Ο Νίκος Σαργκάνης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (8/12/2024), βυθίζοντας στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο 70χρονος παλαίμαχος τερματοφύλακας νοσηλεύτηκε σε κώμα στο «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει και τον καρκίνο.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε φτωχότερο, καθώς έχασε έναν ήρωα του αθλήματος που το ανέβασε σε πολλά επίπεδα. Ήταν ένας τερματοφύλακας που έκανε κάθε ομάδα του να νιώθει ήσυχη κάτω από τα γκολπόστ και κατάφερε -με τον τρόπο που έκανε επεμβάσεις- να στρέψει τα βλέμματα των φίλων του παιχνιδιού -ΚΑΙ- προς το τέρμα.
Το πρωί της Τρίτης (10/12/2024), συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές του αποχαιρέτησαν τον θρυλικό Νίκο Σαργκάνη στο κοιμητήριο του Παπάγου.
Στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, φυσικά, κορυφαίες “φιγούρες” του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ο Αντώνης Αντωνιάδης, άνθρωποι από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Κώστας Πρέκας, ενώ στεφάνια έστειλαν όλες οι ομάδες που αγωνίστηκε αλλά και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο Νίκος Καρούλιας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ήταν συντετριμμένος με τον θάνατο του καλού φίλου του κι άλλοτε συμπαίκτη του, Νίκου Σαργκάνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “έφυγε με αξιοπρέπεια, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ”.
Νίκος Σαργκάνης, ο τερματοφύλακας που άλλαξε τα δεδομένα κάτω από τα δοκάρια
Ο μεγάλος Νίκος Σαργκάνης κατάφερε να “γράψει” μια απίστευτη καριέρα στα 80s, να λατρευτεί από τους φίλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, να σηκώσει Κύπελλο με την Καστοριά να γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας που αγωνίζεται με τέσσερις διαφορετικές ομάδες στα τελικά του θεσμού. Παράλληλα, κατάφερε να κάνει τα πιτσιρίκια να θέλουν να φορέσουν τα γάντια του τερματοφύλακα, αντί να παίξουν στην επίθεση.
Ο Νίκος Σαργκάνης πρόλαβε τα χωμάτινα γήπεδα, στην αρχή της καριέρας του, κατάφερε να αγωνιστεί στο «Ολντ Τράφορντ» με τον Αθηναϊκό στα… χασομέρια της, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, αλλά και να τιμήσει με το δικό του μοναδικό τρόπο τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Στο ντεμπούτο του με την «Γαλανόλευκη, άλλωστε, του «κόλλησαν» οι αντίπαλοι -Δανοί- και το παρατσούκλι «Φάντομ».
Στην αξιοζήλευτη καριέρα του το «Φάντομ» των ελληνικών γηπέδων κατέκτησε πέντε Πρωταθλήματα Ελλάδας (τρία με τον Ολυμπιακό 1981, 1982, 1983 και δύο με τον Παναθηναϊκό 1986, 1990) και πέντε Κύπελλα (ένα με την Καστοριά 1980, ένα με τον Ολυμπιακό 1981 και τρία με τον Παναθηναϊκό 1986, 1988, 1989), ενώ φόρεσε 58 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο.