Προεδρία της Δημοκρατίας: «Αναζωπυρώνεται» η ονοματολογία

Δε λέει να κοπάσει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρά το ό,τι η κυβέρνηση παραπέμπει τις σχετικές ανακοινώσεις για τον Ιανουάριο. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο για το «προφίλ» του προσώπου που θα επιλεγεί, ενώ φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το θέμα κατά τη διάρκεια των γιορτών. Να σημειωθεί εδώ πως η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και επομένως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης- όπως ήταν αναμενόμενο δέχτηκε ερώτηση για το θέμα – αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του και επεσήμαινε πως «θα κάνετε λίγο υπομονή και στην κατάλληλη στιγμή θα ανακοινώσουμε την πρότασή μας». Παράλληλα υπογράμμισε πως «το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στη Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα».

Στο κυβερνών κόμμα θα ήθελαν μια υποψηφιότητα που θα υπερψηφιζόταν και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων.Βέβαια, πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν «γαλάζιοι» βουλευτές που είχαν δείξει σε τοποθετήσεις τους πως προτιμούν μία υποψηφιότητα, που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος.

Δεδομένο είναι πως στο Μαξίμου δε θέλουν να υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά στόχος είναι και να σταλεί ένα μήνυμα συσπείρωσης και στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Θα έχει προηγηθεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Από την κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να παραπέμπουν το θέμα για τη νέα χρονιά αν και σταδιακά η συζήτηση ανοίγει από την αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται εδώ πως η Νέα Αριστερά πρότεινε τον πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αναφέρεται στο ρόλο που έχει τώρα ο κ. Ράμμος, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι αμερόληπτος και δεν πρέπει να είναι φωνή κανενός κόμματος. Μάλιστα υπογράμμισε πως «δεν είναι δουλειά μιας Αρχής να κάνει αντιπολίτευση, ούτε συμπολίτευση. Θα είχε λυθεί όλο αυτό αν είχε πάρει αποστάσεις ο κ. Ράμμος από αυτές τις προτάσεις».

Χωρίς τέλος η ονοματολογία
Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί- σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου – είναι μεταξύ άλλων του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα,του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πάντως δεν θεωρείται απίθανο να επιλεγεί τελικά πρόσωπο έκπληξη.

ethnos.gr