Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ: Είναι γνωστό τι συμβαίνει στον Βόλο με τον Μπέο

“Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο Βόλου, από το καθεστώς που έχει επιβάλλει η αντιλαϊκή δημοτική αρχή του κου Μπέου”. Αυτό τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για την πρόταση για άρση ασυλίας της Ζωής Κωσνσταντοπούλου στη διένεξή της με τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο.
Στην ομιλία του διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «κατά» της άρσης ασυλίας, από θέση αρχής, γιατί θεωρεί ότι είναι υποθέσεις που έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, πολιτικές προεκτάσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.

Ιδιαίτερα για την συγκεκριμένη υπόθεση, πρόσθεσε πως είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο Βόλου, από το καθεστώς που έχει επιβάλλει η αντιλαϊκή δημοτική αρχή του κου Μπέου, της οποίας θύμα υπήρξε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Γαργάλας που δέχθηκε βίαιη επίθεση από σεσημασμένο δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας.
Με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση του δικαιώματος στο βουλευτικό ακαταδίωκτο, ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι είναι λάθος να συγχέεται η βουλευτική με την υπουργική ασυλία, είναι νομικά, πολιτικά και συνταγματικά εσφαλμένη προσέγγιση.
Εξήγησε ότι δεν υπάρχει «βουλευτική ασυλία», υπάρχει από τη μία πλευρά, το «βουλευτικό ακαταδίωκτο» που ισχύει και είναι δημοκρατική κατάκτηση και από την άλλη υπάρχει ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης που υπουργών που πρέπει να καταργηθεί γιατί οδηγεί σε αμνήστευση υπουργών.
Επειδή υπάρχουν βουλευτές που υπερασπίζονται λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, όπως σε μία απεργία ή στην παρεμπόδιση ενός πλειστηριασμού, το βουλευτικό ακαταδίωκτο είναι απαραίτητο να ισχύει, αλλιώς οι βουλευτές σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν υπό την απειλή διώξεων, φυλακίσεων κλπ., όπως εξήγησε.
Σημείωσε ότι ακόμη κι αν κάποτε γινόταν κατάχρηση της βουλευτικής ασυλίας, τώρα πλέον έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο, να αίρεται το βουλευτικό ακαταδίωκτο σε περιπτώσεις που είναι καραμπινάτα πολιτικές υποθέσεις.
Η θέση που λέει ότι πρέπει συνταγματικά να καταργηθεί το βουλευτικό ακαταδίωκτο είναι αντιδραστική, την πρωτοέφερε ως πρόταση η Χρυσή Αυγή, την επανέφερε ο κ. Κασσελάκης, γιατί υπονομεύει μία δημοκρατική κατάκτηση, είπε.