Έλλειμμα νερού 8,5 εκατ. κυβικών τον χρόνο μέχρι το 2060 στον Βόλο εάν δεν γίνουν έργα

Ο Βόλος μέχρι το 2060 θα έχει έλλειμμα 8,5 εκατ. κυβικά νερού και δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του σε ύδρευση, άρδευση, βιομηχανία και κτηνοτροφία εάν δεν δρομολογηθούν τα αναγκαία έργα, ενώ σήμερα το έλλειμμα υδατικού δυναμικού είναι 1,5 εκ. κυβικά.

Οι ανάγκες άρδευσης είναι μεγαλύτερες σε όλες τις περιοχές του Δήμου, με εξαίρεση το πολεοδομικό συγκρότημα. Ο Βόλος το 2060 θα έχει ανάγκη για ύδρευση 17,5 εκατ. κυβικά νερού, από 15 εκατ. που καταναλώνει σήμερα.

Σύμφωνα με τους μελετητές του master plan της ΔΕΥΑΜΒ για το υδροδοτικό, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Βόλου, έχουν ωριμάσει τα έργα του ανατολικού μετώπου του Βόλου και μπορούν να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση τα έργα ανατολικού και δυτικού μετώπου.

Οι μελετητές δήλωσαν πως έχουν ωριμάσει τα έργα του ανατολικού μετώπου με υδρομάστευση πηγών Αγιου Ιωάννη και Ζάγγα για να καλυφθούν οι ανάγκες από Αγιο Βλάση μέχρι και Λεχώνια. Το έργο προβλέπει εκσυγχρονισμό δικτύων σε Αγριά και Αγιο Βλάση και Λεχώνια, αλλά και φράγμα 20 μέτρων στον Βρύχωνα για υδροσυλλογή νερού. Από τις πηγές το νερό που οδηγείται σήμερα στη θάλασσα, θα αξιοποιείται για άρδευση. Επίσης προβλέπεται υδροηλεκτρικός σταθμός στην Ανακασιά.

Για το δημοτικό μέτωπο προβλέπεται υδρομάστευση τριών πηγών όπως και σήμερα, μεγάλη παρέμβαση στο υδραγωγείο από Μάνα προς Γηροκομείο, μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ενίσχυση υδραγωγείου Σέσκλου και Αγχιάλου και εκσυγχρονισμό δικτύων σε Αγχίαλο, Σέσκλο, Πορταριά, Κατηχώρι.

Παρουσιάστηκε η μελέτη 4 χρόνια μετά την παράδοσή της
Τέσσερα χρόνια μετά την παράδοσή του, από τους μελετητές κ.κ. Ανδρικόπουλο και Νικολάου, παρουσιάστηκε σήμερα το master plan ύψους 126 εκατ. ευρώ στο δημαρχείο του Βόλου. Το σχέδιο ανατέθηκε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2020 σύμφωνα με την δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Βόλου Α. Μπέο – ο οποίος έμεινε στην αίθουσα τρια λεπτά- να δηλώνει πως εχει κατατεθεί το σχέδιο στην Κυβέρνηση για χρηματοδότηση και δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ, δημοτικοί σύμβουλοι , αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης και Ενεργοί Πολίτες, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος κ. Λαμπρινίδης.

Ο μελετητής κ. Ανδρικόπουλος ανέφερε πως η ΔΕΥΑ καλύπτει τις ανάγκες της με το μάστερ πλαν που είναι σημαντικό εργαλείο για να ζητηθεί κοινοτική χρηματοδότηση.

Σημείωσε πως μελέτη έγινε και για το κομμάτι της άρδευσης.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε πως η ΔΕΥΑΜΒ είναι έτοιμη να ζητήσει χρηματοδοτήσεις για τα έργα γιατί με το μάστερ πλαν εχει απαντήσεις για την κλιματική κρίση και την ξηρασία, ενώ σήμερα 15, 5 εκατ. νερού αντλούνται κατά 50% από πηγές και 50% από γεωτρήσεις για την υδροδότηση του Βόλου. Η μελέτη θα καλύψει τον πληθυσμό μέχρι το 2060, που εκείνη την ημερομηνία θα είναι 160.000 δημότες .

Η μελέτη χωρίζεται σε 9 λεκάνες απορροής και 6 υδρολογικές ενότητες, ενώ τα δίκτυα του Βόλου εχουν απώλειες 30%.

Η πρώτη φάση των έργων που προβλέπονται στο master plan είναι η αξιοποίηση των πηγών που βρίσκονται στη Μακρινίτσα. Πρόκειται για τις πηγές Φλάμπουρου και Καρβουνιάρικων από τις οποίες εφόσον αφαιρεθούν οι οικολογικές ροές, το νερό δηλαδή που χρειάζεται η φύση και εφόσον αφαιρεθούν οι ποσότητες νερού για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης, θα είναι σε θέση να τροφοδοτούν με πηγαίο νερό το κεντρικό υδραγωγείο του Βόλου με 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα πηγαίου νερού σε ετήσια βάση.

Επιπλέον η μελέτη προβλέπει καλύτερη αξιοποίηση και της πηγής Μάνα στην Πορταριά όπου το υφιστάμενο υδραγωγείο δεν μπορεί να συγκρατήσει την περίσσεια νερού το οποίο «χάνεται». Με το έργο στη συγκεκριμένη πηγή το οποίο θα γίνει παράλληλα με την αξιοποίηση των πηγών Φλάμπουρου και Καρβουνιάρικων, θα εξασφαλιστούν επιπλέον 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα πηγαίου νερού.

Το σύνολο των 7 εκατ. νέων κυβικών μέτρων πηγαίου νερού θα αλλάξει τελείως τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς ακόμη και το καλοκαίρι το ποσοστό του πηγαίου νερού στο δίκτυο θα είναι άνω του 60% και τον χειμώνα θα φθάνει στο 100% ενώ θα καταργηθούν και οι μισές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται.

Τα έργα αναλυτικά είναι τα εξής:

-Νέα υδρομάστευση των πηγών Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα, Βλαχογιάννη, διάταξη διύλισης και τροφοδότηση της υφιστάμενης δεξαμενής Μεσιακό Ίσιωμα

-Αντικατάσταση του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου από το φρεάτιο Μάνας Πορταριάς προς τη Δεξαμενή Γηροκομείο Βόλου συμπεριλαμβανομένων και των έργων κεφαλής του δικτύου

-Έργα ενίσχυσης του υδραγωγείου των Δ.Ε. Σέσκλου και Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου (Δυτικού Μετώπου)

-Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Πορταριάς, Κατηχωρίου και Α. Μεριάς Δ. Βόλου

-Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου.

Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης είναι 16 μήνες από την υπογραφή της και το κόστος της μελέτης ανέρχεται στο 1.049.784,30 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Θα γίνουν συνολικά 13 υδραυλικές μελέτες, 9 ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, 27 περιβαλλοντικές μελέτες, 16 τοπογραφικές μελέτες και 21 γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες.

Επιπλέον προβλέπεται και αυτοματοποίηση των υδραγωγείων.