«Πειραματόζωα» οι φοιτητές στο τμήμα Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αναρίθμητα είναι τα προβλήματα του τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, όπου οι φοιτητές κινδυνεύουν να αποφοιτήσουν, έχοντας στα χέρια τους ένα πτυχίο το οποίο τους δίνει μηδαμινές επαγγελματικές ευκαιρίες. Φοιτητές του τμήματος τονίζουν με δηλώσεις τους στα Γεγονότα την ανάγκη για άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να μην οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων τα πτυχία εκατοντάδων φοιτητών του τμήματος, πριν να είναι πολύ αργά.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών ξεκίνησε να έχει προβλήματα με την έναρξη της δημιουργίας του,  την χρονιά 2018-2019, όταν οι πρωτοετείς φοιτητές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν ακόμη και το καταστατικό του φοιτητικού συλλόγου, ζητώντας νομικές συμβουλές, με ελάχιστη βοήθεια και ενδιαφέρον από την διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Από το χειμερινό εξάμηνο του 2023, σταμάτησε να διδάσκει καθηγητής στο μάθημα των Ιαπωνικών και χρειάστηκε να ακυρωθεί η διδασκαλία, με αποτέλεσμα φοιτητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 4ο έτος, να χρωστούν ακόμη τα Ιαπωνικά. Ένα μάθημα για το οποίο πολλοί φοιτητές πήραν την απόφαση να σπουδάσουν σε αυτό το τμήμα, γνωρίζοντας τους επαγγελματικούς ορίζοντες που θα άνοιγε.

Η ακύρωση του μαθήματος ωστόσο έκανε τα πράγματα και τεχνικά πιο δύσκολα, καθώς οι φοιτητές που δήλωσαν τα Ιαπωνικά, πρέπει τώρα να δηλώσουν άλλα μαθήματα προκειμένου να αναπληρώσουν τις διδακτικές μονάδες (ECTS) που θα έπαιρναν από αυτό.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών τα ανατρέπει όλα
Το «φιάσκο» με το μάθημα των Ιαπωνικών έδωσε την σκυτάλη στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το νέο διδακτικό έτος τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, με το νέο πρόγραμμα σπουδών, όσοι είχαν ήδη δηλώσει το που θα πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, ούτε καν γνωρίζουν αν τελικά θα μετρήσει στο πτυχίο, ή θα βγει άκυρη καθώς η εταιρία, ο φορέας ή η δομή θα κηρυχθεί «άσχετη» με το ειδίκευσή τους. Πολλοί φοιτητές είδαν επίσης τα όνειρά τους να θυσιάζονται στον «βωμό» του νέου προγράμματος σπουδών, καθώς αντιλήφθηκαν πως δεν θα τους δοθεί η ευκαιρία μέσα από αυτή την σχολή, να ασχοληθούν με επαγγέλματα για τα οποία πήραν την απόφαση να εισαχθούν αρχικά σε αυτή.

«Ενδιαφέρομαι να κάνω την πρακτική μου σε πρεσβεία στο εξωτερικό, ωστόσο δεν ξέρω αν θα την πιστοποιήσει το τμήμα. Μπορεί να πάω και αργότερα το Πανεπιστήμιο να μου πει ότι τελικά η πρακτική σε πρεσβεία δεν ήταν στην ειδίκευσή μου. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πού μπορούμε να κάνουμε πρακτική. Με τα νέα επαγγελματικά δικαιώματα που μας έχουν ανακοινώσει, το μόνο σίγουρο μέρος για πρακτική είναι οι μεταναστευτικές μονάδες», δηλώνει Φοιτήτρια του τμήματος.

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει καν επίσημα ακόμα. Η κατεύθυνση της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας έχει μόνο ένα υποχρεωτικό μάθημα και για αυτό μόλις πριν από ελάχιστες ημέρες βρέθηκε καθηγητής.

Συμπάσχουν οι καθηγητές …
Οι φοιτητές ζήτησαν και οργάνωσαν συνέλευση μέσα στον Οκτώβριο, στην οποία συμμετείχαν καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά και η γραμματεία. Όλοι οι καθηγητές που συμμετείχαν, απέδιδαν τις ευθύνες στο κράτος και την γραφειοκρατία. Οι ίδιοι μάλιστα δήλωναν εξίσου απεγνωσμένοι και εξέφραζαν… την συμπόνοια και την συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών να σώσουν ό,τι μπορούν από το μέλλον που τους υποσχέθηκε το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών όταν δημιουργήθηκε.

«Αρχικά υπήρχαν περίπου 20 επαγγέλματα με τα οποία μπορούσες να ασχοληθείς, από μετάφραση, μέχρι και σε διπλωματικά σώματα, ή τουλάχιστον έτσι μας έλεγαν, δίνοντάς μας ψεύτικες ελπίδες. Πλέον το μόνο με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, είναι η διαπολιτισμική διαμεσολάβηση. Επειδή δεν υπάρχει στον τίτλο του τμήματος η φράση «Μετάφρασης και Διερμηνείας», δεν μπορούμε να ασκήσουμε κανένα από τα δύο σαν επάγγελμα. Επειδή δεν υπάρχει στον τίτλο η λέξη «Φιλολογία», δεν μπορούμε να διδάξουμε καν τα Ελληνικά.» – Φοιτητής του τμήματος

Το «κερασάκι στην τούρτα» ο Κονφούκιος
Από τον φετινό Σεπτέμβριο, ήρθε να προστεθεί και η αναστολή λειτουργίας του Ινστιτούτου Κομφούκιου, που έφερε και την αναστολή του μαθήματος των Κινεζικών. Πλέον οι φοιτητές όχι μόνο δεν έχουν το δικαίωμα να διδαχθούν την γλώσσα και να εξεταστούν σε αυτή, αλλά προκειμένου να συμπληρώσουν τα ECTS, υποχρεώνονται να δηλώσουν μαθήματα από άλλα τμήματα, όπως της Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τα οποία τις περισσότερες φορές έχουν ελάχιστη ή και καμία σχέση με το πρόγραμμα σπουδών των Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Οι φοιτητές έχουν την βεβαιότητα πως σύντομα το τμήμα θα διαλυθεί δεδομένου πως ούτε η διοίκηση ούτε το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται έμπρακτα να λύσει τα προβλήματα του τμήματος. Όπως καταγγέλλουν, το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, «τους έταξε πολλά και δεν τους έδωσε τίποτα».

Γιώργος Βαϊσμένος