Καθώς αντιμετωπίζουμε πολύπλοκα κοινωνικά ζητήματα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας, η κατανόηση της περιπλοκότητας της ανθρώπινης ψυχής γίνεται όλο και πιο σημαντική.
Αυτό κάνει την ψυχολογία, την επιστημονική μελέτη του νου και της συμπεριφοράς, ένα κλάδο με αξιοσημείωτη άνθηση. Για τους μαθητές που όχι μόνο γοητεύονται από το ανθρώπινο μυαλό αλλά ταυτόχρονα αναζητούν και μια ικανοποιητική σταδιοδρομία, η ψυχολογία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών, με συναρπαστικές δυνατότητες και πολλές εξειδικεύσεις. Ας δούμε ποιες επιλέγονται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.
1. Κλινική ψυχολογία και συμβουλευτική
Η συμβουλευτική ψυχολογία εστιάζει στην κατανόηση και τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας, καθώς και στην ψυχοπαθολογία, τη νευροψυχολογία και την ψυχοφαρμακολογία. Οι σπουδαστές που επιλέγουν αυτόν τον κλάδο εμβαθύνουν σε θεωρίες και τεχνικές ψυχοθεραπείας, όπως η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT), και όταν αποφοιτήσουν, μπορούν να εργαστούν ως κλινικοί ψυχολόγοι σε ιδιωτικά ιατρεία ή δημόσιους οργανισμούς ψυχικής υγείας.
Αν σας αρέσει να βοηθάτε τον κόσμο να βρει τα κατάλληλα εργαλεία για να ανταπεξέλθει στην όποια δυσκολία και θέλετε να εμβαθύνετε στην κλινική ψυχολογία, ένα μεταπτυχιακό είναι εξαιρετική επιλογή, καθώς θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις αλλά και βασικές δεξιότητες συμβουλευτικής ώστε να ανοίξετε ενδεχομένως το δικό σας γραφείο ως ελεύθερος επαγγελματίας.
2. Ιατροδικαστική ψυχολογία
Η ιατροδικαστική ψυχολογία εφαρμόζει ψυχολογικές αρχές σε νομικά θέματα. Οι μαθητές που επιλέγουν να εξειδικευτούν σε αυτόν τον κλάδο μαθαίνουν για την εγκληματική συμπεριφορά, την ψυχολογία των θυμάτων και το νομικό σύστημα. Αποκτούν επίσης δεξιότητες στη διεξαγωγή ψυχολογικών αξιολογήσεων και στην παροχή θεραπείας σε παραβάτες και θύματα εγκληματικών πράξεων.
Μετά την αποφοίτησή σας, μπορείτε να εργαστείτε σε νοσοκομεία και κλινικές, φυλακές, δικαστήρια ή αστυνομικά τμήματα καθώς και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εστιάζοντας σε θύματα και άτομα με παραβατικές συμπεριφορές.
3. Συνθετική συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία
Ένα τέτοιο πρόγραμμα δίνει έμφαση σε μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία, ενσωματώνοντας διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως την ανθρωπιστική, την ψυχοδυναμική και τη γνωσιακή – συμπεριφοριστική.
Σκοπός της εξειδίκευσης αυτής είναι να εφοδιαστεί ο εκπαιδευόμενος με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες της Συνθετικής προσέγγισης, ώστε να συνδυάσει τη θεωρία με την κλινική πρακτική και να μελετήσει τη σημασία των ηθικών, νομικών και δεοντολογικών προεκτάσεων της ψυχοθεραπείας καθώς και τη σωστή αντιμετώπιση ηθικών διλημμάτων στη σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου.
4. Ψυχολογία υγείας και συμβουλευτική
Η ψυχολογία υγείας είναι μια εξειδίκευση της ψυχολογίας που διερευνά τη σχέση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων και σωματικής υγείας. Στηρίζεται στο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο υγείας, θεωρώντας πως όλες οι ασθένειες είναι “ψυχοσωματικές”, καθώς αφορούν τόσο την ψυχή όσο και το σώμα.
Αν ακολουθήσετε αυτόν τον κλάδο, θα μάθετε για τη διαχείριση του άγχους ή ακόμα και του πένθους, τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους καθώς και την αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να επιφέρουν στην υγεία, ενώ παράλληλα θα ασχοληθείτε και με άλλα θέματα, όπως η νομοθεσία και η δεοντολογία. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, κλινικές υγείας ή κέντρα ευεξίας και ασχολούνται με το πώς οι άνθρωποι χειρίζονται την ασθένεια, είτε όταν τη βιώνουν οι ίδιοι είτε ένα κοντινό τους πρόσωπο.
5. Συμβουλευτική και ψυχολογία σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα
Ο κλάδος αυτός της ψυχολογίας γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, με πολλές δημόσιες και ιδιωτικές σχολές της χώρας αλλά και του εξωτερικού να παρέχουν σχετικά μεταπτυχιακά. Το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται κυρίως στη Συστημική Θεραπεία και εστιάζει κατά βάση στις ψυχολογικές πτυχές της εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι συχνά καλούνται να ασχοληθούν με παιδιά, νέους, δασκάλους και γονείς και εστιάζουν στην ανάπτυξη του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες και τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως σχολικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι.
6. Εργασιακή ψυχολογία
Η εργασιακή ψυχολογία εφαρμόζει ψυχολογικές αρχές και μεθόδους στον χώρο εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της ικανοποίησης των εργαζομένων και τη διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας και αποτελεί επίσης έναν κλάδο με σχετικά γρήγορη απορρόφηση στην αγορά εργασίας.
Οι μαθητές σε αυτό το πρόγραμμα μαθαίνουν για την οργανωσιακή συμπεριφορά, την ανθρώπινη απόδοση και την ευημερία στο χώρο εργασίας. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού, οργανωσιακοί ψυχολόγοι ή σύμβουλοι ευεξίας και συχνά καλούνται να ασχοληθούν με θέματα όπως η επαγγελματική απόδοση, η ευημερία, η αποτελεσματικότητα της ομάδας, η ισότητα κ.α.
Ό,τι κι αν επιλέξετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η εξειδίκευση ψυχολογίας που θα ακολουθήσετε θα πρέπει να βασίζεται στο πάθος σας για την κατανόηση του ανθρώπινου μυαλού και στην επιθυμία σας να έχετε θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Σήμερα θα βρείτε αρκετές σχολές, δημόσιες και μη κρατικές, που προσφέρουν υψηλού επιπέδου Bachelor και Master για να ακολουθήσετε το πάθος σας και να βελτιώσετε τη ζωή των ανθρώπων γύρω σας.