Η Εισαγγελία του Βόλου ζήτησε την άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Ζωή Κωνσταντοπούλου / Βίλυ Σαμαλτάνη / gegonotanews

Έπειτα από εισαγγελικό αίτημα, ήρθη η κοινοβουλευτική ασυλία της κ. Κωνσταντοπούλου και συγκεκριμένα από την Εισαγγελία του Βόλου. Την παραπομπή της σε δίκη ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, με έγγραφο που κατέθεσε αρμοδίως στις 13/9/2024, για τις φερόμενες εκ μέρους της αξιόποινες πράξεις της σοβαρής διατάραξης δικαστικών συνεδριάσεων κατ’ εξακολούθηση (παράβαση άρθρων 98 παρ. 1, 168Α ΠΚ) και της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (παράβαση άρθρου 167Α ΠΚ), κατά το χρονικό διάστημα από 2/2/2024 έως 16/5/2024, υπό την ιδιότητά της ως συνηγόρου υπεράσπισης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Η άρση της ασυλίας ζητήθηκε για επίθεση της κ. Κωνσταντοπούλου στην δικαστή κ. Μπέτα και προσβλητική συμπεριφορά εναντίον της κατά τη διάρκεια δίκης όπου πολίτες είχαν μηνυθεί από την δημοτική ομάδα του Α. Μπέου και αθωώθηκαν μετά την παραδοχή των μηνυτών πως ψευδώς τους καταμήνυσαν.

Η κ. Κωνταντοπούλου απάντησε στην Βουλή ότι διώκεται για την κοινωνική της δράση και για πολιτική δίωξη σε βάρος της και απόπειρα τρομοκράτησης και ανάσχεσής της από τα δικηγορικά της καθήκοντα. Επίσης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματός της, Ελένη Καραγεωργοπούλου, είπε ότι είναι αβάσιμες κατηγορίες, προϊόν μιας γνώριμης τακτικής και μεθόδου «που στοχεύει στην κάμψη της κοινωνικής της δράσης και επιρροής.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Άρθρο 98 παρ. 1: «Αν περισσότερες από μία πράξεις του ίδιου προσώπου συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, το δικαστήριο μπορεί, αντί να εφαρμόσει τη διάταξη του άρθρου 94 παρ. 1, να επιβάλει μία και μόνο ποινή· για την επιμέτρησή της το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη το όλο περιεχόμενο των μερικότερων πράξεων.» Άρθρο 168Α: «Όποιος εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τις συνεδριάσεις δικαστηρίου ή δικαστικού συμβουλίου τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.» Άρθρο 167Α: Όποιος […] επιχειρεί με αθέμιτη επιρροή ή πίεση ή με απειλή να επιβάλει σε δικαστικό λειτουργό, διαιτητή ή ένορκο την ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά του ή την παράλειψη νόμιμης πράξης ή την ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείριση ορισμένου διαδίκου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.