Της Αννας Κίτσου
Το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ήπειρο μου αποκάλυψε μια έντονη αντίθεση: η απλή πράξη του να ανοίξει κανείς μια βρύση και να πιει νερό αποκτά διαφορετική σημασία ανάλογα με το γεωγραφικό σημείο. Ενώ οι κάτοικοι της Ηπείρου απολαμβάνουν άφθονο, καθαρό νερό, οι Βολιώτες έχουν αντίστοιχα ένα υγρό που απέχει πολύ από τα πρότυπα ποιότητας ώστε να το πεις νερό ..
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το νερό είναι ένα αγαθό που θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο, η εμπειρία του ταξιδιού μου, μας υπενθυμίζει ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Η αντίθεση μεταξύ της εξαιρετικής ποιότητας του νερού στην Ήπειρο εν αντιθέσει με του Βόλου που είναι μέσα στο χλώριο, στο χώμα και την θολούρα με δικαιολογία τις έντονες βροχοπτώσεις, (αντίστοιχα στην Ήπειρο έπεσαν ανάλογες αν όχι περισσότερες ποσοστώσεις βροχοπτώσεων), εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις υποδομές και τις προτεραιότητες των αρμόδιων φορέων στην Μαγνησία.
Η Ήπειρος, με τις πολλές πηγές της και το πλούσιο υδάτινο δυναμικό της, προσφέρει στους κατοίκους της ένα πολύτιμο δώρο: το καθαρό νερό. Αντίθετα, ο Βόλος, παρά την παρουσία του Πηλίου και των πολλών πηγών του, αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με την ποιότητα του νερού που φτάνει στα σπίτια των πολιτών.
Η ακαταλληλότητα του νερού του Βόλου προς ανθρώπινη χρήση (που συχνά έχει αγγίξει το επίπεδο επικινδυνότητας τελευταία) σε συνδυασμό με την πανάκριβη τιμή του (βλ. αναίτιοι υπέρογκοι λογαριασμοί) αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Οι αρμόδιοι φορείς (ΔΕΥΑΜΒ, Δήμος Βόλου) οφείλουν να αναλάβουν δράση για την βελτίωση της ποιότητας του νερού στην πόλη.
Το νερό είναι ένα θεμελιώδες αγαθό για την ανθρώπινη ζωή. Η εμπειρία του ταξιδιού μου στην Ήπειρο μας υπενθυμίζει ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό δεν είναι αυτονόητη. Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε και να απαιτήσουμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι και οι Βολιώτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε καθαρό και ποιοτικό νερό.