Τι (δεν) έγινε στην Θεσσαλία για την αντιπλημμυρική της προστασία

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία για ακραία καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να αποδειχθούν απλά… έντονα  Μπορεί και όχι.  Είναι όμως δυνατόν να αγνοήσει κανείς τις προγνώσεις και να παίξει «ρουλέτα» με τα ζητήματα ασφάλειας; Ο παράγοντας της αβεβαιότητας έχει ισχυρό ρόλο στις προγνώσεις και αυτό είναι ένα στοιχείο που έτσι κι΄αλλιώς δεν αγνοείται. Στη Θεσσαλία ειδικά δεν μπορεί να υποτιμηθεί γιατί είναι «ανοχύρωτη» και τα μόνα αντιπλημμυρικά έργα είναι οι παρεμβάσεις που υλοποίησε η Περιφέρεια.

Με την κλιματική κρίση να επηρεάζει την ζωή μας είναι πλέον γνωστό πως η Θεσσαλία κινδυνεύει από πλημμύρες, περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας και της Μεσογείου, γι΄αυτό και ο φόβος είναι κυρίαρχος.

Μετά τον Ιανό η Θεσσαλία επαναπαύτηκε, μετά τον Daniel η Θεσσαλία ξεχάστηκε.

Σήμερα βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε αυξημένη ετοιμότητα. Βλέπουμε μπροστά μας έναν νέο κίνδυνο…  τον  κίνδυνο του Σαββατοκύριακου αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε και ένα μέλλον άδηλο, αλλά όχι μακρινό και απρόσωπο.

Και πρόσωπα έχει αυτό το δυσοίωνο μέλλον και ονοματεπώνυμα που δεν ανέλαβαν ποτέ καμία ευθύνη για την προστασία του πληθυσμού.

Προκλητική απουσία έργων, προκλητική παρουσία υπουργών , που βολτάρουν συχνά –πυκνά  από τις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να φωτογραφηθούν και  «πιστοποιήσουν» εάν το κέντρο Πολιτικής Προστασίας έχει ετοιμότητα- για το οποίο το κράτος δεν διέθεσε ούτε ευρώ- λες και πρόκειται για pc games. Η “παρέλαση” από την Περιφέρεια , “βαφτίστηκε”  κυβερνητικό ενδιαφέρον.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι πρόκειται για κυβερνητικό παιχνίδι επικοινωνίας, γιατί η Θεσσαλία είναι μόνη πλέον  που διαθέτει κέντρο για πρόγνωση του καιρού, παρακολούθηση της στάθμης των ποταμών και άλλων γεωμορφολογικών στοιχείων. Είναι η μόνη περιφέρεια που μπορεί να δώσει «σήμα» προειδοποίησης και λήψης μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών.

Είναι η μόνη που υλοποίησε τα προσωρινά αντιπλημμυρικά, με αναχώματα, διευθετήσεις και καθαρισμούς ρεμάτων,  γιατί για τα μόνιμα έργα που ανέλαβε η Κυβέρνηση θα περιμένουμε πολύ ακόμα.

Είναι όμως δυνατόν μια Κυβέρνηση να κάνει «παιχνίδι» στις πλάτες μιας  κοινωνίας φοβισμένης, όταν τα κονδύλια που διέθεσε για αντιπλημμυρικά είναι ανύπαρκτα; Είναι, όπως αποδεικνύεται. Και δεν τους ενδιαφέρει που οι πολίτες βρίσκονται στο έλεος της δίνης των ισχυρών φυσικών ή άλλων αιφνίδιων φαινομένων που μετατρέπονται συχνά σε τεράστιες καταστροφές γιατί απλά απουσιάζει η πολιτική της δημόσιας προστασίας.

Η μόνη πολιτική που τους ενδιαφέρει, είναι στις κρίσιμες ώρες να αναλαμβάνουν δράση επιστήμονες που ευεργετούνται από κονδύλια της κυβερνητικής προπαγάνδας για να «καλύπτουν» ευθύνες…. ναι, υπάρχουν και είναι αρκετοί και πρόθυμοι. Όταν μετά από κάθε καταστροφή δείτε στις οθόνες σας καθηγητές να ταυτοποιούν την παρουσία τους με το κυβερνητικό αφήγημα «χτυπήστε» το όνομά τους στη Διαύγεια και … δεν θα εκπλαγείτε.

Η απουσία πρόληψης  από τα καιρικά φαινόμενα είναι ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι στο πάζλ των ματαιώσεων της κοινωνίας και η Κυβέρνηση δικαιολογίες δεν έχει. Δίπλα της μοιραίοι και άβουλοι και οι δήμαρχοι , που «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» αρνούμενοι να βάλουν όχι απλώς «πλάτη», αλλά δεν βάζουν ούτε πέτρα. Δικαιολογίες και υπομονή δεν υπάρχει. Εξαντλήθηκαν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ