Τον Φεβρουάριο στη Μαγνησία η παρουσίαση των έργων για την μετά Daniel εποχή

Ειδήσεις προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, η οποία είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα την «επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία μετά τον “Daniel”»…

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης στην τοποθέτησή του – που έγινε μπροστά σε πλήθος βουλευτών, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής – γνωστοποίησε τον οδικό χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, οι οποίες πρόκειται να ξετυλιχτούν με εκκίνηση τον Φεβρουάριο του 2025.

Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις εκδηλώσεις – ανοιχτές διαβουλεύσεις σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες του θεσσαλικού διαμερίσματος, όπου θα αναλυθούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν οι τοπικοί φορείς καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, λίγο πριν το καλοκαίρι του 2025, θα έχει πλέον αποκαλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των πρωτοβουλιών που αφορούν κομβικά ζητήματα για τη Θεσσαλία, έτσι ώστε να σκιαγραφείται με μεγαλύτερη ευκρίνεια η «επόμενη ημέρα».

Βέβαια, όλος αυτός ο προγραμματισμός για να λάβει «σάρκα και οστά» θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με συνεχή παρακολούθηση, μετρήσιμα αποτελέσματα και λογοδοσία, ώστε αφενός να προωθηθούν μια σειρά από ζητήματα που προέκυψαν εξαιτίας της θεομηνίας του Σεπτεμβρίου 2023, όπως και να μπουν σε νέα τροχιά τομείς καίριοι για την μελλοντική πορεία της Θεσσαλίας.

Ο κ. Κοντογεώργης προσδιόρισε τον οδικό χάρτη ως εξής:

Τον Φεβρουάριο στη Μαγνησία, ταυτόχρονα με την παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου όπως γίνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, πρόκειται να κατατεθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για κάθε έργο στη Θεσσαλία. «Έργα που είναι χωρισμένα σε τέσσερις εργολαβίες, αλλά σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία αφορά έργα άμεσου κοινωνικού ενδιαφέροντος (δρόμοι, γέφυρες, παρεμβάσεις που επηρεάζουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες). Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει επίσης σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά μπορούν να περιμένουν χρονικά συγκριτικά με αυτές που εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Στο ζήτημα των έργων κρίσιμος μήνας είναι ο Δεκέμβριος 2024, καθώς πρόκειται να δημοπρατηθούν παρεμβάσεις που προέκυψαν μετά από 5.500 αυτοψίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αυτές οι αυτοψίες προσδιόρισαν περίπου 1.000 σημεία παρέμβασης, τα οποία εντάχθηκαν στις εργολαβίες που θα δημοπρατηθούν εντός του μηνός. Σημειώνεται πως για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπάρχουν δύο βασικά χρηματοδοτικά εργασία – το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) – με τα κονδύλια να φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ τόσο από ευρωπαϊκούς, όσο και από εθνικούς πόρους. «Τον Φεβρουάριο οι πολίτες θα ξέρουν σε όλη τη Θεσσαλία πότε ξεκινούν τα έργα» υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης.

Τον Μάρτιο είναι η σειρά της Λάρισας, όπου η συζήτηση θα αφορά τα θέματα των νερών και των αντιπλημμυρικών. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ συνέδεσε την συγκεκριμένη εξέλιξη με το γεγονός ότι μέχρι τότε θα έχει προετοιμαστεί και η διοίκηση του ΟΔΥΘ, ώστε να γίνει πληρέστερος προγραμματισμός για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματικής ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στα έργα ορεινής υδρονομίας μέσω του προγράμματος AQUA MONTIS που αφορούν τόσο τις κοίτες, όσο και τις λεκάνες απορροής. «Σε έναν χρόνο θα έχουμε την εξέλιξη των πρώτων έργων. Κονδύλια ύψους 200 εκατ. τα οποία μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο και το ΕΣΠΑ, εξασφαλισμένα χρήματα, εκ των ων ουκ άνευ για την ασφάλεια της περιοχής γι’ αυτό και έχουν προτεραιοποιηθεί» τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός.

Συνάμα εκτίμησε ότι σε έναν χρόνο – ίσως και λιγότερο – θα έχουν προχωρήσει οι μελέτες που αφορούν το φράγμα Πύλης, το φράγμα Μουζακίου και τη διώρυγα της Γυρτώνης. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως την υλοποίηση των μεγάλων έργων αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ τα μικρότερα έργα πρόκειται να υλοποιήσει ο ΟΔΥΘ.

Τον Απρίλιο στην Καρδίτσα πρόκειται να γίνει συζήτηση για τα θέματα του Πρωτογενούς Τομέα. Ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε σε εκτενή διάλογο, στον οποίο θα τεθούν όλες οι παράμετροι του μείζονος ζητήματος για τη Θεσσαλία. Από αυτή τη διαδικασία στόχος είναι να προκύψει ένας «οδικός χάρτης» – όπως τον περιέγραψε – για όσα έχει ανάγκη η περιοχή, ώστε να ενισχυθεί ο Πρωτογενής Τομέας.
Ο κύκλος θα κλείσει τον Μάιο στα Τρίκαλα όπου πρόκειται να συζητηθούν θέματα Κοινωνικής Ανάπτυξης. Σ’ αυτό το ζήτημα επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι Δήμοι, ενώ εξειδίκευσε πως η συγκεκριμένη θεματική θα αφορά τις κοινωνικές υποδομές, την υγεία, την παιδεία, την ψηφιακότητα κ.α.
Στην ομιλία του ο Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε στην προεργασία που έχει γίνει στη Θεσσαλία, καθώς η Κυβέρνηση έχει δουλέψει τόσο με τον Περιφερειάρχη, όσο και με τους Δημάρχους. «Για να επιτύχει ένα σχέδιο πρέπει να πάνε πιο γρήγορα αυτά που γίνονται τώρα, αλλά να σκεφτούμε και αυτά που χρειάζονται στη συνέχεια. Γιατί τώρα;» διερωτήθη ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Τώρα είναι ουδέτερος πολιτικά ο χρόνος, δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές και έτσι μπορούμε να συζητήσουμε τι είναι το καλύτερο να γίνει. Τι συμφέρει τον τόπο… Και επειδή δεν μπορούν να γίνουν όλα τώρα, γιατί οι πόροι είναι πεπερασμένοι, να βάλουμε προτεραιότητες».

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET