας μέσα στα καλύτερα του κόσμου.